Τρίτη, 23 Απριλίου 2013 05:30

«Ο ηγέτης της Τάξης του» στο Cine Center από το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας

«Ο ηγέτης της Τάξης του» στο Cine Center από το ΠΑΜΕ Μεσσηνίας

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑ
Μια σπουδαία αντιφασιστική ταινία, «Ερνστ Τέλμαν: Ο ηγέτης της Τάξης του», παρουσιάζεται απόψε, Τρίτη και αύριο, στο «Cine Center», από την Γραμματεία του ΠΑΜΕ Μεσσηνίας. Απόψε η προβολή θα ξεκινήσει στις 9:15, ενώ αύριο στις 6:45 το απόγευμα…

Είναι ταινία του βραβευμένου Γερμανού σκηνοθέτη Κουρτ Μάετζιγκ, ενώ η τιμή του εισιτηρίου είναι 6 ευρώ.
Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία για τον Ερνστ Τέλμαν (η πρώτη ήταν «Ερνστ Τέλμαν: Γιος της τάξης του»). Περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα μεταξύ του 1930 μέχρι και τη δολοφονία του Τέλμαν το 1944. Δείχνει τη μάχη του Τέλμαν για την επίτευξη ενός ενιαίου μετώπου με όλους τους Γερμανούς εργάτες κατά του Εθνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη σύλληψή του μετά τη κατάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ και τα έντεκα χρόνια της φυλάκισής του, κατά τη διάρκεια των οποίων προσκολλάται αταλάντευτα τις πεποιθήσεις του μέχρι το θάνατό του. Μια προσπάθεια από την πλευρά των συντρόφων του για να τον απελευθερώσουν τελειώνει καταστροφικά, και μια διεφθαρμένη προσφορά της ελευθερίας από τον ίδιο τον Γκέρινγκ έχει σαν αποτέλεσμα την άρνηση του Τέλμαν. Επίσης, γίνεται μάρτυρας του πως η γενναία συναδέλφος Aenne Jansen, που βρισκόταν στη φυλακή των γυναικών απέναντι από εκείνον, χάνει με τραγικό τρόπο τη ζωή της κατά τη διάρκεια μιας βομβαρδιστικής επιδρομής. Ο δεύτερος βασικός χαρακτήρας της ταινίας είναι ο σύζυγός της Aenne Fiete Jansen, ο οποίος έχει ήδη αποδείξει την πίστη του στον Τέλμαν, ως φίλος και μαχητής στη πρώτη ταινία. Ως διοικητής του Τάγματος του Τέλμαν, πολεμάει στην Ισπανία στο πλευρό του λαού και αργότερα στις τάξεις του Κόκκινου Στρατού προς την ταχεία λήξη του πολέμου κατά του φασισμού.
Υποδειγματική η διαλεκτική προσέγγιση της ιστορικοπολιτικής της θεματικής, αποδραματικοποιημένη και εύρωστη η κωδικοποιημένη της γραφή και αφήγηση, κατά τις συμβάσεις του είδους. Έγχρωμη ανατολικογερμανική ταινία του 1955, σε σκηνοθεσία του μέγιστου Κουρτ Μέτζιγκ - γυρισμένη εξ ολοκλήρου στα στούντιο της DEFA.
Μέσα από σπάνια καλλιτεχνική αναπαράσταση της εποχής, αποκαλύπτεται το ιστορικό «πανόραμα» του μεσοπολέμου και του πολέμου, ως την νικηφόρα προέλαση του Κόκκινου Στρατού στην καρδιά του ναζιστικού χτήνους.
Παραγωγή: Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία (DDR) - 1955
Σκηνοθεσία: Kurt Maetzig
Σενάριο: Willi Bredel, Michael Tschesno-Hell
Πρωταγωνιστούν: Günther Simon, Michel Picoli, Hans-Peter Minetti, Erich Franz, Erika Dunkelmann
Μουσική: Wilhelm Neef