Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2013 20:37

Πογκρόμ ενάντια στους τσιγγάνους δήθεν στο όνομα της "ευρυθμίας της πόλης"

Πογκρόμ ενάντια στους τσιγγάνους δήθεν στο όνομα της "ευρυθμίας της πόλης"

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες βάρβαρης κρατικής καταστολής απέναντι στους τσιγγάνους με την ισοπέδωση του καταυλισμού τους, από μπουλντόζες του δήμου Καλαμάτας συνοδευόμενες από διμοιρίες ΜΑΤ, στα Παλιάμπελα. Δεν ανεχόμαστε…

…πογκρόμ ενάντια στους συμπολίτες μας τσιγγάνους δήθεν στο όνομα της «ευρυθμίας της πόλης» και της «πάταξης της εγκληματικότητας», όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει άρνηση της δημοτικής αρχής να αναγνωρίσει την πραγματικότητα και να εργαστεί με συστηματικό τρόπο για μια λύση έξω από την λογική των γκέτο και της απλής κατεδάφισης. Είναι σε όλους μας γνωστό πως, πανελλαδικά, δήμαρχοι και κράτος, διαχρονικά, ακολούθησαν την πεπατημένη οδό της μετάθεσης του προβλήματος της στέγασης των τσιγγάνων (ανύπαρκτα έργα υποδομής που κόστισαν όμως εκατομμύρια ευρώ, τσεπώνοντας και τις επιδοτήσεις), ώστε να εκμεταλλεύονται κατά το δοκούν άδειες, ψήφους και συνειδήσεις.
Αναρωτιόμαστε πως συνάδουν προηγούμενες δηλώσεις του δημάρχου, ότι «θα εργαστεί για τη βελτίωση της ζωής των τσιγγάνων» σε θέματα μόρφωσης, τροφής, υγιεινής και πρόνοιας όταν αδιαφορεί για τις ψυχές που πετάει στο δρόμο και μόνο του μέλημα φαίνεται να είναι η παραχώρηση μέρους της δημοτικής έκτασης στον Π.Σ. "Η Καλαμάτα" για να κατασκευαστεί προπονητήριο της ομάδας.
Το κυνήγι των τσιγγάνων ήταν λίγο πολύ αναμενόμενο καθώς ο ίδιος ο περιφερειάρχης Τατούλης είχε δηλώσει  το προηγούμενο διάστημα ότι πρέπει να διαλυθούν όλοι οι υφιστάμενοι καταυλισμοί τους και προ ημερών ο ίδιος ο Δένδιας, ο υπουργός της καταστολής και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, επισκέφτηκε την Καλαμάτα προετοιμάζοντας το κλίμα για την εκδίωξή τους.
Ακολουθείται και εδώ, η ίδια ρατσιστική πολιτική που θέλει να μας πείσει ότι για τα δεινά της κρίσης φταίνε οι μετανάστες και οι τσιγγάνοι και όχι οι κυβερνήσεις που οι μνημονιακές πολιτικές τους σκορπάνε τη φτώχεια και την εξαθλίωση, διαλύοντας ολόκληρους τομείς του κοινωνικού κράτους. Οι απολύσεις, η ανεργία, η εκμηδένιση του εργατικού εισοδήματος, η καταπάτηση στοιχειωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων μας καθιστούν όλους μας «εν δυνάμει τσιγγάνους».
Τέτοιες ενέργειες δίνουν λαβές και ανοίγουν την πόρτα σε φασιστικές λογικές και πρακτικές αφού επίσημα οι αρχές και το κράτος όχι μόνο αποδέχονται κεντρικές επιλογές της νεοναζιστικής συμμορίας της Χρυσής Αυγής αλλά υιοθετούν και τον τρόπο δράσης της.
Καλούμε τις συλλογικότητες, τα συνδικάτα, τους φορείς της πόλης να κινητοποιηθούν, να συντονίσουν τη δράση τους ενάντια σʼ αυτή τη πολιτική της δημοτικής αρχής, της περιφέρειας και του κράτους.
Είμαστε αντίθετοι στη φασίζουσα λογική που με πρόσχημα υπαρκτά (πολλές φορές και ανύπαρκτα προβλήματα), στοχοποιεί ολόκληρες κοινωνικές ομάδες.
Μια κοινωνία ομοιομορφίας με εξαφάνιση της διαφορετικότητας μας είναι αποκρουστική.
Ο αυταρχισμός της εξουσίας που εκφράστηκε σε αυτή τη φάση ενάντια στους τσιγγάνους δεν έχει ουσιαστική διαφορά από τις επιθέσεις ενάντια στους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους, την επιστράτευση των καθηγητών πριν καν αποφασίσουν απεργία, τους τόνους χημικών και τη βία ενάντια σε όποιον διαδηλώνει, την απαγόρευση συγκεντρώσεων κ.λπ.
Διεκδικούμε ίσα δικαιώματα για όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ανεκτική στην διαφορετικότητα.
Επόμενα θεωρούμε ότι και οι τσιγγάνοι έχουν το δικαίωμα διατήρησης των ιδιαίτερων πολιτιστικών καταβολών τους και φυσικά της στέγασής τους σε χώρους κατάλληλους για διαβίωση.