Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2012 22:22

Μήνας προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας των χωριών της Αλαγονίας ο Οκτώβρης

Μήνας προβολής του πολιτισμού και της ιστορίας των χωριών της Αλαγονίας ο Οκτώβρης

ΤΙ ΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ ΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ
Εκδηλώσεις για την προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας των χωριών τους, αλλά και του Ταϋγέτου, ετοιμάζουν οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των έξι χωριών της περιοχής Αλαγονίας, δηλαδή των κοινοτήτων πλέον, Αλαγονίας, Αρτεμισίας, Καρβελίου, Λαδά, Νέδουσας και Πηγών.

Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 11, 12 και 13 Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνουν:
α) Έκθεση με 30 περίπου γυναικείες φορεσιές (αυτές δηλαδή που γνωρίζουμε με τις ονομασίες Κουτσαβίτικη ή Αλατζάς), οι οποίες για πρώτη φορά θα εκτεθούν δημόσια. 
β) Έκθεση 100 περίπου φορεσιών από όλη την Ελλάδα. 
Οι δύο αυτές εκθέσεις αποτελούν μέρος της συλλογής του Χρήστου Κατσαμπάνη.
Θα λειτουργήσουν επίσης, έκθεση παλιάς φωτογραφίας με θέμα τη γυναικεία φορεσιά των χωριών της Αλαγονίας και έκθεση βιβλίου με θέματα τοπικού περιεχομένου. Για τη 12η Οκτωβρίου προγραμματίζεται ομιλία του προέδρου του Εθνολογικού και Λαογραφικού Μουσείου Χρισσού Δήμου Δελφών, Ηλία Δαραδήμου, με θέμα «Η ελληνική παραδοσιακή φορεσιά», ομιλία της κατοίκου της Αρτεμισίας Ευσταθίας Βασιλάκη με θέμα «Αναφορά στα επί μέρους κομμάτια που συνθέτουν τη γυναικεία φορεσιά των κοινοτήτων της Αλαγονίας» και ομιλία του κατοίκου της Αλαγονίας Γιάννη Ροβολή με θέμα «Η γυναικεία φορεσιά των χωριών μας μέσα από το ανδρικό βλέμμα». Την ίδια μέρα θα στηρίξουν τις εκδηλώσεις γυναίκες με την παραδοσιακή φορεσιά τους και με κεράσματα που θα έχουν παρασκευάσει, όπως και μουσικοί με τοπικά όργανα και τραγούδια. Θα προβάλλονται επίσης ντοκιμαντέρ με πολιτιστικά θέματα, ενώ προγραμματίζονται, στην Αθήνα και την Καλαμάτα, ομιλίες αρχαιολογικού περιεχομένου από ειδικευμένους αρχαιολόγους, με θέμα τον Ταΰγετο.