Τετάρτη, 05 Δεκεμβρίου 2018 22:17

Υπαρξιακές αναζητήσεις με το “Λεόντιος και Λένα” του ΜΕΘ

Ανδρέας Παπαθεοδωρίδης, Δημήτρης Καρακούσης, Βίνα Μάλαμα, Γιώργος Παντελόπουλος, Ελένη Ρομπόγλου, Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Λεωνίδας Βέλλης, Νατάσσα Παπαδάκη Ανδρέας Παπαθεοδωρίδης, Δημήτρης Καρακούσης, Βίνα Μάλαμα, Γιώργος Παντελόπουλος, Ελένη Ρομπόγλου, Βενετσάνος Μπαλόπουλος, Λεωνίδας Βέλλης, Νατάσσα Παπαδάκη

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 
Έργο που θα βάλει το κοινό που θα το παρακολουθήσει να ψάξει μέσα του λίγο πιο βαθιά για να βρει απαντήσεις σε υπαρξιακά ζητήματα, ανεβάζει η Μικρή Σκηνή του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Είναι το “Λεόντιος και Λένα”, του Γκέοργκ Μπύχνερ, σε σκηνοθεσία Βενετσάνου Μπαλόπουλου, που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 7 Νοέμβρη, στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής, στις 9:30 το βράδυ…

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της παράστασης ο πρόεδρος του ΜΕΘ, Γιώργος Παντελόπουλος, χαρακτήρισε το έργο εξαιρετικό, αν και όχι γνωστό, όχι συνηθισμένο. Επίσης χαρακτήρισε την σκηνοθεσία του Βενετσάνου Μπαλόπουλου εμπνευσμένη και έδωσε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους συντελεστές, για την προσπάθειά τους, τους κόπους, τις θυσίες και το άγχος τους, που αναγνώρισε ότι οδήγησαν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ακόμη ο πρόεδρος του ΜΕΘ Γιώργος Παντελόπουλος χαρακτήρισε τη Μικρή Σκηνή ως μελίσσι, είπε ότι δημιουργήθηκε πριν από τρία χρόνια και μέσα σε αυτό το διάστημα αποδείχθηκε ότι η δημιουργία της ήταν μια σημαντική απόφαση, γιατί δίνει τη δυνατότητα στο ΜΕΘ να ασχοληθεί με μικρά διαμάντια του θεατρικού ρεπερτορίου, όπως το “Λεόντιος και Λένα”, που είναι αδύνατο να ανέβουν στην Κεντρική Σκηνή.

Ο Βενετσάνος Μπαλόπουλος είπε ότι ο Γκέοργκ Μπύχνερ ήταν Γερμανός συγγραφέας και στη σύντομη ζωή του έγραψε μόνο τρία θεατρικά έργα. Σημείωσε ότι το “Λεόντιος και Λένα” στην πρώτη ανάγνωση βγάζει στοιχεία παραμυθιού και ονείρου, όμως σε μια βαθύτερη παρατήρηση το έργο αυτό μιλάει, μέσα από τους ήρωές του, για υπαρξιακά ζητήματα και βάζει το κοινό να προβληματιστεί για τα θέματα του έρωτα, της εξουσίας και άλλα.

Η επιλογή του συγκεκριμένου έργου ήταν πρόταση του Βενετσάνου Μπαλόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι το πρότεινε γιατί το κείμενο και τα νοήματά του βοηθούν τους συντελεστές, κατά την προετοιμασία της παράστασης, να βιώσουν μια πνευματική διεργασία αλλά και επειδή τα μηνύματα που περνάει το έργο αυτό στο κοινό είναι σημαντικά.

Η Νατάσσα Παπαδάκη, που υποδύεται τον Πέτερ, σημείωσε ότι η συμμετοχή της στην παράσταση αποτελεί πρόκληση για εκείνη και όχι μόνο επειδή έχει αναλάβει έναν αντρικό ρόλο αλλά και επειδή το κείμενο του Μπύχνερ σατιρίζει με καυστικό τρόπο την εξουσία.

Ο Λεωνίδας Βέλλης, που υποδύεται τον Λεόντιο, ανέφερε για το πρωταγωνιστικό πρόσωπο ότι είναι ένας χαρακτήρας που παλεύει καθημερινά με τα προβλήματα, ενώ κάλεσε το κοινό να προσέλθει στην παράσταση και να μοιραστεί με τους ερασιτέχνες ηθοποιούς την εμπειρία αυτού του έργου.

Η Ελένη Ρομπόγλου, που υποδύεται σειρά ρόλων, σημείωσε ότι παραστάσεις θα γίνουν στο αμφιθέατρο της Φιλαρμονικής στις 7,8,9 και στις 14,15 και 16 Δεκέμβρη, με ώρα έναρξης στις 9:30 το βράδυ, εκτός από τις Κυριακές 9 και 16 Δεκέμβρη, που η έναρξη θα γίνει στις 7:30 το βράδυ. Σημείωσε ακόμη ότι εισιτήρια προπωλούνται στο Βιβλιοπωλείο “Μακρής”, στην οδό Αριστομένους, ενώ για κρατήσεις το κοινό μπορεί να τηλεφωνεί στον αριθμό 6945 23772.

Η Βίνα Μάλαμα, που υποδύεται τη γκουβερνάντα, στάθηκε ιδιαίτερα στην ποιότητα του θεατρικού κειμένου του έργου.

Τέλος ο Δημήτρης Καρακούσης, που υποδύεται τον Βαλέριο, τόνισε με τη σειρά του ότι πρόκειται για ένα έργο με απλά λόγια που ταυτόχρονα είναι μεγάλη ποίηση.

Στ.Μ.