Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013 16:14

Αντάμωμα Πελοποννησίων την Παρασκευή στο Βασιλικό, το Σάββατο στο Ραμοβούνι

Ευάγγελος Κούμανης, Βασιλική Κόνιαρη, Παναγιώτης Αλευράς, Φίλιππος Μπάμης Ευάγγελος Κούμανης, Βασιλική Κόνιαρη, Παναγιώτης Αλευράς, Φίλιππος Μπάμης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ-ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ-ΣΥΛΛΟΓΟΣ
Αναβιώνει το αντάμωμα των Πελοποννησίων, με διήμερες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Παρασκευή, στο Βασιλικό και το Σάββατο στο Ραμοβούνι, τον τόπο όπου γεννήθηκε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, κοντά στο Μελιγαλά της Μεσσηνίας…

Θα είναι το 4ο Αντάμωμα των Πελοποννησίων, μια εκδήλωση που ξεκίνησε από το Σύλλογο Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης «Ο Κολοκοτρώνης» και τον πρόεδρό του, Αναστάσιο Καλαμπόκη, το 2006. Το 1ο αντάμωμα έγινε στο Ραμοβούνι, το 2ο στη Ζαχάρω και το 3ο στο Αίγιο.
Με πρωτόκολλο συνεργασίας που συνυπέγραψαν πριν από δύο μήνες η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η Μητρόπολη Μεσσηνίας και ο Σύλλογος Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης, συμφωνήθηκε το αντάμωμα να πραγματοποιείται στο εξής κάθε χρόνο, το καλοκαίρι, πάντα στο χώρο όπου γεννήθηκε ο αρχιστράτηγος του Αγώνα του ’21, Θόδωρος Κολοκοτρώνης, στο Ραμοβούνι.
Για την εκδήλωση παραχώρησαν νωρίτερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, ο δήμαρχος Οιχαλίας (στην οποία υπάγονται το Βασιλικό και το Ραμοβούνι) Φίλιππος Μπάμης, ο επίτιμος πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βασιλικαίων Ευάγγελος Κούμανης και η εκπρόσωπος του Συλλόγου, Βασιλική Κόνιαρη.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, αύριο, Παρασκευή, στις 7:30 το απόγευμα, θα εγκαινιαστεί στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού έκθεση ιστορικών κειμηλίων (άρματα, παραδοσιακές φορεσιές, παλαιότυπα) από την πολύτιμη του Χρήστου Κατσαμπάνη, ενώ θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι, από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο, δεδομένου ότι στο Βασιλικό γιορτάζεται και η Αγία Παρασκευή.
Το Σάββατο, στις 9:30 το πρωί, θα τελεστεί τρισάγιο στον ανδριάντα του έφιππου Κολοκοτρώνη, στο Ραμοβούνι, ενώ θα ακολουθήσει ομιλία με θέμα «Κολοκοτρώνης-Καποδίστριας» από τον καθηγητή στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Δημήτρη Πανομήτρο.
Ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Αλευράς, τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να πάρουμε από τη ζωή και τη δράση του Κολοκοτρώνη είναι ότι με ενότητα, αγάπη και σύμπνοια μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία. Επίσης υπογράμμισε τη συμβολή του Συλλόγου Πελοποννησίων Θεσσαλονίκης και του προέδρου του Τάσου Καλαμπόκη για τη θέσπιση του ανταμώματος των Πελοποννησίων.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, τόνισε ότι οι κάτοικοι του Δήμου αισθάνονται μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι ο Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στην περιοχή, ενώ σημείωσε ότι ο Δήμος καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επιτυχία των εκδηλώσεων.
Κάλεσμα στον κόσμο να προσέλθει στις εκδηλώσεις απεύθυνε η Βασιλική Κόνιαρη, ενώ ο Ευάγγελος Κούμανης, ομογενής στον Παναμά, τόνισε ότι είναι μεγάλη τιμή για το χωριό του, το Βασιλικό, να φιλοξενεί εκδηλώσεις στο πλαίσιο του ανταμώματος των Πελοποννησίων.
Στ.Μ.