Τετάρτη, 26 Μαϊος 2021 07:24

“...πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνούμε” στη Μεσσήνη από το πρόγραμμα “Μοριάς ‘21”

Ελένη Τσέλιου, Γιώργος Αθανασόπουλος, Ερατώ Χατζησάββα, Θανάσης Κρέτης Ελένη Τσέλιου, Γιώργος Αθανασόπουλος, Ερατώ Χατζησάββα, Θανάσης Κρέτης

ΝΤΑΓΙΟΠΟΥΛΟΣ3

Ένα γκράφιτι με τη μορφή του Κολοκοτρώνη που κυριαρχεί πάνω από τη μορφή του Ιμπραήμ και με την επιγραφή “...εμείς δεν προσκυνούμε”, δημιούργησαν τα αδέλφια Θανάσης, Δημήτρης και Χαράλαμπος Κρέτσης, στο κέντρο της Μεσσήνης, στο κτίριο του ΚΑΠΗ. Είναι έργο που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος “Μοριάς ‘21”, του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου και της ΤΕΜΕΣ, με τη συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης...

“Τα δέντρα δεν εναντιώνονται σε κανέναν, μόνο οι άνθρωποι εναντιώνονται. Όχι τα δέντρα, όχι τα σπίτια που μας έκαψες, μόνο πέτρα πάνω στην πέτρα να μη μείνει, εμείς δεν προσκυνούμε. Τι τα δέντρα μας αν τα κόψεις και τα κάψεις, την γη δεν θέλει να σηκώσεις” είναι η φράση του Κολοκοτρώνη κάτω από τις δύο μορφές. 

Η παρουσίαση του γκράφιτι έγινε από τον δήμαρχο Μεσσήνης, Γιώργο Αθανασόπουλο, την Ερατώ Χατζησάββα, πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και τους αδελφούς Κρέτση.
Ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος ευχαρίστησε το Ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και το πρόγραμμα “Μοριάς ‘21” για την καλλιτεχνική παρέμβαση, τονίζοντας ότι αυτή “συνδυάζει τη σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία, την αυταπάρνηση και τον πατριωτισμό των Ελλήνων”. 

Από την πλευρά της η Ερατώ Χατζησάββα ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τη φιλοξενία, ενώ τόνισε πως η Μεσσήνη έχει μεγάλη ιστορία και παράδοση. Ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος “Μοριάς ‘21” η Σχολή Καλών Τεχνών έχει μελετήσει την τοπική ιστορία κάθε περιοχής της Πελοποννήσου και έχει σχεδιάσει έργα γκράφιτι εμπνευσμένα από αυτή. Στη Μεσσήνη λοιπόν αποφασίστηκε να γίνει η μορφή του Κολοκοτρώνη και του Ιμπραήμ, καθώς και το μήνυμα του Κολοκοτρώνη προς τον εισβολέα που έκαιγε τον τόπο ότι οτιδήποτε και αν κάνει “εμείς δεν προσκυνάμε”.

Τέλος ο Θανάσης Κρέτσης σημείωσε πως με τα αδέλφια του αισθάνονται τιμή που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα και μέσα από το έργο τους συμβάλλουν στο να διατηρείται ζωντανή η μνήμη των μεγάλων ηρώων του ‘21. 

Ο Δήμος σε σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνει ότι επιχειρήσεις  εστίασης της Μεσσήνης συνέβαλαν με τις χορηγίες τους στην

παραμονή των καλλιτεχνών στην πόλη.

Στ.Μ.