Τρίτη, 03 Απριλίου 2012 01:18

Όταν τα γράμματα κινούνται, αναπνέουν, δονούνται…

Δημήτρης Αρβανίτης, Τάκης Κατσουλίδης, Παναγιώτης Χαρατζόπουλος Δημήτρης Αρβανίτης, Τάκης Κατσουλίδης, Παναγιώτης Χαρατζόπουλος

«ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣ»
ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Τ.ΚΑΤΣΟΥΛΙΔΗΣ

Το ερέθισμα να αναλογιστούμε την αξία του ελληνικού αλφαβήτου και μέσα από αυτόν τον προβληματισμό να αποκαλυφθεί ο θαυμαστός κόσμος του τυπωμένου κειμένου, μας δίνει η σπουδαία έκθεση «Το σχέδιο του γράμματος», του Τάκη Κατσουλίδη, η οποία παρουσιάζεται στο Μουσείο Χαρακτικής που φέρει το όνομά του, στη γενέτειρά του Μεσσήνη.

Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου και εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ, από τον ίδιο το χαράκτη και ζωγράφο, Τάκη Κατσουλίδη, και τους κορυφαίους γραφίστες της χώρας, Δημήτρη Αρβανίτη και Παναγιώτη Χαρατζόπουλο.
Στην έκθεση μπορεί κανείς να πάρει τις βασικές γνώσεις για τη γέννηση και εξέλιξη του ελληνικού αλφαβήτου, καθώς και να δει τις δέκα γραμματοσειρές που έχει φτιάξει ο Τάκης Κατσουλίδης.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές, οι περισσότερες από τις οικογένειες των ελληνικών τυπογραφικών στοιχείων ήταν δημιουργήματα ξένων χαρακτών, που μάλιστα έγιναν πριν από πολλές δεκαετίες. Επιπλέον δε, τα στοιχεία αυτά αποτελούσαν σε μεγάλο βαθμό αντιγραφή των λατινικών χαρακτήρων, γι’ αυτό το λόγο, αισθητικά αλλά και λειτουργικά, δεν ήταν σε υψηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην είναι υψηλού επιπέδου και τα ίδια τα τυπογραφικά κείμενα.
Ο Τάκης Κατσουλίδης δε δεχόταν να υπάρχει ένα τέτοιο έλλειμμα στο σχέδιο του ελληνικού γράμματος, γι’ αυτό και ασχολήθηκε επί πολλά χρόνια είτε με τον ανασχεδιασμό παλιών γραμματοσειρών είτε με τη δημιουργία καινούργιων και συγκεκριμένα τη σειρά «Κατσουλίδης» και τη σειρά «Απολλώνια».
Κατά τα εγκαίνια, ο καλλιτέχνης μίλησε γι’ αυτήν την προσπάθειά του, σημειώνοντας ότι ήταν μια εξαιρετικά κοπιώδης διαδικασία, καθώς κάθε στοιχείο που σχεδίαζε χρειαζόταν δουλειά ακόμη και 15 ημερών! Εκείνη την εποχή δεν υπήρχαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που, όταν ήρθαν, διευκόλυναν πάρα πολύ το σχεδιασμό των στοιχείων.
Ο Παναγιώτης Χαρατζόπουλος τόνισε ότι ο Τάκης Κατσουλίδης είναι ο δάσκαλος, που παρακίνησε τους γραφίστες να δουν τα γράμματα ως οργανικό στοιχείο της τυπογραφικής σύνθεσης και όχι ως κάλυψη ενός κενού γραφιστικού χώρου.
Ο Δημήτρης Αρβανίτης σημείωσε από την πλευρά του ότι ο Τάκης Κατσουλίδης αποτελεί «πολιτιστικό αγαθό» για τη χώρα και ότι λειτουργεί σαν τον καθηγητή σωματικής διάπλασης που προσπαθεί να πλάσει το σώμα των γραμμάτων και να κάνει το καθένα από αυτά να κινείται, να αναπνέει, να ζει και να δονείται, όταν δε τα καλεί να συνταχθούν σε σώμα, φανερώνουν τη μοναδική εκπαίδευση που τους έχει προσφέρει.
Είναι μια έκθεση που επιβάλλεται να επισκεφθούν τουλάχιστον όσοι έλκονται από τα τυπογραφικά κείμενα και όσοι πιστεύουν ακόμη στην ελληνική γραφή…
Σταύρος Μαρτίνος