Παρασκευή, 19 Ιουλίου 2013 18:38

Αντάμωμα των απανταχού Μεσσηνίων στη Νέδα και τα Πλατάνια

Από δεξιά: Κώστας Γαλάνης, Βιβή Παντελάκη, Παναγιώτης Αλευράς, Κώστας Κόλλιας, Θύμιος Αλεξόπουλος, Γιάννης Πράνταλος και Παναγιώτης Μπαζίγος Από δεξιά: Κώστας Γαλάνης, Βιβή Παντελάκη, Παναγιώτης Αλευράς, Κώστας Κόλλιας, Θύμιος Αλεξόπουλος, Γιάννης Πράνταλος και Παναγιώτης Μπαζίγος

ΣΑΒΒΑΤΟ-ΚΥΡΙΑΚΗ
Με περιήγηση στη Νέδα, αύριο, Σάββατο, ξεκινά το 1ο Αντάμωμα των Απανταχού Μεσσηνίων, το οποίο θα ολοκληρωθεί με γλέντι την Κυριακή το βράδυ στα Πλατάνια. Είμαι μια εκδήλωση της…

…Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, την οποία στηρίζουν η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και ο Δήμος Τριφυλίας, ενώ συμμετέχει ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας.
Οι εκπρόσωποι των διοργανωτών, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν, απεύθυναν κάλεσμα ανταμώματος σε όλους τους Μεσσήνιους, ιδιαίτερα στους ομογενείς που βρίσκονται αυτές τις ημέρες στη Μεσσηνία.
Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, τόνισε ότι σκοπός του ανταμώματος είναι οι σύσφιγξη των σχέσεων των Μεσσηνίων, η μεταλαμπάδευση στους ομογενείς και τους νεότερους της τοπικής παράδοσης και ιστορίας αλλά και η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας για την προώθηση θεμάτων του τόπου.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας και πρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτυονίας, Κώστας Κόλλιας, τόνισε ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έρχεται να βγάλει την Αμφικτυονία από την εσωστρέφεια στην οποία βρίσκεται εδώ και χρόνια. Επεσήμανε ότι το αντάμωμα εκτός από τη διάβαση της Νέδας θα περιλαμβάνει γιορτή με μεσσηνιακές γεύσεις, με παραδοσιακούς χορούς και με τραγούδια στο θέατρο Νότας Αρνούκουρου, στον Πύργο του μπάρμπα Αλέκου στα Πλατάνια, χώρο τον οποίο διέθεσε ο Κωνσταντίνος Αρνόκουρος. Τόνισε, τέλος, ότι επιδίωξη της Αμφικτυονίας είναι η εκδήλωση να στεφθεί από επιτυχία και να καθιερωθεί ως θεσμός ανταμώματος όλων των Μεσσηνίων.
Από τον Ορειβατικό Σύλλογο ο Θύμιος Αλεξόπουλος σημείωσε ότι η διάβαση της Νέδας θα γίνει με οδηγούς έμπειρα μέλη του Συλλόγου, τα οποία θα περιμένουν τον κόσμο στο ποτάμι στις δέκα αύριο το πρωί. Επεσήμανε ότι θα γίνει μια διαδρομή διάρκειας 3-4 ωρών περίπου και μία μικρότερη, μέχρι το Στόμιο και τους καταρράκτες.
Ειδικό κάλεσμα στους Μεσσήνιους ομογενείς απεύθυνε ο γραμματέας της Αμφικτυονίας, Παναγιώτης Μπαζίγος.
Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν ακόμη η πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Τριφυλίας, Βιβή Παντελάκη, η οποία έχει αναλάβει τα οργανωτικά του Ανταμώματος. Παραβρέθηκαν επίσης ο ταμίας της Αμφικτυονίας, Γιάννης Πράνταλος καθώς και ο Κώστας Γαλάνης, πρώην υπάλληλος της ΤΕΔΚ που υποστήριζε και συνεχίζει να υποστηρίζει διοικητικά την Αμφικτυονία.
Στ.Μ.