Πέμπτη, 03 Νοεμβρίου 2022 16:03

Στη σκιά των ποιητών – Καρυωτάκης-Πολυδούρη

Στη σκιά των ποιητών – Καρυωτάκης-Πολυδούρη

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

Οι «Επιβάτες στο Τρένο του Πολιτισμού» θα βρίσκονται στην Καλαμάτα, στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο, από τις 6 Νοεμβρίου μέχρι τις 22 του μήνα, για να παρουσιάσουν τα έργα στους σε έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Στη σκιά των ποιητών – Κώστας Καρυωτάκης, Μαρία Πολυδούρη…

Η έκθεση είναι φυσικά αφιερωμένη στον Κώστα Καρυωτάκη και τη Μαρία Πολυδούρη, «…Στους δύο αυτούς σπουδαίους ποιητές, οι οποίοι γίνονται γέφυρα που ενώνει τις δύο γειτονικές πόλεις Τρίπολη - Καλαμάτα μιας και γεννήθηκαν σε αυτές (ο Καρυωτάκης στην Τρίπολη και η Πολυδούρη στην Καλαμάτα)» όπως σημειώνουν οι «Επιβάτες στο Τρένο του Πολιτισμού».

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Κυριακή 6 Νοεμβριου στις 6.30 το απόγευμα.

«Επιβάτες στο Τρένο του Πολιτισμού»

Οι επιβάτες στο τρένο του πολιτισμού συγκεντρώθηκαν πρώτη φορά στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Τρίπολης το 2019 και διοργάνωσαν ομαδική έκθεση ζωγραφικής με παράλληλες δράσεις στην αίθουσα αναμονής του σταθμού.

Η δεύτερη ομαδική έκθεση έγινε στο  φουαγιέ του Μαλλιαροπουλείου Θεάτρου Τρίπολης το 2021 με έργα ζωγραφικής πάνω σε στίχους του Κώστα Καρυωτάκη και παράλληλες εκδηλώσεις (θεατρική παράσταση, προβολή ταινίας με θέμα τον αγαπημένο συμπολίτη μας σπουδαίο ποιητή)

Το φετινό μας ταξίδι, πριν την Καλαμάτα, αρχικά ξεκίνησε τον Ιούνιο στην Τρίπολη στα πρώην «Χρωματουργεία Λουκαΐτη», ένα ξεχωριστό διατηρητέο κτίριο στο κέντρο της πόλης, που ανακαινίστηκε και διαμορφώθηκε σε κάτι καινούργιο. Σήμερα ο χώρος λέγεται «Ευτοπία» και αποτελεί έναν συνεργατικό τόπο Πολιτισμού κ Συμβουλευτικής. Ξεκινήσαμε λοιπόν με την ιδέα της πρώτης ύλης, του χρώματος, στο χώρο όπου γινόταν παλιά η παραγωγή του και πιάσαμε το νήμα της Ιστορίας που μας οδηγεί στην παραγωγή ενός ζωγραφικού έργου, ενός έργου Τέχνης.

Τόσο το κτίριο όσο κ το έργο τέχνης έχει τη βιογραφία του.

Στη συνέχεια το τρενο μας έκανε στάση στην Δημητσάνα οπου διοργανώθηκε έκθεση ζωγραφικής στο συνεδριακό πολιτιστικο κέντρο Δημητσάνας με τίτλο “...ιστοριες χρωμάτων” επόμενος σταθμός η Πανέμορφη Καρύταινα οπου ο ιστορικός Πύργος της Λεβένταινας φιλοξένησε για ένα μήνα τον αύγουστο ακόμα μια ομαδική έκθεση ζωγραφικής.

Εδώ στην συλλογική έκθεση των Επιβατών στο Τρένο του Πολιτισμού αφουγκραζόμαστε τις μικρές ιστορίες που κουβαλάνε τα μικρά έργα μας και όλοι μας φιλοδοξούν να συνθέσουν ένα μεγαλύτερο νόημα.

Σαν επιβάτες ενός φανταστικού τρένου έχουμε στο μυαλό μας πολλά ταξίδια: …ταξίδια στο Χώρο και στο Χρόνο, ταξίδια σε μυστικά μονοπάτια της Τέχνης.

Αν ισχύει ο στίχος του ποιητή που λέει ότι «…προορισμός του ανθρώπου είναι η τέχνη..», πιθανόν να είμαστε σε καλό δρόμο, μιας και θα υπάρξουν και άλλοι προορισμοί στο μέλλον