Σάββατο, 20 Απριλίου 2013 01:05

Πρεμιέρα του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης

Πρεμιέρα του 2ου Διεθνούς Μαθητικού Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης

ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΓΛΥΚΑΤΖΗ-ΑΡΒΕΛΕΡ
Ξεκινά στις 10.30 το πρωί, στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, το 2ο Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος Αρχαίας Μεσσήνης, παρουσία της διακεκριμένης διεθνώς βυζαντινολόγου Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ, που το απόγευμα θα δώσει διάλεξη στο Δημαρχείο με θέμα «Αρχαία Ελλάδα και σύγχρονη κρίση»…

Η πρώτη παράσταση του φετινού Φεστιβάλ θα δοθεί στις 11.00 το πρωί. Το 1ο Γυμνάσιο Άργους θα παρουσιάσει το έργο του Αισχύλου "Ικέτιδες". Θα προηγηθεί η τελετή έναρξης του Φεστιβάλ, με τίτλο «Αισώπου Μύθοι με Μουσική». Συντελεστές της τελετής είναι ο Θίασος Νοτιοανατολικής Πυλίας «Οδύσσεια», η «Μπάντα Κουράγιο» και η ηθοποιός Μαρία Κρόμπα. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Γιώργου Μουνδρουλέα και η σκηνοθεσία της Βίνιας Πετρούνια.
Η διάλεξη της Ελένης Γλύκατζη-Αρβελέρ θα δοθεί στις έξι το απόγευμα, στο αίθριο του Δημαρχείου Μεσσήνης.
Όπως σημειώνει ο Δήμος Μεσσήνης, "το φετινό φεστιβάλ, στο οποίο παρουσιάζονται έντεκα κλασικά έργα της αρχαίας ελληνικής δραματουργίας από θεατρικές ομάδες σχολείων της Ελλάδας και του εξωτερικού, θα παρακολουθήσουν περίπου 5000 μαθητές και εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Μεσσηνίας.
Το «Διεθνές Μαθητικό Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος, Αρχαία Μεσσήνη 2013» είναι μία εκδήλωση χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα. Απευθύνεται κυρίως στη νέα γενιά και ειδικά στις μαθητικές θεατρικές ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων της Ελλάδας και του εξωτερικού, για να παρουσιάσουν κλασικά έργα του αρχαίου ελληνικού ή λατινικού δράματος (τραγωδίας ή κωμωδίας). Σκοπός του Φεστιβάλ είναι η ανάδειξη και η προβολή του αρχαιολογικού χώρου και των μνημείων της Αρχαίας Μεσσήνης και η ουσιαστική – βιωματική επαφή των νέων με την πολιτιστική κληρονομιά μας. Επειδή στη χώρα μας υπάρχουν πολλές μαθητικές θεατρικές ομάδες που ανεβάζουν αξιόλογες παραστάσεις αρχαίου δράματος, πρέπει να τους δοθεί ως κίνητρο και ως επιβράβευση η δυνατότητα συμμετοχής τους στο Φεστιβάλ αυτό. Ειδικά, το ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗΡΙΟ στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης είναι ο πλέον κατάλληλος χώρος για τους μαθητές - ηθοποιούς να γνωρίσουν το σημαντικό αυτό ιστορικό χώρο, να βιώσουν την ατμόσφαιρα των αρχαίων μνημείων στο πλαίσιο μιας παράστασης αρχαίου δράματος και να αισθανθούν υπερήφανοι, γιατί θα έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε ένα πραγματικό αρχαίο ελληνικό ωδείο - θέατρο.
Επίσης, μέσα από αυτό τον μαθητικό θεσμό, που για δεύτερη φορά πραγματοποιείται στον ελλαδικό χώρο και μάλιστα σε ένα αρχαίο ελληνικό ωδείο - θέατρο, οι μαθητές θα έλθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους, θα μοιραστούν εμπειρίες από την ενασχόλησή τους με το αρχαίο δράμα και θα προβάλλουν τη δουλειά τους.
Ακόμη, το φεστιβάλ αυτό θα αποτελέσει το κίνητρο, ώστε να ασχοληθούν περισσότεροι μαθητές με το αρχαίο δράμα, να γνωρίσουν τους αρχαίους θεατρικούς συγγραφείς και την πολιτιστική κληρονομιά μας".