Σάββατο, 04 Αυγούστου 2012 04:12

Το βραβείο Φωτέα σε στοχαστή που πιστεύει ότι καπιταλισμός και σοσιαλισμός τελείωσαν

Νίκος Δόικος και Παναγιώτης Νίκας Νίκος Δόικος και Παναγιώτης Νίκας

ΝΙΚΟΣ ΔΟΪΚΟΣ
Στον αρχιτέκτονα-πολεοδόμο Νίκο Δόικο απονεμήθηκε χθες το βράδυ το βραβείο δοκιμίου πολιτικού και κοινωνικού στοχασμού «Παναγιώτης Φωτέας», για το έργο του «Μετά τη βαρβαρότητα, βιωματικός μινιμαλισμός», που έχει εκδοθεί από τον Καστανιώτη.

Η απονομή έγινε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων, όπου προσήλθαν συνεργάτες και φίλοι του Παναγιώτη Φωτέα, του πρώτου αιρετού νομάρχη της Μεσσηνίας και πνευματικού ανθρώπου, «του πραγματικού ευπατρίδη, του ενεργού πολίτη, του πρωτοπόρου της αυτοδιοίκησης», όπως τον χαρακτήρισαν οι ομιλητές.
Στο έργο του ο Νίκος Δόικος υποστηρίζει ότι έχει επέλθει η οριστική κατάρρευση τόσο του καπιταλισμού όσο και του σοσιαλισμού. Αυτή την περίοδο, τόνισε ο βραβευθείς, φαίνεται ότι έχει επικρατήσει ο ασύδοτος νεοφιλελευθερισμός, ωστόσο εξέφρασε την αισιόδοξη, για εκείνον, άποψη ότι τελικά οι αστείρευτες πνευματικές δυνάμεις και αντοχές της ανθρωπότητας θα ανατρέψουν τη σημερινή παγκόσμια βουλιμική ελίτ για να επικρατήσει το μοντέλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας με τη ρυθμιστική παρουσία του κράτους και τον λελογισμένο έλεγχο των δυνάμεων της αγοράς.
Το πρακτικό της επιτροπής που επέλεξε για βράβευση το βιβλίο του Νίκου Δόικου ανέγνωσε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μέλος της επιτροπής που αξιολογεί τα υποψήφια δοκίμια. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην παρακαταθήκη που έχει αφήσει με το έργο του ο Παναγιώτης Φωτέας, αν και παρατήρησε ότι υπάρχουν φορές που οι άνθρωποι που βρέθηκαν δίπλα του κάποιες φορές δεν ακολουθούν το φωτεινό του παράδειγμα.
Ακολούθησε η παράδοση της υποτροφίας που χρηματοδοτεί η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου σε νέους φοιτητές της περιοχής μας. Φέτος την υποτροφία κέρδισε η Αθηνά Παπαχρήστου, ενώ η οικογένεια θα συνεχίσει να χορηγεί υποτροφίες στους φοιτητές που τις κέρδισαν τα προηγούμενα χρόνια.
Για την υποτροφία αυτή, καθώς και τον Παναγιώτη Φωτέα, μίλησε ο αντινομάρχης Παναγιώτης Αλευράς, καθώς και ο γιος του αείμνηστου πρώτου αιρετού νομάρχη, Σωτήρης Φωτέας.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παρέστησαν ο πρώην νομάρχης και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Δημήτρης Δράκος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Θόδωρος Μπρεδήμας, συνεργάτες του Παναγιώτη Φωτέα και υπάλληλοι της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με συναυλία από του  Jazz Steps (Jazz σύνολο των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας).
Σταύρος Μαρτίνος