Τρίτη, 31 Ιουλίου 2012 04:09

«Αυτό το έργο πολύ το γουστάρανε οι συμπολίτες μας»!

«Αυτό το έργο πολύ το γουστάρανε οι συμπολίτες μας»!

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ 
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑΣ

«Αυτό το έργο πολύ το γουστάρανε οι συμπολίτες μας»! Με αυτή την άμεση διατύπωση ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, περιέγραψε τη λαχτάρα των Κυπαρισσιωτών για το βιολογικό καθαρισμό της πόλης, ο οποίος βρίσκεται ήδη σε πλήρη λειτουργία και χθες αργά το απόγευμα εγκαινιάστηκε μέσα σε κλίμα χαράς.

Το «παρών» στην τελετή έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με τους αντιπεριφερειάρχες, Ντίνα Νικολάκου και Παναγιώτη Αλευρά, ενώ δεν έλειψαν οι πρώην δήμαρχοι Κυπαρισσίας, Παναγιώτης Τσάκος, Ηλίας Τσίγγανος και Γιώργος Σαμπαζιώτης, ο πρώην υπουργός Αριστείδης Καλαντζάκος και άλλοι παράγοντες και κάτοικοι της πόλης.
Ο βιολογικός καθαρισμός της Κυπαρισσίας έχει κριθεί από τον οργανισμό ελέγχου ποιότητας έργων (ΕΣΠΕΛ) ως ένα από τα ποιοτικότερα, αν όχι το ποιοτικότερο, έργο στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή είναι σε θέση να επεξεργαστεί τα λύματα περίπου 15.500 κατοίκων, ενώ διαθέτει τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό ώστε σε επόμενη φάση να μπορεί να επεξεργαστεί τα λύματα επιπλέον 7.500 κατοίκων.
Το έργο κόστισε περίπου 6.500.000 ευρώ και κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία Ααγής ΑΕ-Ιωνάς Τεχνική ΑΕ, η οποία και έχει αναλάβει τη λειτουργία του βιολογικού μέχρι την έναρξη του ερχόμενου χειμώνα.
Αρχικά έγινε ενημέρωση για το έργο στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και ακολούθως στις εγκαταστάσεις του βιολογικού τέλεσε τον αγιασμό ο Μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας Χρυσόστομος, ενώ στη συνέχεια ο περιφερειάρχης με το δήμαρχο Τριφυλίας έκοψαν την  κορδέλα των εγκαινίων και μετά έγινε ξενάγηση στο χώρο.
Η ιστορία αυτού του έργου έχει βάθος εικοσαετίας περίπου, καθώς υπήρξαν εντονότατοι καυγάδες για τη χωροθέτηση του. Πάντως το έργο δρομολογήθηκε επί δημαρχοντίας Ηλία Τσίγγανου και στη συνέχεια Γιώργου Σαμπαζιώτη.
Το μεγάλο στοίχημα τώρα είναι να μπορέσει ο Δήμος να συνεχίσει τη λειτουργία του βιολογικού μόλις τον παραλάβει από την κοινοπραξία. Για το σκοπό αυτό έχει ξεκινήσει ήδη ένας σχεδιασμός από τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Κυπαρισσίας.
Σταύρος Μαρτίνος