Παρασκευή, 01 Ιουλίου 2016 19:42

Θαν. Μαργέλης: Απίστευτη δαιμονοποίηση και μπούλινγκ των πυρηνελαιουργείων

«ΕΠΙΚΟΙΩΝΙΑΚΗ ΦΟΥΣΚΑ» Η ΜΕΛΕΤΗ 
«Επικοινωνιακή φούσκα» χαρακτηρίζει ο πυρηνελαιουργός Θανάσης Μαργέλης, εκπρόσωπος της «Μεσσηνιακή ΑΒΕΕ», την εκπόνηση μελέτης που έχει αναθέσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου στον «Δημόκριτο», για την αντιμετώπιση της «όχλησης-ρύπανσης που δημιουργείται από το κύκλο εργασιών ελαιοτριβείων-πυρηνελαιουργείων Μεσσηνίας». Αυτό γιατί, όπως τονίζει, Περιφέρεια και «Δημόκριτος» δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου με το σημαντικότερο αίτιο του προβλήματος, που είναι η εντατικοποίηση της λειτουργίας των ελαιοτριβείων και η υπέρμετρη ημερήσια ροή ελαιοπυρήνα. Αντίθετα, υποστηρίζει ο Θανάσης Μαργέλης, με την τακτική πολιτικών της αυτοδιοίκησης δαιμονοποιούνται συλλήβδην τα πυρηνελαιουργεία, αντί να αναγνωριστεί ότι αυτές οι μονάδες δίνουν την περιβαλλοντική απάντηση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων των ελαιοτριβείων. Είπε επίσης ότι και ο δήμαρχος Καλαμάτας καταφέρεται κατά των πυρηνελαιουργείων για την κρύψει τις δικές του ανοιχτές πληγές με τα σκουπίδια, τη λυματολάσπη, το βιολογικό καθαρισμό…

Ο Θανάσης Μαργέλης το μεσημέρι παρακολούθησε τις ανακοινώσεις της Περιφέρειας και του «Δημόκριτου», σχετικά με τις μετρήσεις που έχουν γίνει όσον αφορά τη μελέτη για την αντιμετώπιση της όχλησης-ρύπανσης από ελαιοτριβεία και πυρηνελαιουργεία. Κατά τη διαδικασία όμως των ερωτήσεων, όταν ο Θανάσης Μαργέλης πήγε να απευθύνει ερώτηση, η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Ελένη Αλειφέρη, του ζήτησε να αποχωρήσει, τονίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνεργασία και με τους εκπροσώπους των πυρηνελαιουργείων όσον αφορά την ολοκλήρωση της μελέτης.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αργότερα στο Επιμελητήριο, ο Θανάσης Μαργέλης δήλωσε, αναφερόμενος στη μελέτη που εκπονείται, ότι «είμαστε μάρτυρες ενός επικοινωνιακού μηχανισμού που έχει στηθεί αυτή τη στιγμή από τη μεριά της Νομαρχίας. Ο «Δημόκριτος» δεν σκοπεύει, πέρα από τα δύο πυρηνελαιουργεία που λέει ότι μέτρησε, να ασχοληθεί σε βάθος με το πρόβλημα της ρύπανσης. Πέρα από αυτή την επικοινωνιακή φούσκα, δεν έχουν να προσφέρουν οτιδήποτε που να μπορεί να δώσει λύση».
Όπως υποστήριξε, το κύριο ζήτημα είναι τι συμβαίνει με τα ελαιοτριβεία και εξήγησε ότι η ανάγκη αφενός για την άλεση του ελαιοκάρπου την ημέρα της συγκομιδής, ώστε να καλύπτονται οι προδιαγραφές του ΠΟΠ Καλαμάτα και αφετέρου για τη μείωση των εξόδων λειτουργίας των ελαιοτριβείων μέσω της κοινής άλεσης του καρπού, έχει οδηγήσει στην εκτίναξη των ποσοτήτων ελαιπυρήνα που ημερησίως διοχετεύονται στα πυρηνελαιουργεία. Σε αυτό το σημείο υπογράμμισε ο Θανάσης Μαργέλης ότι εντοπίζεται το μεγάλο πρόβλημα, το οποίο, συνέχισε, κάποιες μονάδες πυρηνελαιουργείων, όπως η δικιά του, μπορούν να το διαχειριστούν γιατί έχουν προβεί σε σημαντικές επενδύσεις και κάποιες άλλες ενδεχομένως να μην μπορούν να το αντιμετωπίσουν.
Επιπλέον ο πυρηνελαιουργός αναφέρθηκε στο σοβαρό πρόβλημα που τόνισε ότι υπάρχει, με τη διάθεση των υγρών αποβλήτων των ελαιοτριβείων στις θάλασσες και στα ποτάμια, κάτι που σχολίασε ότι δεν συμμορφώνεται με κανένα νόμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας και ότι πρόκειται σαφώς για παράβαση της νομοθεσίας, καταλογίζοντας μάλιστα ευθύνη γι’ αυτό στις αρμόδιες εποπτικές και ελεγκτικές υπηρεσίες.
Ο Θανάσης Μαργέλης πρόσθεσε ότι και σε αυτό το ζήτημα η μονάδα του επιχείρησε και έδωσε λύση, σημειώνοντας ότι με την επένδυση που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν άρχισε να επεξεργάζεται τον ελαιοπυρήνα των ελαιοτριβείων που γύρισαν σε δύο φάσεις και μέχρι τότε διοχέτευαν τα απόβλητά τους στη θάλασσα και στα ποτάμια της περιοχής όπου δημιουργήθηκε η Costa Navarino, η οποία είπε ότι δεν θα μπορούσε να αναπτυχθεί εάν δεν είχε αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα.
Επίσης ο πυρηνελαιουργός είπε ότι ασκούνται διώξεις κατά της εταιρίας που εκπροσωπεί δήθεν για παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας ενώ πρόκειται για διοικητικές παραβάσεις, που και αυτές, στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν έχουν στοιχειοθετηθεί όταν φτάνουν οι υποθέσεις αυτές στα δικαστήρια. Είπε χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε καταδικαστεί ποτέ για περιβαλλοντική παράβαση, αντιθέτως πολλές φορές οι υπηρεσίες έχουν επιβάλει πρόστιμα που εμείς μπορούμε και τα αντιμετωπίζουμε γιατί δεν στοιχειοθετούνται επαρκώς».
Τέλος, ο Θανάσης Μαργέλης δήλωσε ότι «ο κλάδος μας δέχεται μια απίστευτη δαιμονοποίηση και ένα μπούλινγκ, ότι συλλήβδην τα πυρηνελαιουργεία ρυπαίνουν και δεν τηρούν τους όρους λειτουργίας και τα όρια εκπομπής στο περιβάλλον». Είπε μάλιστα, αναφερόμενος στο δήμαρχο Καλαμάτας, ότι «έχει ανοιχτή πληγή με τα σκουπίδια, με τη λυματολάσπη, με το βιολογικό και ασχολείται μαζί μας. Τον καλούμε τον κ. Νίκα αν έχει οποιοδήποτε στοιχείο να το φέρει αλλιώς να πάει να κάνει άμεσα ανάκληση των καταγγελιών του».
Στ.Μ.