“Το γράψιμο είναι σαν λύτρωση από καταστάσεις που μερικές φορές δεν τις αντέχω” είπε η Αλέκα Πλακονούρη. Αυτές οι καταστάσεις, συνέχισε, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ατομικά αλλά με συλλογικό τρόπο. Αναφέρθηκε στην ανισότητα που εξακολουθεί να υπάρχει μεταξύ ανδρών και γυναικών, στην επιβολή του δίκαιου του ισχυρού, στη γενοκτονική πολιτική κατά των Παλαιστινίων με την ανοχή κρατών και διεθνών θεσμών, στα τμήματα της κοινωνίας που μένουν αμέτοχα ενώ υπονομεύονται τα δικαιώματα και το μέλλον της κ.ά.

Μαρία Γκότση, Νεκτάριος Φαρμάκης, Γαρυφαλιά Τεριζάκη, Αλέκα Πλακονούρη, Ματίνα Μιχαλακοπούλου, Ελένη Πετροπούλου
Η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων της Αλέκας Πλακονούρη “Τρύπα στο ταβάνι”, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις “Κέδρος”, οργανώθηκε από τον Μορφωτικό Σύλλογο “Πυρσός”, με τη συνεργασία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας και του εκδοτικού οίκου.
Η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Γκότση αναφέρθηκε στην Αλέκα Πλακονούρη, την οποία γνωρίζει από τα μαθητικά της χρόνια, ενώ επισήμανε και την άρνηση του Δήμου Τριφυλίας να επιχορηγήσει εκδηλώσεις βιβλιοπαρουσιάσεων, με μια αστήριχτη αιτιολογία, ότι τα βιβλία μπορεί να έχουν κέρδος. Αργότερα η συγγραφέας καυτηρίασε αυτή τη στάση του Δήμου Τριφυλίας, τόνισε ότι το βιβλίο είναι πολιτισμός και ιδιαίτερα στα Φιλιατρά ο πολιτισμός έχει ιστορία όσο λίγες άλλες περιοχές.

Νεκτάριος Φαρμάκης, Γαρυφαλιά Τεριζάκη, Αλέκα Πλακονούρη, Ματίνα Μιχαλακοπούλου, Ελένη Πετροπούλου
Για το βιβλίο μίλησε η Γαρυφαλιά Τεριζάκη, υπεύθυνη του Παραρτήματος Τριφυλίας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας, η οποία μάλιστα σημείωσε ότι η “Τρύπα στο Ταβάνι” θα μπορούσε να αποτελέσει την αφορμή για την ίδρυση Λέσχης Ανάγνωσης στην περιοχή.
Ο ποιητής και επιμελητής εκδόσεων Δημοσθένης Κερασίδης λόγω ασθένειας δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση και να μιλήσει για το βιβλίο, ωστόσο οι σκέψεις και απόψεις του, εγκωμιαστικές για την Αλέκα Πλακονούρη τόσο ως λογοτέχνιδα όσο και ως ακέραια προσωπικότητα, διαβάστηκαν από την Ματίνα Μιχαλακοπούλου, καθώς είχε στείλει το κείμενό του.
Διηγήματα του βιβλίου διάβασαν η Ελένη Πετροπούλου, μέλος του Τριφυλιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, ηθοποιός και η ίδια η συγγραφέας.
Στ.Μ.
Αρ. Μητρώου Μ.Η.Τ. 262004