Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2019 16:52

“Κινητά νοσοκομεία” στην ορεινή Τριφυλία και τη Δυτική Μάνη

Παναγιώτης Χαλβατσιώτης Παναγιώτης Χαλβατσιώτης

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ 
Την επίσκεψη των Κινητών Μονάδων Υγείας του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” στα τέλη Γενάρη στο Σιδηρόκαστρο Τριφυλίας και στις αρχές Φλεβάρη στον Άγιο Νικόλαο της Μάνης, ανακοίνωσε το μεσημέρι, σε συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο της Καλαμάτας “Βυζάντιο”, ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, επίκουρος καθηγητής, γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Τόνισε ότι είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πρόγραμμα, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση κατοίκων περιοχών που βρίσκονται μακριά από αστικά κέντρα να ελέγξουν την κατάσταση της υγείας τους, να ενημερωθούν για το πως θα φροντίζουν καλύτερα την υγεία τους, από μια πλειάδα γιατρών πολλών ειδικοτήτων με υψηλή κατάρτιση…

Όπως επισήμανε ο κ. Χαλβατσιώτης, αυτά τα κινητά νοσοκομεία, όπως χαρακτήρισε τις Κινητές Μονάδες Υγείας, έχουν δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος” και αποσκοπούν στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας και στους κατοίκους των απομακρυσμένων περιοχών, ιδιαίτερα των νησιών.

Η επίσκεψη στο Σιδηρόκαστρο θα γίνει από τις 26 έως και τις 29 Γενάρη 2019 και οι κάτοικοι των χωριών της ευρύτερης περιοχής θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εξεταστούν επικοινωνώντας είτε με το Ίδρυμα στο τηλέφωνο 2102447694 είτε με το Δήμο Τριφυλίας στα τηλέφωνα 2761360624, 2761360622.

Η επίσκεψη στον Άγιο Νικόλαο και συγκεκριμένα στο Κέντρο Υγείας θα γίνει από τις 3 έως και τις 5 Γενάρη και οι κάτοικοι των χωριών της Δυτικής Μάνης θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού προκειμένου να εξεταστούν επικοινωνώντας είτε με το Ίδρυμα στο τηλέφωνο 2102447694 είτε με το Δήμο Δυτικής Μάνης στα τηλέφωνα 2721360613 και 2721060622.

Ο κ. Χαλβατσιώτης ανέφερε ότι τα κινητά αυτά νοσοκομεία θα είναι στελεχωμένα με πλήθος γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων και μεταξύ άλλων ανέφερε ότι θα γίνουν μαστογραφίες και άλλες εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, εξετάσεις για τον θυρεοειδή, για την οστεοπόρωση κ.ά

Εξετάσεις όμως θα γίνουν και στον μαθητικό πληθυσμό, από διάφορες ειδικότητες, από οδοντίατρους, ορθοπεδικούς, παιδιάτρους, παιδοψυχολόγους, οι οποίες μεταξύ άλλων θα αφορούν τη στοματική υγεία, την κατάσταση του σκελετού, τις μαθησιακές δυσκολίες.

Ο γενικός γραμματέας του Ινστιτούτου Ερευνών του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου τόνισε ότι αυτά τα “κινητά νοσοκομεία” ενσωματώνουν πολλαπλές δράσεις, όπως τον έλεγχο την υγείας, την προαγωγή της υγείας, την εκπαίδευση για την φροντίδα της υγείας.

Πρόσθεσε πάντως ότι οι δράσεις αυτές δεν πρόκειται να προκαλέσουν ζητήματα στην επαγγελματική δραστηριότητα της τοπικής ιατρικής κοινότητας, διότι αφορούν κυρίως την πρόληψη και σε καμία περίπτωση τη θεραπεία, την οποία ο εξεταζόμενος είναι αποκλειστικά υπεύθυνος να επιλέξει με ποιον γιατρό θα την κάνει.

Τέλος ο κ. Χαλβατσιώτης σημείωσε ότι αυτές οι Κινητές Μονάδες Υγείας θα έρθουν και πάλι στο μέλλον στη Μεσσηνία, για την υλοποίηση των δράσεών τους σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές του Νομού.

Στ.Μ.