Τρίτη, 05 Μαϊος 2020 07:30

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ με επαγγελματίες-εμπόρους της Μεσσηνίας: “Ανοσία της αγέλης” και στην οικονομία

Τηλεδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ με επαγγελματίες-εμπόρους της Μεσσηνίας: “Ανοσία της αγέλης” και στην οικονομία

ΑΛ. ΧΑΡΙΤΣΗΣ, Ν. ΠΑΠΠΑΣ, Γ. ΤΣΙΠΡΑΣ 
Να ακούσουν τους προβληματισμούς, τις αγωνίες και τις προτάσεις του εμπορικού και επαγγελματικού κόσμου της Μεσσηνίας αλλά και να παρουσιάσουν τις δικές τους είχαν εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ σε τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε. Από το ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης, ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Γιώργος Τσίπρας και ο συντονιστής του Τμήματος Μικρομεσαίων του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Μυτιληνάκης...

Στην τηλεδιάσκεψη από τον ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ακόμη η συντονίστρια της Νομαρχιακής  Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Βεργινάδη, ο πρώην βουλευτής Πέτρος Κωνσταντινέας και το μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής, Μάκης Λεβέντης. 

Από τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού και επαγγελματικού κόσμου συμμετείχαν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Μεσσηνίας (ΟΕΒΕΣ) και μέλος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καπερώνης, ο Γενικός Γραμματέας της ΟΕΒΕΣ, Γιάννης Κουφός, η πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Λίλιαν Ψηλάκη και Γιώργος Εγγλέζος αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Μεσσήνης, Γιώργος Πετρόπουλος, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας, Δημήτρης Τερζής, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Κωνσταντίνα Γκλιάτα και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Κορώνης, Παναγιώτης Μαργιάννης.

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, “κοινή διαπίστωση των συμμετεχόντων ήταν πως τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ελλιπή, με ελάχιστες πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με μηδενική πρόβλεψη για σημαντικούς κλάδους της οικονομίας. Η ως τώρα παρέμβαση χαρακτηρίστηκε καθυστερημένη, καθώς οι άνθρωποι της αγοράς ακούν για ενισχύσεις και ενισχύσεις δεν έχουν λάβει, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά. 

Οι επαγγελματίες, αφού εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων την «επόμενη μέρα», επέμειναν κυρίως στην αναμόρφωση φόρων και τελών, όπως του ΦΠΑ και των δημοτικών τελών, στην εφαρμογή του ακατάσχετου λογαριασμού, που θεσπίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, στην επίλυση ζητημάτων που έχουν προκύψει με τις επιταγές μετά την παράταση των 75 ημερών, που απειλεί με ασφυξία την αγορά, στην προστασία της α’ κατοικίας και την αποφυγή ενός νέου πτωχευτικού δικαίου, που φαίνεται να προετοιμάζει η κυβέρνηση και το οποίο θα ευνοεί τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις εις βάρος των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Παράλληλα, υπογράμμισαν τον σκεπτικισμό τους για το κατά πόσο θα έχουν την δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους που ανεστάλησαν και συσσωρεύονται για τον Σεπτέμβριο. Τέλος, αναφερόμενοι σε σχετική επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου προς τους υπουργούς της κυβέρνησης, τόνισαν πως χρειάζονται πρόσθετα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και ξεκάθαρες δικλείδες προστασίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Ο Αλέξης Χαρίτσης επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των επιχειρήσεων με απευθείας ρευστότητα, όπως έχει προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του σχεδίου «Μένουμε Όρθιοι», και την στήριξη των εργαζομένων, ενώ σημαντική παρέμβαση πρέπει να γίνει στον Τουρισμό, που αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Μεσσηνίας. Αναφερόμενος στο χώρο της εστίασης, σχολίασε τη στάση του κ. Θεοδωρικάκου να εισηγηθεί και όχι να νομοθετήσει όπως είναι απαραίτητο, είτε την παραχώρηση περισσότερων τετραγωνικών για τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους είτε τη μείωση των αντίστοιχων δημοτικών τελών, λόγω των υγειονομικών μέτρων.

Ο Νίκος Παππάς επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι ουραγός στις παρεμβάσεις μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. και πως η ΝΔ εφαρμόζει την «ανοσία της αγέλης» και στην οικονομία, κατά την οποία η ύφεση αφήνεται να εξελιχθεί, οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να καταρρεύσουν και το κρατικό χρήμα, που θα έχει φυλαχθεί, να μοιραστεί στις μεγάλες που θα έχουν επιβιώσει. Υπογράμμισε, ακόμα, ότι τα κυβερνητικά μέτρα κινούνται σε λάθος κατεύθυνση. Για παράδειγμα, στην επιστρεπτέα προκαταβολή εντάσσονται κυρίως μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ το πρόγραμμα εγγυήσεων είναι πολύ χαμηλό (μόλις 2 δισ. ευρώ όταν η Πορτογαλία έχει αντίστοιχο πρόγραμμα 14 δισ. ευρώ). Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει άμεση ενίσχυση επιχειρήσεων με 3 δισ. συνολικά και ένα πρόγραμμα εγγυήσεων 12 δισ.

Ο Γιώργος Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο πρόγραμμα αναβολών για φόρους, δάνεια, κ.λπ., με κρίσιμο το θέμα των άμεσων εγγυήσεων προς τις επιχειρήσεις. Από την πλευρά του ο πρώην βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας ζήτησε ευνοϊκές προβλέψεις για την εξυπηρέτηση δανείων και την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, συμφωνήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να επαναληφθεί η συνάντηση μετά από ένα μήνα περίπου, όταν θα έχει αποτυπωθεί η εικόνα στην αγορά”.