Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018 16:00

Οι μαγικές λέξεις είναι το προζύμι και η αγάπη…

ΤΟ ΨΩΜΙ ΣΤΟ 8ο ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
Για λίγο κρατήθηκα, το πρωί, στη δεύτερη μέρα του 8ου Σχολείου Τουρισμού Καλαμάτας, και δεν σηκώθηκα να πάω στον πάγκο και να πάρω ένα από τα φανταστικά καρβέλια ψωμί που είχαν φτιάξει οι βραβευμένοι αρτοποιοί της Μεσσήνης, Σείριος Καίσαρης και της Καλαμάτας Γιάννης Χρηστέας, με τους σπουδαστές ιδιωτικού ΙΕΚ της περιοχής. Είμαι από εκείνους που μπορώ να τρώω μόνο ψωμί και να μην μου λείπει καμία άλλη τροφή. Αρκεί το ψωμί να μυρίζει προζύμι, να έχει τραγανή κόρα με δυνατή γεύση, ελαστική ψίχα με αρκετό αλεύρι ολικής άλεσης. Τέτοια καρβέλια είχαν φτιάξει οι αρτοποιοί της περιοχής μας που προβάλλουν τον παραδοσιακό άρτο της Μεσσηνίας σε όλη τη χώρα, μέσα από τις διακρίσεις τους σε διαγωνισμούς και τη συμμετοχή τους στην εθνική ομάδα αρτοποιίας…


Λαχταριστό ψωμί με ενεργό άνθρακα και κουρκουμά

Ο Γιάννης Χρηστέας και ο Σείριος Καίσαρης μίλησαν το πρωί στο 8ο Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας για το θέμα “με νερό και αλεύρι”, με συντονιστή της ομιλίας τον γαστροναύτη-Παναγιώτη Παπανικολόπουλο.

Το ψωμί ταΐζει την ανθρωπότητα εδώ και 30.000 χρόνια, ανέφεραν οι δύο αρτοποιοί, τονίζοντας εξ αρχής ότι η μαγική λέξη για το καλό ψωμί είναι το προζύμι.


Γιάννης Χρηστέας και Σείριος Καίσαρης

Σημείωσαν ότι μέχρι το 1960 περίπου το ψωμί ήταν υπέροχο, γιατί η παρασκευή του γινόταν με το αυθεντικό προζύμι, ενώ από τότε και μετά, με τη βιομηχανοποίηση, χρησιμοποιείται προζύμι που δεν ωριζάμει αργά και φυσικά με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί γεύσεις, αρώματα, ποιότητα και η διάρκεια διατήρησης.

Ωστόσο οι Σείριος Καίσαρης και Γιάννης Χρηστέας τόνισαν ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει και πάλι μια στροφή του κόσμου προς το αυθεντικό και ποιοτικό ψωμί και πως πολλοί παραδοσιακοί φούρνοι παρασκευάζουν εξαιρετικά προϊόντα αρτοποιίας.

Οι δύο αρτοποιοί αναφέρθηκαν και στην 1η θέση που κατέκτησαν στο 3ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ψωμιού το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες. Εκεί δημιούργησαν, όπως σημείωσαν, ένα μεσσηνιακό πρωϊνό με μανιάτικα λαλάγγια, με λαδοκούλουρα με γαρύφαλλο, κανέλα και πορτοκάλι, καθώς και κουταλίδες.


Γιάννης Χρηστέας, Σείριος Καίσαρης, γαστροναύτης - Παναγιώτης Παπανικολόπουλος

Ωστόσο το μεγάλο μυστικό για το καλό ψωμί, όπως τόνισε κλείνοντας την ομιλία του ο Σείριος Καίσαρης, είναι η αγάπη: “Όπως κάθε ζωντανός οργανισμός χρειάζεται αγάπη για να μεγαλώσει και να είναι καλά έτσι και το ψωμί θέλει την αγάπη μας”...

Την παρουσίασης του θέματος για το ψωμί προηγήθηκε η παρουσίαση του Μεσσηνιακού Πρωινού από τη δημοσιογράφο Κέλλυ Δημητρούλια και τον γαστροναύτη - Παναγιώτη Παπανικολόπουλο, ενώ μαγείρεψε απίθανες γεύσεις η σεφ Γεωργία Κουτσούκου.

Στ.Μ.


Η Γεωργία Κουτσούκου μαγειρεύει, αριστερά η Κέλλυ Δημητρούλια, δεξιά ο γαστροναύτης - Παναγιώτης Παπανικολόπουλος

Πιάτα μεσσηνιακού πρωινού που δημιούργησε η Γεωργία Κουτσούκου