Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024 18:26

Αναπάντητα ερωτήματα για το χώρο που διαθέτει ο Δήμος για την ιδιωτική σχολή Τουρισμού-Γαστρονομίας

Η Φοιτητική Εστία στο παλιό στρατόπεδο Καλαμάτας Η Φοιτητική Εστία στο παλιό στρατόπεδο Καλαμάτας

ΕΝΑ "ΜΕΓΑΘΗΡΙΟ" ΣΤΟ ΠΑΛΙΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 

Ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν τέθηκαν χθες το βράδυ, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, σχετικά με την πρόταση της ΤΕΜΕΣ προς το Δήμο Καλαμάτας, για τη δημιουργία Διεθνούς Σχολής Τουρισμού-Γαστρονομίας. Ο Δήμος έχει αποφασίσει να διαθέσει, για την ανέγερση της συγκεκριμένης σχολής, έκταση στο παλιό Στρατόπεδο, στην περιοχή του Ανατολικού Κέντρου μεταξύ της Φοιτητικής Εστίας και των ιδιωτικών κατοικιών. Το κύριο ερώτημα που έμεινε αναπάντητο από τη δημοτική αρχή είναι αν η ΤΕΜΕΣ αναζήτησε ή όχι να αγοράσει η ίδια τον αναγκαίο οικοπεδικό χώρο για την ανέγερση της σχολής ή αν προσφέρθηκε ο Δήμος να τον διαθέσει. Δεν απαντήθηκε, ακόμη, τι σχολή θα είναι αυτή, πανεπιστημιακή, κολέγιο, επαγγελματική σχολή ή οτιδήποτε άλλο. 

 

Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, χαρακτήρισε πάντως ιστορική τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το γεγονός ότι δρομολογείται το θέμα της ίδρυσης της ιδιωτικής σχολής Τουρισμού-Γαστρονομίας σε συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ, με την οποία είπε ότι συζητά επί ένα χρόνο, κάτι που προκάλεσε την παρατήρηση του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Βασίλη Τζαμουράνη, ότι θα έπρεπε να έχει γίνει ενημέρωση ή έστω μια σχετική νύξη προς τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. 

Η παράταξη του Βασίλη Τζαμουράνη ψήφισε υπέρ της εισήγησης της δημοτικής αρχής, η οποία προσδιορίζει το χώρο για την ανέγερση της σχολής και καθορίζει τη διαδικασία με την οποία αυτός θα αξιοποιηθεί. Ωστόσο ο Βασίλης Τζαμουράνης τόνισε ότι η παράταξή του έχει επιφυλάξεις για το χώρο στο παλιό στρατόπεδο, τονίζοντας ότι αυτός αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου μέσα στην πυκνοκατοικημένη περιοχή του Αγίου Σίδερη και της Φυτειάς που θα πρέπει να προστατευθεί. Μάλιστα τόνισε ότι το κτίριο που θα γίνει θα έχει εμβαδόν 7.500 τετραγωνικών μέτρων, που σημαίνει ότι θα ανεγερθεί ένα μεγαθήριο. Επιπλέον ο Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι το παλιό στρατόπεδο παραχωρήθηκε στο Δήμο για να παραμείνει ως πνεύμονας πρασίνου σε ένα μεγάλο ποσοστό και όχι για να οικοδομηθεί σε τόσο μεγάλη έκταση. 

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας πρότεινε να αναζητηθεί αλλού χώρος, προτείνοντας μάλιστα έκταση κοντά στο παλιό στρατόπεδο, το οποίο στο παρελθόν είχε παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο για την ανέγερση φοιτητικής εστίας, σχεδιασμός που δεν προχώρησε. Σχετικά η γενική διευθύντρια του Δήμου, Παναγιώτα Κουράκλη, απάντησε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος που να επιτρέπει, από πολεοδομική άποψη, την ανέγερση κτιρίου για χρήση εκπαιδευτηρίου. Ο Βασίλης Τζαμουράνης έθεσε επίσης το ερώτημα για το τι σχολή θα είναι αυτή που θα λειτουργήσει στην Καλαμάτα. 

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Δημήτρης Οικονομάκος, από την πλευρά του τόνισε ότι δεν μπορεί να παραχωρείται δημοτική περιουσία για μια ιδιωτική επένδυση, από την οποία θα βγαίνει κέρδος και πιθανότατα για την υλοποίηση της οποίας θα δοθούν επιδοτήσεις. Πρόσθεσε ότι σε μια περίοδο που το ύψος των ενοικίων έχει αυξηθεί υπέρμετρα, που υπάρχει έλλειψη διαμερισμάτων για τους εργαζόμενους, δεν μπορεί ο Δήμος να διαθέτει αυτό το χώρο προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση. 

Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οδοποιρικού “Οι Δρόμοι της Ελιάς”, Γιώργος Καραμπάτος, που υπερθεμάτισε για την προώθηση του συγκεκριμένου σχεδιασμού, ο οποίος τόνισε ότι ήταν σχεδιασμός και του Επιμελητηρίου την περίοδο της προεδρίας του αλλά δεν υποστηρίχθηκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές. 

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο αντιδήμαρχος, Βασίλης Παπαευσταθίου, ενώ ο δήμαρχος, Θανάσης Βασιλόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για θέμα που θα έχει πολλαπλά οφέλη για την οικονομία της Καλαμάτας και την εξάπλωση του ονόματός της διεθνώς. 

Στ.Μ.