Κυριακή, 29 Ιουλίου 2018 11:12

Η «Αλληλεγγύη» φέρνει ποιότητα ζωής για γονείς και παιδιά

Η «Αλληλεγγύη» φέρνει ποιότητα ζωής για γονείς και παιδιά

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ*
Οι γονείς των παιδικών σταθμών της πόλης μας από τον Γενάρη έως τον Ιούνιο έδωσαν το στίγμα για ένα μοντέλο λειτουργίας συλλόγου που το διέκρινε η ζωντάνια, η δημιουργικότητα και η φροντίδα για τη ζωή των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς. Ο τίτλος του συλλόγου «αλληλεγγύη» έγινε πράξη με θεσμούς, φορείς και γονείς σε δραστηριότητες που ομορφαίνουν με ποιότητα τη ζωή μας...

Συναντήσεις – συζητήσεις  με γονείς, με όλο και περισσότερη συμμετοχή, διαρκής συνεργασία με τις Υπηρεσίες και τους Θεσμούς του Δήμου Καλαμάτας που στήριξε τις δράσεις, είχαν σαν αποτέλεσμα πολλές δραστηριότητες ποιοτικής παρέμβασης με τα ζητήματα που απασχολούν τους παιδικούς σταθμούς να μπαίνουν στο επίκεντρο.

Με θεσμικές συνεργασίες, όπως με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη, τη Δημοτική Αστυνομία, τη Διεύθυνση Π.Ε. Μεσσηνίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, την Κεντρική Αγορά το Κ.Ε.Π.Ε.Π.Ψ.Υ., την Πειραματική Σκηνή, την Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας, του Ιππικού Ομίλου Δρούγα Νικόλαου και πολλών επαγγελματιών συμπολιτών μας έγιναν ποικίλες δράσεις όλη τη χρονιά, που απέσπασαν θετικότατες κριτικές ανέδειξαν τις δυνατότητες του Δήμου Καλαμάτας να προσφέρει ποιοτική καθημερινότητα  στην οικογένεια με μικρό παιδί, αλλά και όλη την κοινωνία μας.
Με θεματική σειρά πραγματοποιήθηκαν:
Κυριακάτική ποδηλατάδα στον ποδηλατόδρομο παράλληλα με το πάρκο έως το λιμάνι.
Εκπαιδευτική επίσκεψη στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής για όλη την οικογένεια.
Επίσκεψη στο Κάστρο της Καλαμάτας με εργαστήρι κατασκευών και βιωματικές δραστηριότητες.
Συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας, στην παρέλαση γιγαντόκουκλων και με ομαδικές παρακολουθήσεις παραστάσεων.
Αποκριάτικο γαϊτανάκι στην πλατεία Όθωνος με συνοδεία της «ορχήστρας των γονέων» του συλλόγου με βιωματικά παιχνίδια για τα παιδιά.
Πασχαλινά εικαστικά και μουσικοκινητικά εργαστήρια στο Πάρκο Σιδηροδρόμων.
Δύο επιμορφωτικές συναντήσεις γονέων με την Φωτεινή Βλαχοπουλιώτη του Κ.Ε.Π.Ε.Π.Ψ.Υ. με θέμα: «Πώς να ενισχύσουμε την αυτοεκτίμηση στα παιδιά μας;» και « Επιτυχημένη επικοινωνία-Ευτυχισμένα παιδιά»
Πρωινό φιλαναγνωσίας στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη όπου  η Σωτηράκη Νινέτα, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης και γονέας του συλλόγου συζήτησε με τους γονείς  με θέμα «Πώς να απομακρύνεις ένα παιδί από το βιβλίο» και παράλληλα στην αίθουσα του παιδικού τμήματος τα παιδιά απόλαυσαν αφήγηση παραμυθιού από την ηθοποιό - γονέα  του συλλόγου Παπανικολάου Νίνα.
Ετήσια αναμνηστική ομαδική φωτογράφηση των παιδιών που φιλοξενήθηκαν στους παιδικούς σταθμούς με τίτλο «Ποιοι ήταν οι φίλοι μου;».
Ημερήσια αποχαιρετιστήρια θερινή κατασκήνωση (summer camp) στο πάρκο του Αλμυρού με ιδιαίτερη φροντίδα των γονέων του παιδικού σταθμού Βέργας όπου τα παιδιά έπαιξαν στη φύση, φύτεψαν το «πεύκο των παιδικών σταθμών του 2018», έφτιαξαν κατασκευές και παιχνίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, έπαιξαν μουσική με όργανα της φύσης, μυήθηκαν στον κόσμο της Ιππασίας και ενημερώθηκαν βιωματικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την πρόληψη των πυρκαγιών, σβήνοντας το κάθε ένα με την μάνικα την υποτιθέμενη φωτιά. Ζύμωσαν κουλουράκια και έφαγαν λουκούμια «με δεμένα χέρια». Τέλος απόλαυσαν ένα αγώνα μπάσκετ των μπαμπάδων τους που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους σε μια συναρπαστική αναμέτρηση. Όλοι μαζί έδωσαν ραντεβού τη νέα χρονιά και αποχαιρέτησαν όσους συνεχίζουν στο νηπιαγωγείο!
Η κοινότητα των γονέων των παιδικών σταθμών μεγάλωσε και από τον Σεπτέμβρη αναμένεται να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο με τους νέους γονείς που θα ενταχθούν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Όλοι μαζί θα φροντίσουν να γίνει με όσο το δυνατόν λιγότερα προβλήματα η μετατροπή των παιδικών σταθμών σε βρεφονηπιακών, ένα αίτημα που ο σύλλογος επεδίωκε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Στο πλαίσιο του εδραιωμένου, πλέον, πνεύματος συνεργασίας θα παρακολουθεί όλες τις εργασίες επισκευής που αναμένεται να γίνουν το καλοκαίρι στις κτηριακές υποδομές και στον εξοπλισμό των σταθμών. Επίσης θα βρίσκεται κοντά ώστε η σίτιση να γίνεται με τον πιο ωφέλιμο τρόπο για τις ανάγκες των νηπίων και των βρεφών και ο αριθμός του προσωπικού να είναι ο ιδανικός για τις ανάγκες τους.

*Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Φιλομενούμενων Παιδιών των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Καλαμάτας και Νομού Μεσσηνίας “Η Αλληλεγγύη”