Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2023 19:07

“Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” - 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης

“Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες” - 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 - ΤΡΙΤΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ  

Την Παρασκευή 25 Αυγούστου, με την τελετή έναρξης που θα πραγματοποιηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο στην Πάνω Πόλη Κυπαρισσίας, ξεκινά το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Παράδοσης “Κυπαρισσιακές Ηλιαχτίδες / Kyparissia Sunshine International Folklore Festival”. Θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις, εκτός από την Κυπαρισσία, στους Γαργαλιάνους, στο Κοπανάκι και στα Φιλιατρά. Συμμετέχουν πολιτιστικά σχήματα από την Ελβετία, την Ινδονησία, τη Μολδαβία, τη Σερβία και τη Χιλή, καθώς και το Λύκειο Ελληνίδων Τρίπολης, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Γαργαλιάνων, ο Μορφωτικός Σύλλογος Φιλιατρών “Ο Πυρσός”, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γαργαλιάνων “Πολίτες σε Δράση” και ο Σύλλογος Φιλοπροόδων Φιλιατρών. Διοργανωτές είναι ο Δήμος Τριφυλίας με την Κοινωφελή του Επιχείρηση και ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κυπαρισσίας (ΜΕΣΚ). Η είσοδος θα είναι ελεύθερη…

 

Το Φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του Διεθνούς Συμβουλίου των Διοργανωτών Εκδηλώσεων Λαϊκού Πολιτισμού και Παραδοσιακών Τεχνών - CIOFF®, που είναι Διεθνής Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, επίσημος εταίρος της UNESCO και διαπιστευμένος στην επιτροπή της για την διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Όπως σημειώνει ο ΜΕΣΚ, το Φεστιβάλ “πέρα από τις χορευτικές Παραστάσεις περιλαμβάνει Παράλληλες Δράσεις με τίτλο «Ψηλαφώντας την Πολιτιστική μας Κληρονομιά”. Ακολουθώντας την προτροπή του Διεθνούς CIOFF® περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις πριν και κατά τη διάρκειά του, που σχετίζονται με την Σύμβαση για την διαφύλαξη της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, επί τη ευκαιρία της 20ης επετείου από την υιοθέτησή της από την UNESCO (2003-2023). Επιπλέον, "Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος του διεθνούς CIOFF® LIVING WEDDIND TRADITIONS", παρουσιάστηκαν και θα παρουσιαστούν στοιχεία που αφορούν τις λαϊκές παραδόσεις του γάμου.

 

Η τελετή έναρξης στο Λαογραφικό Μουσείο Κυπαρισσίας, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις εννιά το βράδυ. Το Σάββατο το Φεστιβάλ θα συνεχιστεί επίσης στις εννιά το βράδυ στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας. Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις την Κυριακή στις εννιά το βράδυ στην πλατεία των Γαργαλιάνων, τη Δευτέρα στις εννιά το βράδυ στην πλατεία του Κοπανακίου, ενώ την Τρίτη πραγματοποιηθεί εκδήλωση στις εννιά το βράδυ στην πλατεία των Φιλιατρών, καθώς και η τελετή λήξης.