Τρίτη, 09 Οκτωβρίου 2012 03:07

Αποφάσισαν Παλιοροβούνι για τα σκουπίδια και χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητοι στην Οιχαλία!

Αποφάσισαν Παλιοροβούνι για τα σκουπίδια και χαρακτηρίστηκαν ανεπιθύμητοι στην Οιχαλία!

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ 
ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Τα μεγάλα ψάρια κατασπάραξαν το μικρό και ειδικότερα οι Δήμοι της Μεσσηνίας αποφάσισαν να «φορτώσουν» τα σκουπίδια τους στον φτωχότερο και πιο αδύναμο από αυτούς, το Δήμο Οιχαλίας!

Χθες το βράδυ το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να δημιουργηθεί στο Παλιοροβούνι του Δήμου Οιχαλίας η μονάδα διαχείρισης των σκουπιδιών όλου του Νομού, για το μεσοδιάστημα μέχρι την εφαρμογή της οριστικής λύσης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Οι εκπρόσωποι του Δήμου Οιχαλίας και κάτοικοι απεύθυναν έκκληση να αναβληθεί η λήψη απόφασης, ώστε να προηγηθεί μια ενημερωτική εκδήλωση στο Μελιγαλά για το τι ακριβώς προτείνει ο Σύνδεσμος να δημιουργηθεί στο Παλιοροβούνι. Η πλειοψηφία του Συνδέσμου απέρριψε το αίτημα της αναβολής, αλλά αποδέχτηκε την πρόταση για την ενημερωτική εκδήλωση, κάτι που οι εκπρόσωποι και οι κάτοικοι του Δήμου Οιχαλίας εξέλαβαν ως εμπαιγμό και προειδοποίησαν τους εκπροσώπους του Συνδέσμου να μην τολμήσουν να πατήσουν στο Δήμο τους, γιατί είναι ανεπιθύμητοι. Ιδιαίτερα είχαν εκνευριστεί με το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, τονίζοντας ότι εκείνος «χαράζει τη γραμμή» στο Σύνδεσμο, πρόεδρος του οποίου είναι ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος.
Μάλιστα ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ηλίας Ντονάς, προειδοποίησε το δήμαρχο, Φίλιππο Μπάμη, ότι αν δεχθεί τους εκπροσώπους του Συνδέσμου, ο ίδιος θα παραιτηθεί και θα προβεί και σε περαιτέρω ενέργειες, κάτι που τόνισαν ότι θα κάνουν επίσης παριστάμενοι δημοτικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων.
Ο δήμαρχος Οιχαλίας στις τοποθετήσεις του ήταν ξεκάθαρα αρνητικός στην πρόταση για τη δημιουργία της μονάδας διαχείρισης στο Παλιοροβούνι, ωστόσο στο Δήμο Οιχαλίας υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι μπορεί να υποκύψει στις πιέσεις που θα του ασκηθούν από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ίσως γι’ αυτό το λόγο ο δήμαρχος Καλαμάτας επαναλάμβανε συνεχώς ότι ο Φίλιππος Μπάμης υποστηρίζει με παλικαρίσιο τρόπο την άποψη των δημοτών του.
Το γεγονός ότι υπάρχει επιφύλαξη των δημοτών για τη σθεναρότητα της στάσης του δημάρχου φανερώνεται και από την απόφαση κάτοικων και φορέων του Δήμου Οιχαλίας να προσφύγουν ανεξάρτητα και αυτόνομα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της χωροθέτησης της μονάδας διαχείρισης στο Παλιοροβούνι. Προσφυγή έχει κάνει και ο Δήμος Οιχαλίας.
Η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Οιχαλίας και πρώην δήμαρχος Μελιγαλά, Ελένη Αλειφέρη, ανέφερε ότι στηρίζει τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους στην προσπάθεια για την αποτροπή εγκατάστασης της μονάδας στο Παλιοροβούνι. Τόνισε ότι ο Δήμος Οιχαλίας είναι σοβαρά επιβαρυμένος περιβαλλοντικά, από τη λειτουργία της Βιομηχανικής Περιοχής, και δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω επιβάρυνση. Η πρόταση για την ολιγοήμερη αναβολή του θέματος, προκειμένου να ενημερώσει ο Σύνδεσμος τον κόσμο για το τι σχεδιάζει να φτιάξει στο Παλιοροβούνι, υποβλήθηκε από την ίδια.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Στάθης Αναστασόπουλος, τόνισε από την πλευρά του ότι αν δεν προχωρήσει το θέμα του Παλιοροβουνίου, ώστε να κλείσουν οι χωματερές και να αποκατασταθούν, τότε θα ξεκινήσουν τα σκληρά πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που η αυτοδιοίκηση δεν θα μπορέσει να αντέξει. Ανέφερε ότι η μέθοδος της διαχείρισης είναι φιλική στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέρουσα. Ειδικότερα, είναι μέθοδος κομποστοποίησης των οργανικών, ανακύκλωσης και δεματοποίησης των αδρανών.
Στ.Μ.