Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014 20:21

Η κατάργηση του πανηγυριού και η βροχή επηρεάζουν αρνητικά τη γιορτή της Υπαπαντής

Η κατάργηση του πανηγυριού και η βροχή επηρεάζουν αρνητικά τη γιορτή της Υπαπαντής

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΤΗΤΑ
Με μειωμένη επισκεψιμότητα αναμένεται ότι θα εορταστεί την Κυριακή η Παναγία Υπαπαντή στην Καλαμάτα, επειδή αφενός ο καιρός αναμένεται βροχερός, αφετέρου έχει καταργηθεί το πανηγύρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι απέβη άγονος και ο σημερινός, δεύτερος διαγωνισμός, για τη λειτουργία λούνα παρκ, καρουζέλ και τουριστικού τρένου…

Από την πλευρά της Μητρόπολης πάντως γίνονται προετοιμασίες για έναν πολύ λαμπρό εορτασμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν προσκληθεί εννέα Μητροπολίτες και Επίσκοποι. Πρόκειται για τους: Δημητριάδος Ιγνάτιο, Νέας Σμύρνης Συμεών, Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιο (της Εκκλησίας της Κρήτης), Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά, Ιλίου Αθηναγόρα, Ζακύνθου Διονύσιο, Χίου Μάρκο, Νικοπόλεως και Πρεβέζης Χρυσόστομο, καθώς και Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων.
Προετοιμασίες όμως γίνονται και από το Δήμο και όπως σημειώνεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, «σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, παρουσία καταστηματαρχών του Ιστορικού Κέντρου και με εμπλοκή όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, με αντικείμενο το συντονισμό και την καλύτερη δυνατή οργάνωση όσον αφορά στον εορτασμό της Υπαπαντής σε θέματα κυκλοφορίας, χωροθέτησης των θέσεων χειροτεχνών κ.ά. Ο καιρός, όμως, προβλέπεται βροχερός, με αποτέλεσμα να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία της πόλης και, ενδεχομένως, τη λαμπρότητα του εορτασμού».
Το πρόγραμμα του εορτασμού έχει ως εξής: Την κύρια ημέρα της εορτής, Κυριακή, θα τελεσθεί στον πανηγυρίζοντα Mητροπολιτικό και Καθεδρικό Ιερό Nαό της Yπαπαντής του Xριστού, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Mητροπολίτη Mεσσηνίας Xρυσοστόμου. Στις 11.00 το πρωί της Κυριακής 2 Φεβρουαρίου, μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, θα ακολουθήσει η λιτάνευση της Eικόνας με τη συμμετοχή πολλών Φιλαρμονικών, σε κεντρικές οδούς της πόλης (Yπαπαντής, 23ης Mαρτίου, Aριστομένους, Π. Kαίσαρη, Φαρών), με κατάληξη το Μητροπολιτικό και Kαθεδρικό Iερό
Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης θα είναι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Νικόλαος Κανελλόπουλος.