Πέμπτη, 14 Μαϊος 2020 20:24

Γενναία μέτρα και καινοτομία ζητά από τον πρωθυπουργό η Επιμελητηριακή πρωτοβουλία COVID-19

Γενναία μέτρα και καινοτομία ζητά από τον πρωθυπουργό η Επιμελητηριακή πρωτοβουλία COVID-19

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΑΜΠΑΤΟΥ

Η κρίση του κορονοϊού είναι η τελευταία ευκαιρία να αλλάξει το “αναπτυξιακό” μοντέλο της χώρας, να μπουν νέες βάσεις, να δημιουργηθεί νέος αναπτυξιακός σχεδιασμός που θα βασίζεται στην καινοτομία, υπογραμμίζει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η Επιμελητηριακή πρωτοβουλία Covid-19, την οποία υπογράφει ο Γιώργος Καραμπάτος, τέως πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και του Αραβοελληνικού Επιμελητηρίου. Στην επιστολή παρουσιάζονται στον πρωθυπουργό συγκεκριμένες προτάσεις για θέσπιση γενναίων μέτρων, τα οποία μπορούν να στηρίξουν στην κρίση τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, να τις ισχυροποιήσουν και να αποτελέσουν αυτές τον πυλώνα του νέου αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας...

Η επιστολή στον πρωθυπουργό, που κοινοποιείται και στους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, έχει τίτλο “Προτάσεις για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας” από την Επιμελητηριακή πρωτοβουλία COVID-19”. Το περιεχόμενό της είναι το εξής: “Κύριε Πρωθυπουργέ, Μέχρι τώρα η κυβέρνηση απέδειξε ότι στα δύσκολα μπορεί να δώσει λύσεις, με κορυφαίο παράδειγμα την σωστή διαχείριση των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό του Covit-19 και τα μέτρα για την στήριξη των εργαζομένων, και των ανέργων. Συναισθανόμαστε απόλυτα την ανάγκη να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει η κυβέρνηση να πάρει εξ’ ίσου αποτελεσματικά μέτρα στήριξης των ΜμΕ οι οποίες μετά δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, καλούνται να σηκώσουν το βάρος διατήρησης των θέσεων εργασίας και να λειτουργήσουν σε ένα εντελώς αβέβαιο και φοβικό περιβάλλον με αναγκαία αλλά αυστηρά υγειονομικά μέτρα, με άδεια ταμεία, με πτώση της ζήτησης λόγω χαμηλής καταναλωτικής ρευστότητας, χωρίς πρόσβαση στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς χρηματοδοτικά εργαλεία, με καλά και κακά δάνεια (λόγω  της οικονομικής κρίσης), χωρίς τουρίστες και με νέες καταναλωτικές συνήθειες λόγω της πανδημίας.   

Είναι φανερό ότι τα μέτρα της κυβέρνησης θα πιάσουν τόπο μόνο  εάν εξασφαλιστεί ταυτόχρονα και η αναγκαία ρευστότητα των ΜμΕ, κάτι που δεν φαίνεται από τα μέχρι σήμερα μέτρα που εξαγγέλθηκαν, επειδή τα κριτήρια χρηματοδότησης στηρίζονται σε αυστηρά τραπεζιτικά κριτήρια, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από υψηλόβαθμα στελέχη συστημικών Τραπεζών τα οποία αναφέρουν συγκεκριμένα ότι: «σε αυτή τη φάση δεν γνωρίζουμε την εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης, άρα και τα έσοδα μιας πληττόμενης επιχείρησης τα επόμενα χρόνια. Παρ’ όλα αυτά, εφόσον πρόκειται για αποδεδειγμένα καλό πελάτη, θα τον δανειοδοτήσουμε στηριζόμενοι στις επιδόσεις του παρελθόντος». 

Η κυβέρνηση γνωρίζει το πρόβλημα με αποτέλεσμα ο Υπουργός Οικονομικών Κος Χρήστος Σταϊκούρας να ζητάει από τις τράπεζες να προχωρήσουν στην αξιολόγηση των αιτήσεων δανειοδότησης με ελαστικότερα τραπεζικά κριτήρια, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης Κος Άδωνις Γεωργιάδης σε κάθε ευκαιρία τονίζει ότι τα εγγυημένα από το Δημόσιο δάνεια θα πρέπει να δοθούν χωρίς καμία επιπλέον εξασφάλιση. Πόσο εφικτό όμως είναι αυτό, όταν σύμφωνα με κορυφαία τραπεζική πηγή, το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου μεγάλες εταιρείες, με υγιή θεμελιώδη μεγέθη, όπως η Aegean Airlines, ο Μυτιληναίος, τα ΕΛΠΕ, η Motor Oil και ο ΟΠΑΠ, αύξησαν τα όριά τους στις τράπεζες κατά 3 δισ. Ευρώ, γεγονός που δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε εάν περισσεύουν χρήματα για το υπόλοιπο  95% των ΜμΕ που εκτός από την ατυχία τους να χρωστούν λίγα δεν έχουν και την ίδια πιστοληπτική ικανότητα.  

Με όλα αυτά τα προβλήματα μπροστά μας δημιουργείται το ερώτημα εάν υπάρχει τρόπος να προλάβουμε τα χειρότερα! 

Πιστεύουμε ότι υπάρχει χρόνος όχι μόνο για να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της οικονομίας μας αλλά ακόμη περισσότερο για να διαφοροποιήσουμε την οικονομική μας βάση,  να ενισχύσουμε την παραγωγή και την καινοτομία και να περιορίσουμε την απόλυτη εξάρτηση της οικονομίας μας από τον τουρισμό. 

Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε: 

  1. Άμεση χρηματοδότηση των ΜμΕ με το άνοιγμα ενός Πιστοληπτικού Λογαριασμού Ειδικού Σκοπού (ΠΛΙΣ) ως εξής:

χωρίς προσωπικό: 10.000 € 

1 έως 5 εργαζόμενους: 20.000 €

6 έως 10 εργαζόμενους: 30.000 €

10 έως 20 εργαζόμενους: 50.000 €

άνω των 20 εργαζόμενων: 100.000 €

  1. Πιστοληπτικό Λογαριασμό Ειδικού Σκοπού (ΠΛΙΣ) θα μπορούν να εξασφαλίσουν όλες οι ΜΜΕ που λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα, θα  είναι ακατάσχετος, θα έχει 10ετή διάρκεια, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.  Η διαδικασία χρηματοδότησης θα ολοκληρώνεται εντός 6 ημερών μετά την υποβολή της αίτησης, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν δυσμενή στοιχεία. 

Μέσω του Πιστοληπτικού Λογαριασμού Ειδικού Σκοπού (ΠΛΙΣ) οι επιχειρήσεις θα μπορούν να εξοφλούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ μισθοδοσία, οφειλές τους (ρυθμισμένες & τρέχουσες) στο Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας, επιταγές & αξιόγραφα με αναστολή πληρωμής.  Για λόγους διαφάνειας και διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος οι επιχειρήσεις που υποβάλουν αίτημα για χρηματοδότηση ανοικτής γραμμής με την μορφή Πιστοληπτικό Λογαριασμό Ειδικού Σκοπού (ΠΛΙΣ) θα πρέπει να έχουν ρυθμίσει όλες τις οφειλές τους στο Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς κοινής ωφέλειας και θα είναι υποχρεωμένοι να συνεχίζουν να τις αποπληρώνουν.  

  1. Με στόχο, το ιδιωτικό χρέος που σήμερα ρυθμίζεται μέσω διάσπαρτων ρυθμίσεων που «τρέχουν» παράλληλα, να ρυθμίζεται από έναν και μόνο νόμο που θα δίνει άμεση λύση στην υπερχρέωση με δεύτερη ευκαιρία για εξυγίανση ή με πτώχευση και συγκεκριμένα: πάγια ρύθμιση των 48 δόσεων για χρέη προς την εφορία, ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, εξωδικαστικός μηχανισμός, νόμος Κατσέλη κ.λπ.). 
  2. Ρυθμίσεις δανείων με αφαίρεση των προσαυξήσεων και του κεφαλαίου που έχει καταβληθεί, χαμηλό επιτόκιο (ενδεχόμενα επιδοτούμενο) και επέκταση του χρόνου αποπληρωμής με απευθείας διαπραγμάτευση (Τραπεζικής Διαμεσολάβησης) και συμφωνίας με τον δανειολήπτη. Οι πιστωτές δέχθηκαν το ελληνικό χρέος να εξοφληθεί σε βάθος χρόνου, κάτι ανάλογο έχουν ανάγκη οι ΜμΕ και τα ελληνικά νοικοκυριά.  Σε κάθε περίπτωση απαιτείται μηχανισμός αναδιάρθρωσης του ιδιωτικού χρέους κατάλληλα δομημένος, ώστε να αποκλείει επιχειρήσεις που δεν αποπληρώνουν χρέη κατ' επιλογή τους (κακοπληρωτές) και να επικεντρώνεται στη διάσωση κατά τα άλλα υγιών επιχειρήσεων, ενώ θα υπάρξει πρόβλεψη για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τη φορολόγηση της ωφέλειας που προκύπτει από τις διαγραφές τραπεζικών χρεών.
  3. Την άμεση δημιουργία κρατικού φορέα ((bad bank)   διαχείρισης ιδιωτικού χρέους (ανέρχεται σήμερα σε 244 δισ. Ευρώ), στην κατεύθυνση ολιστικής και όχι τραπεζοκεντρικής αντιμετώπισης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση σήμερα έχει το πράσινο φως για να προχωρήσει άμεσα στην δημιουργία εταιρείας δημοσίου συμφέροντος διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων - Asset Management Company (bad bank) και να αγοράσει «πακέτο» προβληματικών δανείων από τράπεζες χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση από την ΕΕ, με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα αγοραστούν σε χαμηλές τιμές. Μέχρι σήμερα παρατηρείται μια αδικαιολόγητη καθυστέρηση παρ’ ότι πρόκειται για χρυσή ευκαιρία, γεγονός που επιβεβαιώνεται από το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτικών ταμείων  (Hedge Fund )  και την ίδια ώρα εμείς τους δανείζουμε χρόνο να διαλέξουν τα πιο κερδοφόρα «πακέτα» των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Να σημειωθεί ότι στην τραπεζική αγορά μιλούν για ανοιχτό πόλεμο με στόχο τον απόλυτο έλεγχο των «κόκκινων δανείων» και μέσω αυτών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ελληνικής κοινωνίας και της οικονομίας. 
  4. Την δημιουργία Αναπτυξιακού Επενδυτικού φορέα ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΩΝ για την καινοτομία σ’ όλους τους κλάδους της οικονομίας μας, της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας και των ΟΚοιΠ. Οι πόροι θα εξασφαλιστούν από την αναμενόμενη κερδοφορία της εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων - Asset Management Company ((bad bank – AMC).  Ο ίδιος φορέας θα έχει την δυνατότητα έκδοσης εγγυητικών επιστολών για τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, καλής εκτέλεσης όρων συμβάσεων, πληρωμής υποχρεώσεων, υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ.λπ., που μέχρι σήμερα και λόγω της αδυναμίας εμπράγματων εξασφαλίσεων είναι αδύνατη η συμμετοχή των.   

Κύριε Πρωθυπουργέ, Έχοντας σήμερα την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας πρέπει να μας οδηγήσετε στην νέα κανονικότητα που θα διαφέρει σ’ όλα από αυτήν του χθες. 

Δώστε μας χρηματοπιστωτικά εργαλεία, δεύτερες ευκαιρίες, νέους κανόνες χωρίς γραφειοκρατία και τότε μόνο η Μικρή Οικογενειακή και Μεσαία Ελληνική Επιχείρηση, που στην προ  του κορωναϊού εποχή την θεωρούσαν ως αιτία όλων των δεινών, θα γίνει το καλό παράδειγμα για να πετύχουμε ως χώρα στόχους καινοτομίας &  ισόρροπης ανάπτυξης από τον πρωτογενή έως και τον τρίτο πυλώνα της οικονομίας μας. Τότε μόνο η οικονομία μας θα είναι λιγότερο ευάλωτη στις περιπτώσεις εξωτερικού σοκ όπως σήμερα ο τουριστικός τομέας.  Μην σας διαφεύγει της προσοχής ότι η κρίση του κορωναϊού - υπό προϋποθέσεις  - αποτελεί την τελευταία και μοναδική ευκαιρία για να διορθώσετε το τωρινό «αναπτυξιακό» μοντέλο που δυστυχώς είναι υπεύθυνο για πολλά δεινά στην χώρα μας και στον κόσμο και δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σ’ όσους καταφέρουν να βγούνε ηθικά και πνευματικά ακέραιοι από αυτήν την μεγάλη δοκιμασία. 

Δώστε το πράσινο φως και τότε θα διαπιστώσετε ότι οι στόχοι που βάζετε για το ξεπέρασμα της πρωτόγνωρης οικονομικής & κοινωνικής κρίσης στη χώρα μας λόγω Covid–19 είναι εφικτοί όπως και η μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη είναι απόλυτα ρεαλιστική και ταιριάζει απόλυτα στην χώρα μας”.