Του Θανάση Παντέ
Πολύ διάθεση για κουβέντα είχε η παρέα στην ψαροταβέρνα της αιγινίτικης αγοράς, όπου μεταξύ άλλων συζητούσε και για τη μετονομασία του ΣΕΚΕ σε ΚΚΕ, τον Δεκέμβριο του 1924.
Συζήτηση αφ υψηλού βεβαίως, αφού παρουσία του επιβλητικού γηραιού Βλαδίμηρου Αμπραβελενάκου τα πολλά λόγια, και μάλιστα επικριτικά, δύσκολα θα γινόντουσαν εκ μέρους του ανεχτά.
Εκείνη την ηλιόλουστη μέρα πάντως ο Βλαδίμηρος είχε κέφια και άρχισε να μιλάει για τη γνωριμία του με τον ιστορικό Κορδάτο, που ήταν ο πρώτος που είχε γράψει το μικρό του όνομα Γιάνης, με ένα “ν”, “πολύ πριν από οποιονδήποτε άλλον”, όπως τόνισε, χωρίς ωστόσο να επεκταθεί περισσότερο επ αυτού.
Η γηραιός Αμπραβελενάκος άφησε ασχολίαστα τα προηγηθέντα περι Τραμπ, Μασκ, Ζούκερμπεργκ και διαδίκτυο και μάλιστα με προφανή απαξίωση, διακόπτωντας απότομα τον Μπρεκ που είχε επιχειρήσει να τον ρωτήσει.
Ο Αμπραβελενάκος άφησε τις αναμνήσεις του να ξεχυθούν χωρίς ίχνος συγκίνησης, μιλώντας για το ΣΕΚΕ, που έγινε ΚΚΕ, αλλά και για τη γνωριμία του με τον Κορδάτο.
Σε αυτόν στάθηκε και αναφέρθηκε στη γνωριμία τους και τις συζητήσεις που κατά καιρούς είχαν για πληθώρα θεμάτων, όπως και για την ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας, στην οποία και οι δύο είχαν εντρυφήσει.
Σ’ αυτό ακριβώς το σημείο ο Αμπραβελενάκος δήλωσε πως στο αρχείο του βρίσκονταν και παλιά βιβλία απ’ την περίοδο της Αναγέννησης, που αναφέρονταν στην Αρχαία Ελλάδα με πολύτιμες πληροφορίες.
Όταν ο γράφων τον ρώτησε που βρίσκεται το αρχείο αυτό ο Αμπραβελενάκιος κοίταξε τους γιους του, Λέοντα και Ιωσήφ, και είπε πως το είχε ασφαλίσει στην Κύπρο, στην έπαυλη του Βασίλη Σιχτηρέα.
Ποιος είναι πάλι αυτός, αναρωτήθηκε η παρέα και μόνο ο Ιάσων Γουηβέριος χαμογέλασε με νόημα, έχοντας καταλάβει περί τίνος πρόκειται.
-ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ-
Δύο μήνες και πλέον πέρασαν από την επανεκλογή Τραμπ και η παρέα που τρωγοπίνει στο παραλιακό στέκι της συζητά την επιστροφή του και προβλέψεις κάνει για τη δεύτερη θητεία του.
Του Θανάση Παντέ
Τρεις ταινίες που γυρίστηκαν στην Αίγινα, “Διακοπές στην Αίγινα” το 1958, “Αγοροκόριτσο” το 1959 και “Ερωτικά παιχνίδια” το 1960, έχουν ως κοινούς πρωταγωνιστές τους Κωνσταντάρα, Βέγγο, Γκιωνάκη και Αλέκα Στρατηγού, η οποία και δεσπόζει στις ταινίες αυτές με την πληθωρική της παρουσία.
Του Θανάση Παντέ
Η Μάγδα Γουηβέριου και τώρα Κυπριώτη, σύζυγος του Νίκανδρου και αδελφή του Μακάριου και της Αφροδίτης Κυπριώτη, ήταν γνωστή για τον δύστροπο χαρακτήρα της.
Για τον κορονοϊό συζητούσε η ομήγυρις των γερόντων πίνοντας τον καφέ της και τονίζοντας την ανάγκη εμβολιασμού και χρήσης μάσκας.
Του Θανάση Παντέ
Η φήμη πως η Νικονίκη Νικάνδρου, κόρη του Νίκανδρου Γουηβέριου, είχε φτάσει στην Αίγινα για να συναντήσει τον γράφοντα και να του αποκαλύψει πως η μητέρα της, Μάγδα, είναι αδελφή του Μακάριου και της Αφροδίτης Κυπριώτη, έκανε τον γύρο του νησιού και επιβεβαιώθηκε στα στέκια του λιμανιού.
Του Θανάση Παντέ
Ενελώς αναπάντεχα θυμήθηκαν τον Νίκανδρο Γουηβέριο οι συγγενείς του, που του είχαν κολλήσει το προσωνύμιο ανισόρροπος γιατί ισορροποόυσε πάντα σε τεντωμένη σκοινί και στη κόψη του ξυραφιού χωρίς ωστόσο να είναι ούτε ακροβάτης ούτε φακίρης.
Νύχτα. Τελευταίο δρομολόγιο λεωφορείου στη γραμμή Αθήνα - Καλαμάκι.
Ελάχιστοι επιβάτες, μόλις τρεις.
Του Θανάση Παντέ
Η Σοφία Τζάρκου δεν φημιζόταν για τη σοφία της αλλά για τη Νταίζη Βαρθολομαίου συχνά λειτουργούσε ως η σοφή της σύμβουλος.