Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013 11:03

Βρέφη και μανάδες μεταξύ των "ναυαγών" μεταναστών που κρατούνται στο λιμάνι

Βρέφη και μανάδες μεταξύ των "ναυαγών" μεταναστών που κρατούνται στο λιμάνι

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Βρέφη, παιδιά και γυναίκες είναι μεταξύ των 73 μεταναστών που βρίσκονται υπό κράτηση στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας. Είναι από την εμπόλεμη Συρία και προφανώς αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να σωθούν από τις βόμβες των καθεστωτικών, των αντικαθεστωτικών και όλων των άλλων…

Οι μετανάστες επέβαιναν σε σκάφος το οποίο έμεινε από καύσιμα περίπου 52 μίλια νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου Ταίναρο. Χθες το απόγευμα το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας ενημερώθηκε ότι το σκάφος που ρυμουλκούσε το πλοίο με τους μετανάστες θα κατέπλεε στο λιμάνι της πόλης. Ξεκίνησε λοιπόν μια μεγάλη προσπάθεια προετοιμασίας του χώρου των αποθηκών του λιμανιού για την υποδοχή των μεταναστών από το Κεντρικό Λιμεναρχείο, την Αστυνομία, την 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος, το Λιμενικό Ταμείο, τον Φορέα Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, τον Ερυθρό Σταυρό.
Στρώθηκαν στο χώρο τα στρώματα για τους μετανάστες και μεταφέρθηκαν διάφορα άλλα χρήσιμα υλικά. Οι μετανάστες έφτασαν τις πρώτες πρωινές ώρες και τους παρασχέθηκε φαγητό από την 120 ΠΕΑ. Σήμερα φαγητό θα τους προσφέρει η Μητρόπολη Μεσσηνίας.
Μεταξύ των μεταναστών είναι 18 βρέφη και παιδιά, 11 γυναίκες και 44 άνδρες. Όλοι δείχνουν ότι είναι καλά στην υγεία τους. Μόνο ένας αντιμετώπισε πρόβλημα εξουθένωσης του οργανισμού του, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, διαπιστώθηκε ότι δεν έχει κάτι σοβαρό και επέστρεψε στις αποθήκες.
Οι μετανάστες δηλώνουν ότι κινδυνεύει η ζωή τους από το καθεστώς στη Συρία και μάλιστα ζήτησαν από τους δημοσιογράφους να μη δημοσιεύσουν φωτογραφίες με πρόσωπα. 
Το ποιοι είναι οι μεταφορείς των μεταναστών διερευνάται στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργείται από το Λιμεναρχείο.
Το μέλλον των μεταναστών αυτών θα είναι αυτό που προβλέπει η νομοθεσία. Θα τους χορηγήσει η αστυνομία έγγραφο με προθεσμία για να εγκαταλείψουν τη χώρα και θα τους αφήσει να φύγουν.
Στ.Μ.