Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2012 22:19

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος το μπαλάκι για τα σκουπίδια στο Παλιοροβούνι

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος το μπαλάκι για τα σκουπίδια στο Παλιοροβούνι

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 
ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος πετούν οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας το μπαλάκι για την επιλογή του χώρου στον οποίο θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα για την επεξεργασία των σκουπιδιών. Είναι δεδομένο ότι οι δήμαρχοι έχουν αποφασίσει ο χώρος αυτός να είναι το Παλιοροβούνι, του Δήμου Οιχαλίας, όμως δεν έχουν το θάρρος να το πουν οι ίδιοι.

Ωστόσο δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα να αποφασιστεί η διαχείριση των σκουπιδιών να γίνεται στο Παλιοροβούνι, επειδή αφενός δεν έχει γίνει άρση της κήρυξης της περιοχής ως αναδασωτέας και αφετέρου εκκρεμεί προσφυγή του Δήμου Οιχαλίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση της επιλογής της συγκεκριμένης τοποθεσίας ως χώρου διαχείρισης και επεξεργασίας των απορριμμάτων.
«Διαμόρφωση πρότασης για τη χωροθέτηση μονάδων προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων (εγκατάσταση δεματοποιητή, Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών και κομποστοποίοηση», είναι το θέμα της έκτακτης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Μεσσηνίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, στις 11 το πρωί, στα γραφεία της πρώην ΤΕΔΚ.
Την ανακοίνωση για την έκτακτη συνεδρίαση έκανε το μεσημέρι ο δήμαρχος Μεσσήνης και πρόεδρος του Ενιαίου Συνδέσμου, Στάθης Αναστασόπουλος, που απευθυνόμενος προφανώς στο Δήμο Οιχαλίας ζήτησε «να ρίξουμε όλοι τους τόνους, να συνεργαστούμε και να βρούμε τον πλέον κατάλληλο χώρο, σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν ετοιμαστεί».
Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο Δήμος της περιοχής στην οποία θα γίνεται η διαχείριση των σκουπιδιών πρέπει να έχει αντισταθμιστικά οικονομικά οφέλη.
ΦΟΔΣΑ
Όσον αφορά τη χθεσινή συνεδρίαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Περιφέρειας Πελοποννήσου, σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας σημειώνονται ότι αποφασίστηκαν τα εξής: «1. Να ζητήσει (ο ΦΟΔΣΑ) από την Περιφέρεια τη συμμετοχή του προέδρου και αντιπροέδρου του ΦΟΔΣΑ σε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. 2. Η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων να γίνεται με κομποστοποίηση, ανακύκλωση και δεματοποίηση του R.D.F. και σε καμία περίπτωση μόνο με τη δεματοποίηση συμμείκτων. 3. Η προσωρινή διαχείριση να γίνεται σε επίπεδο Νομού και σε δύο μονάδες ανά Νομό, με την υποστήριξη μηχανολογικού εξοπλισμού που θα αγορασθεί ή θα ενοικιασθεί από την Περιφέρεια ή το ΥΠΕΚΑ».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ
«Η σημαντική αυτή απόφαση βάζει τέλος στην άγονη και επικίνδυνη τακτική της παράνομης απόρριψης των απορριμμάτων σε Χώρους Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) και αποτελεί σημαντικό βήμα προσαρμογής στις απαιτήσεις τουΠεριφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και της εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας» τονίζει η Περιφέρεια Πελοποννήσου σε ανακοίνωσή της για τις αποφάσεις του ΦΟΔΣΑ.
Επίσης σημειώνει: «Συγχρόνως, αναδεικνύει την ορθότητα του σχεδιασμού και της επιμονής της Περιφέρειας τόσο στο θέμα της παύσης λειτουργίας των ΧΑΔΑ ως απαίτηση για την νόμιμη προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων, όσο και στην ταχύτατη και έγκαιρη δημοπράτηση του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων σε επίπεδο Περιφέρειας. Ο διαγωνισμός, που θα ολοκληρωθεί στους επόμενους 6-8 μήνες, θα δώσει λύση όχι μόνο στην οριστική διαχείριση αλλά και στην προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων. Καθίσταται λοιπόν σαφής η σημασία της χθεσινής απόφασης του ΦοΔΣΑ να προχωρήσει άμεσα στη χωροθέτηση των θέσεων προσωρινής διαχείρισης (κομποστοποίησης και δεματοποίησης) σε συμμόρφωση  με τις απαιτήσεις του ΠΕΣΔΑ, αφού αυτές οι θέσεις θα αποτελέσουν σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΠΕΣΔΑ τις θέσεις των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων όπου οι Δήμοι θα μεταφέρουν τα απορρίμματά τους και θα τα παραδίδουν στο σύστημα επεξεργασίας. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου αναμένει ως επόμενο βήμα του ΦοΔΣΑ την ταχύτατη αδειοδότηση και λειτουργία της προσωρινής διαχείρισης και την ουσιαστική συμμόρφωση με την νομιμότητα και την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων».