Της Δήμητρας Λυμπεροπούλου

Κατά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, τη Δευτέρα 27 Ιουνίου, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της επικαιρότητας η απόφαση του ΣΤΕ για το ΠΟΠ ελιά Καλαμάτας με την οποία ακυρώνει την Υ.Α. 331/20735 (Ευάγγελου Αποστόλου) και οι αντιδράσεις εντός αλλά και εκτός Πελοποννήσου. Δυστυχώς αυτό που δεν έχουμε αντιληφθεί εδώ στην Πελοπόννησο είναι τα συμβαίνοντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που είναι πλέον πολύ πιθανό να υιοθετήσει το σύστημα αξιολόγησης τροφίμων «Nutri- Score» το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ εξισώνει (στην καλύτερη περίπτωση) ένα αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη, με το λάδι, την ελιά και το μέλι!

Μνήμες από πρόσφυγα Μικρασιάτη  
Ένα μεσημέρι έγινε μεγάλη φασαρία και κακό, μαθεύτηκε ότι οι Τούρκοι βάλαν φωτιά στη συνοικία της Αρμενίας. Είχα ένα προαίσθημα. Μια κατάθλιψη μου βάραινε την ψυχή και δεν μπορούσα να το εξηγήσω. Δεν αργήσαμε να δούμε τους πρώτους καπνούς της φωτιάς. Δεν θυμούμαι αν την ίδια μέρα ή έπειτα από μερικές μέρες ο κόσμος άρχισε να φεύγει από τη Σμύρνη, γιατί η φωτιά όλο μεγάλωνε. Από κει φύγαμε, πήγαμε και μείναμε στο σπίτι της αδελφής της νενές μου που ήταν στην Πούντα, γιατί εκείνη ήταν παντρεμένη με έναν Ιταλό και βέβαια η οικογένειά της, σαν ιταλική που ήταν, ήταν εξασφαλισμένη.

Του Σωτήρη Βλάχου

ΗΤΤΑ ΜΑΚΡΟΝ

Με πρωτοσέλιδα όπως «Χαστούκι», «Ταπεινωτική ήττα», «Καταστροφική δοκιμασία», για τον Μακρόν, ήταν ο τρόπος που μεγάλο μέρος του γαλλικού Τύπου, αντιμετώπισε το πρωί της Δευτέρας τα αποτελέσματα των εκλογών.

Η παράταξη του Μακρόν συγκέντρωσε μόνο 245 έδρες την στιγμή που χρειαζόταν 289 έδρες, σε σύνολο 577 εδρών, για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Σε σχέση με τις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές, το κόμμα του Μακρόν συρρικνώθηκε κατά περισσότερο από 100 έδρες.

«ΝΕΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ»-ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΔΕΣ  
Στα ύψη της αμετροέπειας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, στο «αναπτυξιακό συνέδριο» για το νέο ΕΣΠΑ που έλαβε χώρα στην Καλαμάτα, να κομπάζει κατά την προσφιλή του συνήθεια, υπερηφανευόμενος για όσα στην πραγματικότητα θα έπρεπε να απολογείται. Συγκεκριμένα λοιπόν και χωρίς περιστροφές:

Του Σωτήρη Βλάχου

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΟΥΝ

Κατηγορίες που σοκάρουν διατύπωσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο διασώστης προσφύγων Ιάσωνας Αποστολόπουλος ενάντια στο Ελληνικό κράτος.

Τεκμηρίωσε με στοιχεία όλες του τις κατηγορίες και η απάντηση που πήρε από την ελληνική κυβέρνηση ήταν ότι είναι προδότης και πράκτορας του Ερντογάν.

Του Παναγιώτη Χειλά
Όλοι γνωρίζουμε τον τρόπο λειτουργίας της πλειονότητας των στελεχών και των υφιστάμενων εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Αυτό που ίσως να μην γνωρίζουμε όλοι, είναι ότι ο τρόπος αυτός λειτουργίας των υφιστάμενων εκπροσώπων της Νέας Δημοκρατίας στην Μεσσηνιακή πρωτεύουσα, διαφέρει παρασάγγας από τον τρόπο λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας σε κεντρικό επίπεδο. Άλλο Νέα Δημοκρατία και άλλο Νέα Δημοκρατία Μεσσηνίας. Άκουσα πρόσφατα σε μια φιλική συζήτηση από ενεργά εμπλεκόμενο στα πολιτικά δρώμενα εκπρόσωπο του χώρου, ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι μια». «Μην τα λες αυτά μας κάνει κακό». Η αλήθεια είναι ότι ναι η Νέα δημοκρατία είναι μια, ωστόσο, δεν εκφράζεται από μια πολιτική ταυτότητα.

Της Μαργαρίτας Γρ. Πουλοπούλου  
Πρώτα ήρθε το νομοσχέδιο Θεοδωρικάκου, που έδινε την πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, στην παράταξη του Δημάρχου. Συγκεκριμένα, οφείλουμε να υπενθυμίσουμε ότι έγινε νόμος πριν καν ορκιστούν (!) οι νέες Δημοτικές Αρχές/Περιφερειακές Αρχές και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι/Περιφερειακοί Σύμβουλοι τον Σεπτέμβριο του '19. Ουσιαστικά οι σημαντικές αποφάσεις δεν παίρνονται πια στα ανώτερα συλλογικά όργανα, που είναι τα Δημοτικά και Περιφερειακά συμβούλια, αλλά στις Επιτροπές στις οποίες ο νόμος Θεοδωρικάκου έδωσε θηριώδεις πλειοψηφίες στις παρατάξεις των δημάρχων και περιφερειαρχών...

Του Σωτήρη Βλάχου

«ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ» ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Η αλήθεια της ιστορίας και ειδικά εκεί που αφορά εθνικές συγκρούσεις, σφαγές και πολέμους, δεν θα βρεθεί σε κανένα επίσημο έγγραφο, ούτε σε σχολικά εγχειρίδια. Αυτό ισχύει απόλυτα και στην περίπτωση της ιστορίας της νήσου Κύπρου, κάτι που αποδεικνύει με αδιαμφισβήτητο τρόπο η έρευνα που οδήγησε στη συγγραφή του βιβλίου, «Χρειάζονται χίλιες φωνές για να πουν μιαν αλήθεια» του Τόνι Αγκαστινιώτη.

Της Μαρίας Νίκα

Κάθε φορά που βλέπω έργα αναπλάσεων στην πόλη της Καλαμάτας, θυμάμαι μια σκηνή από ελληνική ταινία με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, η οποία έλεγε: «Όταν δεν έχω τίποτα να κάνω, ανακατεύω το σπίτι για να μπορώ ύστερα να το βάλω σε τάξη. Σε δουλειά να βρίσκομαι δηλαδή… ».

Είναι τύχη όταν αγουροξυπνημένες οι αιτίες συναντιούνται με τις αφορμές καθώς αυτές επιστρέφουν από την βραδινή τους διασκέδαση.

Κάπως έτσι ένιωσα, όταν αφού έχοντας “κρυφακούσει” τους ποιητές να συνομιλούν στην “Περιπατητική περφόρμανς” που παρουσίασε η ομάδα φοιτητών  της Πειραματικής Σκηνής Καλαμάτας στο πάρκο των τραίνων  «ευλογήθηκα» την επόμενη μέρα  να παρακολουθήσω ακόμα μια φοιτητική “ περφόρμανς” στο χώρο του Πανεπιστημίου αυτή την φορά.

 Έτσι  οι ενδοιασμοί μου και  σκέψεις τύπου “Τι παραπάνω θα πεις τώρα” μπήκαν στην άκρη.

Σελίδα 1 από 151