Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2023 19:08

Ο Θρόνος του Αίματος – Kumonosu-jô

Ο Θρόνος του Αίματος – Kumonosu-jô

Την ταινία του Ακίρα Κουροσάβα “Ο Θρόνος του Αίματος”, η πλοκή της οποίας αναφέρεται στον Μάκβεθ του Σαίξπηρ, προβάλλει την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου η Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, στις εννιά το βράδυ, στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας. 

Η τιμή του εισιτηρίου είναι πέντε ευρώ, ενώ για νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι ελεύθερη. 

Σημειώνει για την ταινία η Filmhouse/Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας: “Η ταινία μας μεταφέρει στην Ιαπωνία όπου, μετά από μια μεγάλη στρατιωτική νίκη, οι Λόρδοι Βασίζου και Μίκι έχουν χαθεί στο πυκνό δάσος Κόμπβεμπ. Εκεί συναντούν μια μυστηριώδη γυναίκα η οποία διαβάζει το μέλλον το οποίο και προβλέπει λαμπρό για τους απογόνους του Βασίζου, αλλά ακόμα λαμπρότερο γι’ αυτούς του Μίκι. Όταν επιστρέφουν από την οδύσσειά τους, αμέσως καταλαμβάνουν μια καλή θέση με τη βοήθεια του αυτοκράτορα. Ο Βασίζου παρακινούμενος από την φιλόδοξη γυναίκα του, προσπαθεί να κάνει τα πάντα έτσι ώστε να εκπληρωθεί η προφητεία.

Ο Θρόνος του Αίματος αποτελεί για πολλούς το μεγαλύτερο επίτευγμα του Κουροσάβα. Πρόκειται, για μια προσαρμογή του Σαιξπηρικού Μάκβεθ που παραμένει πιστή στο πρωτότυπο ως προς τη δομή, ώστε να σέβεται τον χωρισμό του έργου σε πράξεις, αλλά κρατά ελάχιστο τον λόγο του Shakespeare στους διαλόγους της. Επομένως, η ταινία, δεν είναι μόνο μια συνάντηση δύο τεχνών, του θεάτρου με τον κινηματογράφο, αλλά και μια συνάντηση του ευρωπαϊκού με τον Ιαπωνικό πολιτισμό μιας και ένας ευρωπαϊκός μύθος (συγκεκριμένα προέρχεται από την Σκωτία) δραματοποιείται στην φεουδαρχική Ιαπωνία. Μέσα από αυτή την συνάντηση γίνονται εμφανείς οι ομοιότητες μεταξύ του ευρωπαϊκού και του Ιαπωνικού μεσαίωνα, καθώς και η διαπολιτισμική και διαχρονική δίψα για εξουσία.

Σκηνοθετικά πρόκειται για μια από τις πιο εντυπωσιακές δουλειές του Κουροσάβα. Βασίζεται στην αντίθεση ανάμεσα σε σκηνές βίαιης αναταραχής και στιγμές στατικότητας, δραματουργίας και περιορισμένης έντασης. Μια αντίθεση που λύνεται προς το τέλος, όπου το κινούμενο και το στατικό γίνονται ένα, με τη μετακίνηση του «ανθρώπινου δάσους». Οι έντονες φωτοσκιάσεις, οι γκρι όγκοι, η βροχή που πέφτει, το δάσος του Ιστού της Αράχνης, εντείνουν την κλειστοφοβική αίσθηση μιας παγίδας από την οποία είναι αδύνατον να ξεφύγει κανείς. Μιας παγίδας που δεν έχει να κάνει μόνο με τη μοίρα, αλλά είναι συνέπεια των πράξεων της τρέλας για εξουσία.

Υποψηφιότητα για Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ Βενετίας καθώς και βραβεία από την ακαδημία κινηματογράφου της Ιαπωνίας”. 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

Drama, History | K-12 | 1957 | USA | 110΄

σκηνοθεσία: Akira Kurosawa

παίζουν: Toshirô Mifune, Minoru Chiaki, Isuzu Yamada

21:00 | αμφ. Θοδ. Αγγελόπουλος, Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας | Είσοδος 5 ευρώ, ελεύθερη κάτω των 18#kalamatacinema

#filmhouse