Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2012 10:11

«Ο κύκλος με την κιμωλία» στο Πνευματικό Κέντρο

«Ο κύκλος με την κιμωλία» στο Πνευματικό Κέντρο

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Σε ποιον ανήκουν τα παιδιά; Σε αυτούς που τα γέννησαν ή σε εκείνους που τα φροντίζουν και τα αγαπούν;
Οι μηχανές, τα εργοστάσια σε ποιον ανήκουν; Σε αυτούς που τα κατέχουν για εκμετάλλευση ή στους εργάτες που τα δουλεύουν;
Και η γη; Σε ποιον ανήκει; Στους ιδιοκτήτες της ή σε εκείνους που την καλλιεργούν με ιδρώτα και μόχθο;
«Το καθετί πρέπει να ανήκει σ’ εκείνον που είναι άξιος» απαντά ο Μπέρτολτ Μπρεχτ μέσα από το έργο του «Ο κύκλος με την κιμωλία». Την αλληγορική αυτή ιστορία του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα πρόκειται να παρουσιάσει η Θεατρική Διαδρομή Καλαμάτας στο Πνευματικό Κέντρο από 1 έως 18 Μαρτίου, σε σκηνοθεσία της Μαρίας Κατσανδρή.

Μια βασίλισσα εγκαταλείπει το μωρό της για να σωθεί από τους επαναστάτες που σκότωσαν τον άντρα της. Η υπηρέτριά της, η Γκρούσα, βρίσκει τον μικρό πρίγκιπα και τον παίρνει μαζί της για να τον γλιτώσει. Κυνηγημένη και η ίδια, στην αρχή το παιδί της είναι βάρος, όμως το κρατά, δένεται μαζί του και περνά τα πάνδεινα για να το προστατέψει και να το μεγαλώσει. Μετά από χρόνια, το καθεστώς έχει αλλάξει, και το παιδί είναι πλέον ο νόμιμος διάδοχος του θρόνου. Τότε, η βιολογική του μητέρα επιστρέφει και το ζητά πίσω. Τη λύση καλείται να δώσει ο Αζντάκ, ένας λαϊκός άνθρωπος, πρώην κλεφτοκοτάς, που έγινε δικαστής τυχαία. Ζωγραφίζει, λοιπόν, ένα κύκλο, βάζει μέσα το παιδί, και λέει στις δύο γυναίκες να το τραβήξουν όσο πιο δυνατά μπορούν, η μια από το ένα χέρι του και η άλλη από το άλλο. Όποια το τραβήξει με μεγαλύτερη δύναμη προς τη μεριά της και το βγάλει έξω από τον κύκλο, αυτή θα το πάρει…
Για μια ιστορία μητρότητας, αλλά και μια σαρκαστική κωμωδία πάνω στη δικαιοσύνη και την εξουσία κάνουν λόγο τα μέλη της Θεατρικής Διαδρομής. Για ένα έργο που ασκεί κριτική στους λειτουργούς των θεσμών, στους πολιτικούς, τους στρατιωτικούς, τους δικηγόρους, τους γιατρούς, τους ιερωμένους.
Συντελεστές
Η μετάφραση είναι του Οδυσσέα Ελύτη και η μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Φωτισμοί: Ανδρέας Μπέλλης. Σκηνικά - κοστούμια: Μαρία Κατσανδρή. Βοηθός σκηνοθέτη: Ρένα Σαραντέα. Πιάνο: Πάρις Καρκαλούτσος. Τραγούδι: Μαρία Κρασσοπούλου. Επιμέλεια αφίσας - προγράμματος: Απόστολος Ασημακόπουλος, Βίλμα Ταγαρούλια. Κατασκευή Σκηνικών: Μιχάλης Ευταξόπουλος, Γιάννης Κυριακόπουλος, Χρήστος Καράμπελας, Στάθης Μητσέας, Γιώργος Τσόπελας, Στράτης Καΐκης. Ειδικές κατασκευές: Γιάννης Γκούζος. Κατασκευή κοστουμιών: Βούλα Σαρδέλλη, Στέλλα Τζωρτζάτου. Επεξεργασία κοστουμιών: Βίλμα Ταγαρούλια, Ματίνα Νιάρχου, Κωνσταντίνα Παπαδέα, Βίλμα Μπούζα, Ευτυχία Μουτεβελή, Στράτης Καΐκης. Φροντιστήριο - βεστιάριο: Βίλμα Ταγαρούλια, Τζένη Μανιατέα. Μακιγιάζ: Τζένη Μανιατέα, Ευτυχία Μουτεβελή. Φωτογραφίες: Νίκος Ηλιόπουλος. Φωτιστικές εγκαταστάσεις : Γιώργος Λαππέας.
Τους ρόλους υποδύονται: Παναγιώτης Αναστασόπουλος, Γεωργία Αναστασοπούλου, Απόστολος Ασημακόπουλος, Στράτης Καΐκης, Πάρης Καλογεράκος, Αγγελική Κανδηλιώτη, Χρήστος Καράμπελας, Αλέξης Κεχαγιόγλου, Τάκης Κληρόπουλος, Γιάννης Κυριακόπουλος, Στάθης Μητσέας, Ευτυχία Μουτεβελή, Στεφάν Μπαρθολομαί, Βίλμα Μπούζα, Ματίνα Νιάρχου, Χρήστος Νικολάου, Χριστίνα Νταή, Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, Κωνσταντίνα Παπαδέα, Χάρης Πλεματιάς, Γιάννης Πουλάκος, Χριστιάννα Ρούπα, Ρένα Σαραντέα, Κατερίνα Σεμπέκου, Βίλμα Ταγαρούλια, Μαρία Τούμπουρου, Γιώργος Τσόπελας, Βάσω Φιλιππίδου, Νίκος Χατζηγιαννόπουλος. Και τα παιδιά: Γιώργος Ασημακόπουλος, Αδάμ Ασημακόπουλος, Εβελίνα Μητσέα.
Η πρεμιέρα είναι την Πέμπτη, ενώ παραστάσεις θα δίνονται στις 9:00 κάθε βράδυ, εκτός Δευτέρας.