Σάββατο, 19 Αυγούστου 2023 17:05

“Μετάβαση / Transition” της Μαριάμ Τσακιριάν

“Μετάβαση / Transition” της Μαριάμ Τσακιριάν

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΑΜΥΛΗ

Έργα ζωγραφικής που επιχειρούν να προσδιορίσουν την ταυτότητά της παρουσιάζει η εικαστικός Μαριάμ Τσακιριάν στην έκθεση “Μετάβαση / Transition”, στο παλιό Δημοτικό Σχολείο της Καρδαμύλης. Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 11 Σεπτεμβρίου 2023, καθημερινά από τις έξι το απόγευμα μέχρι τις δέκα το βράδυ. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 20 Αυγούστου, στις οχτώ το βράδυ…

 

Στην σχετική πρόσκληση επισημαίνονται για την έκθεση της Μαριάμ Τσακιριάν: «Στα έργα που εκτίθενται, διαφαίνεται η άμεση επιρροή του τόπου, της Μάνης, κυριαρχεί όμως πάντα το αυτοαναφορικό και αυτοβιογραφικό στοιχείο. Το εξωτερικό τοπίο, ο περιβάλλον χώρος/χρόνος, αλληλεπιδρά με τις προσωπογραφίες/εσωτερικά τοπία, και τον τόπο της εσωτερικής διάστασης. Ο προσδιορισμός της ατομικής ουσιαστικής ταυτότητας παραμένει το κύριο ζητούμενο. Σ’αυτή την αναζήτηση, κανένα θέμα δεν αντιμετωπίζεται σαν τετριμμένο. Το θέμα είναι η αφορμή. Παρουσιάζονται έργα μετρίων διαστάσεων στα οποία η ύλη πλάθεται ανάλογα με τις ανάγκες του θέματος, άλλοτε με πυκνό χρώμα κι άλλοτε με διαφάνειες από αλλεπάλληλα στρώματα αραιωμένου χρώματος. Με έντονο το γυναικείο στοιχείο, πότε αινιγματική και πότε αφοπλιστικά ειλικρινής, η Μ. Τσακιριάν μιλάει μια γλώσσα αμφίσημη με μια φαινομενική ηρεμία που καταλήγει εν μέρει οδυνηρή, εν μέρει λυτρωτική. Μέσα από την ένταση, την τριβή της διαδικασίας, παράγεται η πολύτιμη Ύλη, που εμποτίζει την ζωγραφική επιφάνεια. Όλα τα ερεθίσματα οδηγούν σε εν δυνάμει ίχνη ενός μοναδικού και γι’αυτό πολύτιμου εσωτερικού χάρτη.

 

Η Μ. Τσακιριάν γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Α.Σ.Κ.Τ., στο εργαστήριο του Ν. Κεσσανλή. Αποφοίτησε το 1989. Από το 1994 επέλεξε σαν τόπο κατοικίας και εργασίας, την ορεινή Μεσσηνιακή Μάνη. Εκθέτει τακτικά σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. Το 2009 διοργάνωσε την εικαστική ομαδική έκθεση Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών με τίτλο TERRA MANIA στο παλάτι Μαυρομιχάλη στο Λιμένι Αρεόπολης. Το 2017 συνδιοργάνωσε με τον Ηλία Χριστόπουλο την εικαστική ομαδική έκθεση ΜΙΚΡΟΓΡΑΦΙΕΣ στο οχυρό συγκρότημα Τρουπάκηδων – Μούρτζινων στην Παλαιά Καρδαμύλη».