Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012 13:32

Στίγμα αλληλεγγύης, ισότητας και πλουραλισμού στην Τριφυλία

Στίγμα αλληλεγγύης, ισότητας και πλουραλισμού στην Τριφυλία

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ
Με το μήνυμα ότι «κανείς δεν περισσεύει, κανείς δεν έρχεται δεύτερος», το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι συνεχίζει το σπουδαίο έργο του στην Κυπαρισσία. Στο Γυμνάσιο διοργανώνει καθημερινά μαθήματα με διαφορετικά αντικείμενα, για μαθητές Έλληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους!

Κάθε Δευτέρα γίνονται μαθήματα ζωγραφικής για παιδιά, κάθε Τρίτη υποστηρίζονται παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, ενώ γίνονται και φιλολογικά σε μαθητές Γυμνασίου. Κάθε Τετάρτη παραδίδονται μαθήματα Γαλλικών για αρχάριους και μαθήματα πρώτων βοηθειών. Κάθε Πέμπτη έχει πάλι ζωγραφική για παιδιά και το απόγευμα μαθήματα Ελληνικών για μετανάστες. Κάθε Παρασκευή συγκροτείται ομάδα ανάγνωσης και το απόγευμα παραδίδονται Μαθηματικά σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Κάθε Σάββατο γίνονται μαθήματα Αγγλικών για αρχάριους ενήλικες και κάθε Κυριακή θεατροπαιχνίδια. Επίσης, κάθε Κυριακή, στις 6.00 το απόγευμα, πάντα στο Γυμνάσιο Κυπαρισσίας, πραγματοποιείται ανοιχτή συνέλευση του Εναλλακτικού Πολιτιστικού Εργαστηρίου.
«Αυτή η ομάδα», σημειώνουν οι δημιουργοί της πρωτοβουλίας, «το πρώτο πράγμα που σκέφτηκε, ήταν να αμφισβητήσει την παντοκρατορία του χρήματος και να επιλέξει ως πεδίο εφαρμογής την καλλιτεχνική και ευρύτερη εκπαιδευτική γνώση. Έτσι, δημιουργώντας μια μη κερδοσκοπική Ένωση φυσικών προσώπων, ίδρυσε το «Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι» στην πόλη της Κυπαρισσίας και σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί και στις γειτονικές πόλεις. Μακριά από καιροσκοπισμούς, ιδιοτέλειες και προσωπικές φιλοδοξίες, επιδίωξε τη δωρεάν ανταλλαγή γνώσεων και την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Και προς το παρόν, το πέτυχε. Σε χώρους του Γυμνασίου Κυπαρισσίας, όλη την εβδομάδα, καθηγητές, διδάσκουν εθελοντικά σε έλληνες και ξένους, μικρούς και μεγάλους. Δίνουν τη δυνατότητα δωρεάν εκμάθησης σε όσους το επιθυμούν, στα εξής αντικείμενα: ξένες γλώσσες, μαθησιακές δυσκολίες, θεατρικό παιχνίδι, ελεύθερο σχέδιο, ζωγραφική, ακόμα και μαθήματα πρώτων βοηθειών, ελληνικά σε μετανάστες καθώς και βοήθεια σε σχολικά μαθήματα σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.
Πιστεύουμε πως οι κοινωνικές ομάδες πρέπει να βρουν το δρόμο τους και να προτείνουν μια νέα μορφή αυτοοργάνωσης. Να είναι ικανές να εμπνεύσουν τους νέους ανθρώπους και να προσφέρουν καινούργια χρήσιμα θεωρητικά εργαλεία. Να δώσουν το στίγμα της αλληλεγγύης, της ισότητας και του πλουραλισμού στην κοινωνία. Να θέσουν τις βάσεις για μια άλλη αντίληψη στα ζητήματα συναίνεσης, συνεργασίας, σύμπραξης και συνύπαρξης. Ας φανταστούμε λοιπόν έναν κόσμο, όμορφο σαν ένα πολιτιστικό εργαστήρι, ανοιχτό σαν ένα μάθημα φιλοσοφίας, ελεύθερο σαν το σύγχρονο χορό, δημιουργικό σαν τη κατασκευή μιας φιγούρας καραγκιόζη, χαμογελαστό σαν τα πρόσωπα των παιδιών που επικοινωνούν με νοήματα και ζωντανό σαν τους ήχους της μουσικής των ρομά. Ο κόσμος που μας αξίζει, δεν πρέπει να έχει την τραγική μελαγχολία των ματιών ενός μετανάστη, που πρώτα αποδιώχνεται με πολέμους και μετά δεν φιλοξενείται πουθενά. Αυτό λοιπόν είναι το Εναλλακτικό Πολιτιστικό Εργαστήρι».