Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019 00:50

Κυβέρνηση και περιφερειάρχες αλλοιώνουν τη βούληση των πολιτών, “ξεχειλώνουν” την απλή αναλογική

ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ  
Πριν καν αναλάβουν οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές κυβέρνηση και περιφερειάρχες αποφάσισαν να “ξεχειλώσουν” το νέο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης “Κλεισθένης”, προχωρώντας άμεσα στην αλλοίωση της βούλησης των πολιτών, όπως διατυπώθηκε στις 26 Μάη με τη ψήφο τους, με το πρόσχημα της εξασφάλισης της κυβερνησιμότητας στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Ενώ οι πολίτες έδωσαν σχετικά χαμηλά ποσοστά στους περισσότερους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, αναγκάζοντάς τους να αναζητήσουν συνθέσεις μέσα στα συλλογικά όργανα, έρχονται η κυβέρνηση και οι περιφερειάρχες να “ξεχειλώσουν” το νέο θεσμικό πλαίσιο και να δώσουν εξουσίες σε δημάρχους και περιφερειάρχες αναντίστοιχες με τα ποσοστά που πήραν στις εκλογές οι συνδυασμοί τους…

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το “ξήλωμα” του “Κλεισθένη” μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου και των νέων περιφερειαρχών της χώρας, ανάμεσά τους και ο νέος περιφερειάρχης Πελοποννήσου Παναγιώτης Νίκας. Αποφάσισαν χωρίς καν να δοκιμαστεί το νέο θεσμικό πλαίσιο να το “πειράξουν” προκαλώντας ουσιαστικά αλλοιώση της βούλησης των ψηφοφόρων. 

Για τα αποτελέσματα της σύσκεψης στο υπουργείο Εσωτερικών ο νέος περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργος Πατούλης, σημειώνει σε σχετικό δελτίο Τύπου της ΚΕΔΕ: “Σε συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο Υφυπουργός Θ. Λιβάνιος με τους 13 νεοεκλεγέντες  Περιφερειάρχες συζητήθηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν και κατατέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις μέσω των οποίων θα μπορούν να επιλυθούν μια σειρά από ζητήματα που προκύπτουν με την απλή αναλογική.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό σε νομοθετική παρέμβαση για να αντιμετωπίσει αυτό το θέμα και να δώσει τη δυνατότητα στους περιφερειάρχες να έχουν σε κάθε περίπτωση πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης των Περιφερειών».

Από την πλευρά του ο νέος Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της συζήτησης υπογράμμισε ότι «είναι αναγκαίες οι νομοθετικές παρεμβάσεις στο νόμο Κλεισθένη για να αποτραπεί η διάλυση και αποδιοργάνωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Πρώτου και Δεύτερου  Βαθμού.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μπορεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνομιλεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που την απασχολούν».

Να σημειωθεί ότι ο Γ. Πατούλης εξειδίκευσε τις προτάσεις του σχετικά με τα μείζονα ζητήματα που αφορούν στην κυβερνησιμότητα και επισήμανε ότι απαιτείται θεσμική θωράκιση και έγκαιρη προετοιμασία των νέων αιρετών διοικήσεων στα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο Κλεισθένης”.