Τετάρτη, 11 Απριλίου 2012 04:15

Ετοιμάζονται οι σαΐτες για το «χορό της φωτιάς»

Ετοιμάζονται οι σαΐτες για το «χορό της φωτιάς»

ΣΑΪΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ 
ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΙΘΑΙΑ

Τον βαρύτερο και πιο λεβέντικο χορό, το «χορό της φωτιάς», ετοιμάζονται και φέτος να χορέψουν οι σαϊτολόγοι της Καλαμάτας και των άλλων περιοχών της Μεσσηνίας, στις οποίες αναβιώνει κάθε χρόνο, την ημέρα της Λαμπρής ή την επομένη, το έθιμο του σαϊτοπόλεμου.

Στα ασκέρια των μπουλουκιών του σαϊτοπολέμου, όσο πλησιάζουμε προς την ημέρα του Πάσχα τόσο και συνεχίζονται πιο εντατικά οι εργασίες για την ετοιμασία των σαϊτών, η οποία πάντως και εφέτος ξεκίνησε με κάποια καθυστέρηση, λόγω της αργοπορημένης προμήθειας μπαρουτιού.
Στην Καλαμάτα ο σαϊτοπόλεμος θα γίνει στο γήπεδο των παλιών σφαγείων, στη δυτική παραλία, την Κυριακή του Πάσχα. Αυτή τη φορά μάλιστα, ύστερα από πολλά χρόνια, οι σαΐτες θα ανάψουν αφού θα έχει δύσει ο ήλιος, μετά τις 8:30 το βράδυ. Το θέαμα το βράδυ γίνεται πολύ εντυπωσιακότερο από τη φλόγα που βγάζει η σαΐτα.
Τα μπουλούκια της Καλαμάτας φέτος θα είναι έξι, το «Κούγκι» με καπετάνιο τον Χρήστο Σαμιώτη, ο «Άι-Γιάννης ο Πρόδρομος» του Νίκου Ταβουλάρη, το «Κρυφό Σχολειό» του Κυριάκου Ζησιμάτου, ο «Νικηταράς» του Γιάννη Βαρελά, ο «Άγιος Ισίδωρος» του Κωνσταντίνου Σωτηράκου και το «Μπουλούκι της Φυτειάς», του Γιάννη Καραβλίδη. Το «Μπουλούκι του Αλί Τσεκούρα», με καπετάνιο τον Νίκο Τσικούρη, θα διοργανώσει στην Αιθαία του Δήμου Καλαμάτας σαϊτοπόλεμο τη Δευτέρα του Πάσχα, στις οκτώ.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες απεύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Μεσσήνιους και τους επισκέπτες από άλλες περιοχές της χώρας να προσέλθουν στο σαϊτοπόλεμο και να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό αυτό έθιμο, που έχει τις ρίζες του στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Υπογράμμισε ότι ο Δήμος στέκεται δίπλα στους σαϊτολόγους, πρόσθεσε όμως ότι εκείνοι έχουν διαβεβαιώσει για την τήρηση όλων των μέτρων ασφαλείας.
Ο πρόεδρος της «Φάρις», Νίκος Μπασακίδης, που έχει αναλάβει την ευθύνη της διοργάνωσης και του συντονισμού με τους καπεταναίους, σημείωσε ότι στο σχεδιασμό είναι η εξεύρεση άλλου χώρου για την πραγματοποίηση του σαϊτοπόλεμου, μέσα στην πόλη της Καλαμάτας, ώστε να προσέρχεται περισσότερος κόσμος.
Στ.Μ.