Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012 12:18

Παζάρι χωρίς… χρήματα στην πλατεία Όθωνος

Παζάρι χωρίς… χρήματα στην πλατεία Όθωνος

ΔΙΚΤΥΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΩΝ «ΕΛΙΑ»
Την ώρα που η περιοχή της Κεντρικής Αγοράς Καλαμάτας βρισκόταν σε πλήρη αναστάτωση, λόγω της φιέστας για τη θεμελίωση της γέφυρας του Νέδοντα, λίγο πιο κάτω, στην πλατεία Όθωνος, ετοιμαζόταν μια άλλη εκδήλωση εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα…
Ήταν το 2ο Ανταλλακτικό Παζάρι και Συλλογική Κουζίνα, που διοργάνωσε το Δίκτυο Ανταλλαγών Μεσσηνίας «Ελιά». Τα μέλη του μιλούν για ένα δίκτυο αλληλεγγύης, υποστήριξης και συμπαράστασης σε κάθε άνθρωπο. «Σε καιρούς κρίσης και χρεοκοπίας, ανακαλύπτουμε νέους τρόπους για να μπορούμε να επιβιώνουμε μεταξύ μας και χωρίς χρήματα, μέσα από συλλογικότητα και αλληλεγγύη» σημειώνουν.

Έτσι, το μεσημέρι του Σαββάτου, έφεραν στην πλατεία Όθωνος πράγματα που δεν χρειάζονταν οι ίδιοι, και τα οποία θα ήθελαν να ανταλλάξουν. Το ίδιο έκαναν και άλλοι άνθρωποι, που είχαν ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη δράση. Εν τω μεταξύ, η μυρωδιά της φασολάδας, που έβραζαν στο μεγάλο καζάνι οι Αλαγόνιοι, είχε πλημμυρίσει την πλατεία.

Νόμισμα το κουκούτσι ελιάς!

Η ανταλλαγή των αντικειμένων, από τρόφιμα, ρούχα και βιβλία μέχρι παιδικά παιχνίδια, γινόταν με κουπόνια, ωστόσο οι εμπνευστές αυτής της πρωτοβουλίας, σχεδιάζουν να κυκλοφορήσουν και δικό τους πρωτότυπο νόμισμα. Το κουκούτσι ελιάς!
Η «Ελιά» φιλοδοξεί να γίνει διαδικτυακή, προκειμένου να λειτουργήσει ως δίκτυο ανταλλαγών και πέρα από τα παζάρια, δίνοντας τη δυνατότητα στα μέλη της, να ανταλλάσσουν μεταξύ τους προϊόντα ή/και υπηρεσίες. Όποιος ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, μπορεί να επικοινωνήσει με την ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..