Κυριακή, 15 Απριλίου 2018 20:11

Μια ιστορία “αστεία και σπαρακτική”

Η ηρωίδα στην ταράτσα με το νυφικό, παραμονή του γάμου της. Το εξώφυλλο του βιβλίου, τρυφερό και νοσταλγικό, προδιαθέτει για την ιστορία που θα ακολουθήσει. Στο πρώτο της πεζογράφημα με τίτλο «Δέντρα, πολλά δέντρα» η γνωστή Καλαματιανή δημοσιογράφος - συγγραφέας Ρούλα Γεωργακοπούλου «μιλά» για τη σχέση που σημαδεύει κάθε άνθρωπο, τη σχέση με τη μητέρα. Ταυτόχρονα επαναφέρει στη μνήμη μια ολόκληρη εποχή… 

Για ένα «μικρό διαμάντι, ένα ιδεόγραμμα, μια ιστορία αστεία, ευρηματική, σπαρακτική» κάνει λόγο η κριτικός Πόλυ Χατζημανωλάκη (apodyoptes.com). «Από εκπνοή σε εκπνοή τι όμορφα και τρυφερά ένας αποχαιρετισμός, ένα πέρασμα και ένα άλμπουμ λογοτεχνικών και οικογενειακών στιγμών όπου όλα ζωντανεύουν. Τόπος, άνθρωποι, ο χαμένος χρόνος, η μαμά».
Για ένα «κείμενο που διαθέτει αναμνήσεις, χιούμορ και ψυχαναλυτικό ενδιαφέρον» μιλά η δημοσιογράφος Ελεονώρα Ορφανίδου (Αθήνα 9.84).

Το βιβλίο «Δέντρα, πολλά δέντρα» κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πόλις. Στο οπισθόφυλλο διαβάζουμε:
«Ανατομία της πιο ουσιαστικής σχέσης της ζωής μας -της σχέσης με τη μητέρα- και ταυτόχρονα ύστατος αποχαιρετισμός, κατάδυση στον εαυτό, οικογενειακή ιστορία και ανασύνθεση μιας εποχής, είναι το βιβλίο της Ρούλας Γεωργακοπούλου. Αστείο και τρομερό, συγκινητικό και σκληρό, δεν μιλάει απλώς για τη βιολογική μητέρα, φορέα της επιθυμίας και της απαγόρευσης, αλλά για το «μητρικό», τη βάση, δηλαδή, πάνω στην οποία στηρίζεται το αίσθημα ότι υπάρχουμε, τα όνειρα, οι σκέψεις μας, η δυνατότητά μας για δημιουργία. Ένας κόσμος αινιγματικός, μαγικός, κάποτε απροσπέλαστος, ζωντανεύει με απαράμιλλη χάρη γραφής, ψυχαναλυτική ένταση και σουρεαλιστική φαντασία».

Μικρό βιογραφικό
H Ρούλα Γεωργακοπούλου γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1955. Σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε για δέκα χρόνια σε σχολεία της περιφέρειας. Στη συνέχεια ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία, στα περιοδικά «Ένα», «Ταχυδρόμος», «Marie Claire» και στις εφημερίδες «Το Ποντίκι», «Το Βήμα» και «Τα Νέα». Σήμερα αρθρογραφεί στην «Athens Voice» και στα «Νέα». Πέντε θεατρικά της έργα έχουν ανέβει σε αθηναϊκές σκηνές από το 1986 έως σήμερα. Κυκλοφορούν η συλλογή χρονογραφημάτων της «Γυναίκα μετρίου αναστήματος» (εκδ. Πατάκη) και δύο θεατρικά της έργα σε ενιαία έκδοση με τον τίτλο «Καρφίτσες στα γόνατα» (εκδ. Το Ροδακιό). Τα τελευταία χρόνια κάνει μεταφράσεις για τις εκδόσεις «Πόλις» και αυτή είναι η πρώτη της πεζογραφική απόπειρα.