Πέμπτη, 14 Ιουνίου 2012 16:49

Ένας σπουδαίος μαθητικός θεσμός γεννιέται

 Ένας σπουδαίος μαθητικός θεσμός γεννιέται

ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Έτοιμο είναι το πρόγραμμα του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Μεσσήνη, η τελετή έναρξης του οποίου θα γίνει το άλλο Σάββατο, 23 του μήνα. Η προσδοκία είναι να γίνει ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός, με διεθνή εμβέλεια, ενώ έχει τεθεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας.

Η τελετή έναρξης θα γίνει στις επτά το απόγευμα, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, με το συγκρότημα «Χρυσέα Φόρμιγξ» και με παράσταση του Γενικού Λυκείου Μεσσήνης. Θα ακουστούν επίσης τραγούδια και ποιήματα στη διάλεκτο Grico, από τον Franco Teodoro Tommasi και την Ofelia Elia.
Από του χρόνου, που θα υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας, το φεστιβάλ θα είναι διεθνές. Φέτος πάντως θα λάβουν μέρος, εκτός από το Γενικό Λύκειο Μεσσήνης, το Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης, το Γενικό Λύκειο Λιτόχωρου, το Γενικό Λύκειο Κέρκυρας, το Γυμνάσιο Αγρινίου, το Λύκειο Αθηνών και το Γυμνάσιο Κυπαρισσίας.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Μεσσήνης, ο δήμαρχος, Στάθης Αναστασόπουλος, τονίζει ότι σκοπός της υλοποίησης αυτού του γεγονότος είναι οι μαθητές να μπορούν να παρουσιάζουν θεατρικές παραστάσεις και να μαθαίνουν παράλληλα τη σπουδαιότητα ενός τόσου σημαντικού αρχαιολογικού χώρου όπως αυτού της Αρχαίας Μεσσήνης.
Ο δε πρόεδρος του Νομικού Προσώπου «Αρχαία Μεσσήνη», Γεώργιος Δαβίλλας, σημειώνει πως μια τέτοια εκδήλωση είναι κοσμογονία για τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου Μεσσήνης.
Το Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος ήταν μια ιδέα του καθηγητή Νικόλαου Φουσιάνη, την οποία ενστερνίστηκε η δημοτική αρχή αμέσως, της έδωσε "σάρκα και οστά" και έτσι το Σάββατο θα γίνει η έναρξη.