LEONIDAS MPALIKHS
Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012 21:42

Εκτός Ελεηστρίας το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης!

Εκτός Ελεηστρίας το Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης!

ΤΟΥ Κ. ΚΥΡΚΟΡΙΑΝΟΥ*
Στη συνάντηση με το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μεσσηνίας στις 29 Νοεμβρίου για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Τεχνών Κορώνης 2013 ο Σεβασμιώτατος έδειξε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τη διοργάνωση του Φεστιβάλ και είπε ότι δεν το διέκοψε για λόγους σεβασμού προς το πρόγραμμα….

Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός τονίζοντας ότι δείξαμε ασέβεια στον ιερό χώρο και συμπεριφερθήκαμε ως να ήταν ιδιοκτησία μας. Μάλιστα η λέξη ιδιοκτησία χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές. Μας έκανε να νιώσουμε ως τους εμπόρους που καπηλεύονταν τον ιερό ναό του Σολομώντα.
Η αλήθεια είναι ότι υπήρξε σεβασμός στην τέλεση των ιερών λειτουργιών και των θείων μυστηρίων, όπως και στην ιερότητα του χώρου, γιατί ως Κορωναίοι έχουμε ταυτίσει την ύπαρξή μας με την Ελεήστρια και ποτέ δεν διανοηθήκαμε να ασεβήσουμε στην ιερότητα του χώρου και δη κατά τη διάρκεια των ιερών μυστηρίων. Οι συναυλίες ήταν όλες κλασικού ρεπερτορίου, πλήρως εναρμονισμένες με το περιβάλλον και σε όσους τις παρακολουθούσαν δημιουργούσαν πνευματική ανάταση. Το ίδιο λιτή και υποβλητική ήταν και η εκδήλωση για τον ποιητή Νικ. Βρεττάκο, η οποία ήταν δωρεάν, όπως δωρεάν ήταν και η συναυλία που διοργάνωσε το σωματείο μας για τη Μεσογειακή Διατροφή, προσφορά στο Δήμο και το Μανιατάκειο Ίδρυμα.
Και εδώ τίθεται το ερώτημα. Ποιοι παραπληροφόρησαν το Σεβασμιώτατο με αναλήθειες και υπερβολές; Ποιοι δεν θέλουν τις συναυλίες; Ο Δ. Μανιατάκης σαν αντιπρόεδρος του Ι. Προσκυνήματος ήταν παρών σε όλες τις συναυλίες του 2011 και σε αρκετές του 2012 και δεν εξέφρασε καμία διαφωνία, ενώ ενίσχυε οικονομικά τις συναυλίες, εφέτος δε τον Αύγουστο στο φύλλο της «Δράσης» απάντησε στον Ν. Μούργο για το έργο του Ιερού Προσκυνήματος ότι «οι συναυλίες της Κίνησης Ενεργών Πολιτών επιτυγχάνουν τους πολιτιστικούς σκοπούς του Προσκυνήματος». Επίσης το ίδιο δήλωσε και σε συνέντευξή του στο «Φλας» της Μεσσηνίας του Σεπτεμβρίου. Οι συναυλίες της Κίνησης ήταν 16 στο σύνολο τους και όχι 16 κάθε μήνα. Και αν ο αριθμός τους κρίνεται υπερβολικός μπορούσε να μειωθεί.
Φαίνεται επίσης ότι ενόχλησε η κοπή εισιτηρίων, νόμιμων και θεωρημένων από την Εφορία, για τη στοιχειώδη κάλυψη μέρους των εξόδων. Γιατί όμως δεν εκφράστηκε καμία αντίρρηση από το καλοκαίρι του 2011, όπου από τότε υπήρχαν εισιτήρια; Εμείς δεν έχουμε τους προϋπολογισμούς του Δήμου ούτε του Μανιατάκειου Ιδρύματος. Ένα φτωχό, μη κερδοσκοπικό σωματείο είμαστε, που έχουμε το μεράκι και την ικανότητα να κάνουμε πράγματα για τους συμπολίτες μας, αγνοώντας τον προσωπικό κόπο και στηριζόμενοι στη βοήθεια κάποιων φίλων της Κορώνης που την αγαπούν και θέλουν να ακούγεται με τις δραστηριότητές της. Ποιες ήταν οι λοιπές εκδηλώσεις το φετινό καλοκαίρι; Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι ότι όλα έγιναν σύμφωνα με το πρόγραμμα και όλοι εμείς που γνωρίζουμε πρόσωπα και καταστάσεις, γνωρίζουμε ότι οι λόγοι της διαστρέβλωσης των γεγονότων είναι άλλοι. Επειδή όμως σημασία δεν έχουν τα λόγια αλλά τα γεγονότα και επειδή οι πολιτιστικές δραστηριότητες είναι σημαντικά γεγονότα, γι’ αυτό απευθυνόμαστε σε όλους τους φίλους μας και λέμε ότι οι πολιτιστικές δραστηριότητες της Κίνησης Ενεργών Πολιτών, που φέτος έφεραν και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, θα συνεχιστούν σε άλλα σημεία της πόλης και ας μας λείψει η ομορφιά της Ελεήστριας με μόνη την αγάπη και την στήριξη του κόσμου.

*Από την εφημερίδα «Η δράση», της Κίνησης Ενεργών Πολιτών του τ. Δήμου Κορώνης