Παρασκευή, 07 Δεκεμβρίου 2012 20:12

Ξεκινά «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες»…

ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΔΗΠΕΘΕΚ
Την Κυριακή το μεσημέρι θα κάνει πρεμιέρα η φετινή παιδική παραγωγή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Καλαμάτας. Άλλες παραγωγές δεν θα ανέβουν, γιατί το ΔΗΠΕΘΕΚ έχει κατά τα άλλα διακόψει τη λειτουργία του, λόγω μη καταβολής επιχορήγησης από το υπουργείο Πολιτισμού…

«Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», του Ιουλίου Βερν, σε σκηνοθεσία-διασκευή Κλεώνης Φλέσσα, είναι η παράσταση που ανεβάζει το ΔΗΠΕΘΕΚ. Το έργο θα παρουσιάζεται στην κεντρική σκηνή και η πρεμιέρα θα γίνει την Κυριακή στις 12 το μεσημέρι. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Άρτεμις Τσιτούρα, η μουσική του Νίκου Ξανθούλη, ενώ παίζουν οι ηθοποιοί Ηλέκτρα Καρτάνου, Γιάννης Κουμούνδρος, Δημήτρης Όντος, Γιώργος Πασσάκος και Γιώργος Τσαπόγας.
Το πρωί δόθηκε συνέντευξη Τύπου για την πρεμιέρα από τον πρόεδρο της "Φάρις", δημοτικό σύμβουλο Νίκο Μπασακίδη, τη σκηνοθέτη Κλεώνη Φλέσσα και τους υπόλοιπους συντελεστές. 
Ο κ. Μπασακίδης ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές, οι οποίοι, όπως τόνισε, φέτος, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, υπερέβαλαν εαυτόν και με την ψυχή και το μυαλό τους, κόντρα σε όλες τις αντιξοότητες και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, κατάφεραν να ετοιμάσουν μια δυνατή παραγωγή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Στη συνέχεια, η Κλεώνη Φλέσσα και οι υπόλοιποι συντελεστές προσκάλεσαν το θεατρόφιλο κοινό να τιμήσει με την παρουσία του την πρεμιέρα, αλλά και τις παραστάσεις που θα δίνονται κάθε Κυριακή στις 12 το μεσημέρι.
Όπως σημειώνει η "Φάρις", «ο Ιούλιος Βέρν γεννήθηκε το 1828 στη Νάντη της Γαλλίας. Ο πολυαγαπημένος συγγραφέας των παιδικών μας χρόνων έγραψε τα περισσότερά του έργα πάνω στο αγαπημένο του πλοίο, τον «Άγιο Μιχαήλ», στο πλωτό εργαστήρι συγγραφής, όπως έλεγε.
Στα 11 του χρόνια ξεκίνησε το πρώτο του ταξίδι για Ινδίες, με την πρόθεση να φέρει ένα κοραλλένιο κολιέ στην αγαπημένη του ξαδέλφη. Αυτή ήταν η πρώτη του περιπέτεια στη θάλασσα. Το ταξίδι δεν ολοκληρώθηκε, αλλά η αγάπη του για την περιπέτεια εκδηλώθηκε στη συγγραφή όλων των υπέροχων βιβλίων του.
Οι ήρωες των βιβλίων του είναι Αφρικανοί, Αμερικανοί, Ούγγροι, Ρώσοι, Άγγλοι όπως και Έλληνες…
Για την Ελλάδα μάλιστα έχει γράψει το βιβλίο «Το Αιγαίο στις Φλόγες», που χρονικά τοποθετείται λίγο πριν και λίγο μετά από τα γεγονότα της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου και αποτελεί έναν ύμνο για τον ελληνικό ηρωισμό, ενώ ταυτοχρόνως παρουσιάζει με πολύ ζωντανά χρώματα τη συμμετοχή των φιλελλήνων στον Αγώνα.
Όλοι οι ήρωες των βιβλίων του ταξιδεύουν. Ενδιαφέρονται για κοινωνικά ζητήματα και έχουν ανθρωπιά. Ανήκουν πάντα σε μια αδικημένη μερίδα ανθρώπων. Μέσα από τα βιβλία του υπερασπίζεται πάντα τους αδύναμους και είναι ενάντια στη σκλαβιά. Είναι θαρραλέοι, έξυπνοι, πολυμήχανοι και ταξιδεύουν είτε επειδή τους αρέσει είτε επειδή πρέπει.
Για τη συγγραφή όλων των βιβλίων του έκανε πρώτα μεγάλη έρευνα. Για να γράψει το "Γύρο του κόσμου σε ογδόντα ημέρες", έμαθε όλα τα δρομολόγια, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωρών, καθώς και λεπτομέρειες που μπορούσαν να καθυστερήσουν το κάθε δρομολόγιο, όπως κοινωνικές αναταραχές, πολέμους κ.ά.
"Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες", είναι ένα υπέροχο εφηβικό ταξίδι στον ενθουσιασμό και την τόλμη.
Σημειώνεται ότι θα γίνονται και οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία, καθημερινά τις πρωινές ώρες, κατόπιν συνεννόησης.