Τετάρτη, 17 Απριλίου 2013 16:30

Όχι αυθαιρεσίες στο παραθαλάσσιο πευκοδάσος της Ελαίας ζητάει η ΔΗΜΑΡ

Όχι αυθαιρεσίες στο παραθαλάσσιο πευκοδάσος της Ελαίας ζητάει η ΔΗΜΑΡ

ΤΟ ΟΥΖΑΚΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΠΕΝΔΥΤΗ
Να ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικών αδειών στο μοναδικό παραθαλάσσιο πευκοδάσος της Ελαίας, ζητάει η Δημοκρατική Αριστερά, που υπογραμμίζει ότι οι αυθαιρεσίες υπονομεύουν το μέλλον της περιοχής. Επίσης, μεγάλο ενδιαφέρον έχει άρθρο για το «ουζάκι» που ήπιαν οι επενδυτές με τους εκπροσώπους της δημοτικής αρχής Τριφυλίας…

Το άρθρο είναι του διευθυντή της εφημερίδας «ΦΩΝΗ», Θανάση Τσαμούλη, που μεταξύ άλλων εκφράζει την απορία του για το γεγονός ότι η δημοτική αρχή αντί να καλέσει τον επενδυτή να παρουσιάσει το σχέδιό του στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους πολίτες της περιοχής, συναγελάζεται μαζί του σε παραλιακό ουζερί!
Σε ό,τι αφορά τη Δημοκρατική Αριστερά, σε ανακοίνωση της τοπικής κομματικής οργάνωσης τονίζονται τα εξής: «Η προστασία του φυσικού μας πλούτου είναι μια προφανής ανάγκη και υποχρέωση της χώρας απέναντι στους πολίτες της, στην τουριστική της ανάπτυξη, αλλά απέναντι και σε διεθνείς και ειδικά ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και κανόνες.
Η ανάγκη αυτή γίνεται ποιο σημαντική σε εποχή κρίσης. Όταν η χώρα μας οδηγείται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια η εγκαλείται για περιβαλλοντικές παραβάσεις που είναι δυνατόν να οδηγήσουν και σε πρόστιμα, τότε οι πολίτες της χώρας και οι κοινωνικές οργανώσεις της οφείλουν να ελέγξουν και να εγκαλέσουν την δημόσια διοίκηση για πράξεις ή παραλείψεις της, που οδηγούν την χώρα στον παραλογισμό της επιβολής προστίμων αντί μιας θετικής δαπάνης για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Η περιοχή του ΤΚΣ (τόπος κοινοτικής σημασίας) Θίνες Κυπαρισσίας είναι από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτής της λογικής. Η περιοχή αυτή μέσα στον ευρύτερο χώρο του Κυπαρισσιακού κόλπου εκτός από τις αμμοθίνες αποτελεί και το δεύτερο σε σημασία οικότοπο ωοτοκίας της χελώνας Caretta caretta στη Μεσόγειο (μετά από αυτόν της Ζακύνθου).
Για την πλημμελή προστασία του χώρου αυτού, όπως και για τους ανοιχτούς κινδύνους που τον απειλούν, η χώρα μας έχει εισπράξει μια «αιτιολογημένη γνώμη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και απειλείται με παραπομπή και πρόστιμο.
Η απάντηση που έστειλε το ΥΠΕΚΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα αυτό, αποτελεί ένα θετικό πλαίσιο για τον χειρισμό του θέματος, αλλά πρέπει να τηρηθεί χωρίς παρεκκλίσεις. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν τετελεσμένα στην περιοχή πριν από την έκδοση της υπουργικής απόφασης προστασίας. Μέχρι να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να ανασταλεί η χορήγηση οικοδομικών αδειών στην περιοχή. Εξάλλου αυτό αναφέρεται και στην αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) (όταν αυτή εκδοθεί) δεν θα έχει κανένα νόημα, αν στο μεταξύ έχει καταστεί ακατάλληλος η συγκεκριμένη περιοχή για το ως άνω είδος».
Η «αξιοποίηση» της περιοχής όπως και κάθε τουριστική δραστηριότητα, οφείλει να συντελείται εντός κανόνων περιβαλλοντικών, πολεοδομικών και άλλων, πράγμα που μπορεί να διαφυλάξει τα χαρακτηριστικά εκείνα της περιοχής, χάρις στα οποία προσελκύει και το ενδιαφέρον των επισκεπτών.
Αυθαιρεσίες κάθε είδους, παλιές και επαπειλούμενες, υπομονεύουν το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής».
ΑΡΘΡΟ ΘΑΝ.ΤΣΑΜΟΥΛΗ
«ΔΗΛΑΔΗ ο εφοπλιστής Πέτρος Παππάς (εκείνος που πέρασε και δεν ακούμπησε στην ΑΕΚ) δεν γνώριζε ότι η περιοχή, που έχει αγοράσει στην παραλία (από τους κληρονόμους του διαβόητου αυλάρχη των πρώην βασιλιάδων Γ. Κανελλάκη), Ελαίας-Αγιαννάκη, ανήκει στην Δημοτική Ενότητα (πρώην καποδιστριακό Δήμο) Αυλώνος του Δήμου Τριφυλίας;
Γιατί μετά το σχόλιο της «ΦΩΝΗΣ», κάπου διάβασα ότι το περασμένο Σάββατο είχε «συνάντηση γνωριμίας»(!) σε παραλιακή ταβέρνα στο Καλονερό με τον δήμαρχο και άλλους αυτοδιοικητικούς παράγοντες της Τριφυλίας!!!
Και αφού δεν τους… γνώριζε γιατί δεν τους επισκέφθηκε στο δημαρχείο και να τους παρουσιάσει το επενδυτικό σχέδιό του, αλλά προτίμησε να τους… ποτίσει ούζο για να τους «παραμυθιάσει»;
Αν αυτό ισχύει για τον οποιοδήποτε φιλόδοξο επενδυτή, πολύ περισσότερο ισχύει για τον συγκεκριμένο, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή με τις όχι και τόσο νόμιμες δραστηριότητές του στο «κτήμα Κανελλάκη». Μάλιστα γι’ αυτές του τις δραστηριότητες έχουν επιβληθεί πρόστιμα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, ενώ το θέμα έχει ήδη απασχολήσει τις Βρυξέλλες για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας για τις περιοχές Natura 2000, με τη χώρα και το Δήμο να κινδυνεύουν με βαριά πρόστιμα για περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες.
Τελευταία μάλιστα όταν το θέμα ήλθε από τη «Φ» στη δημοσιότητα δήμαρχος  και αντιδήμαρχος μιλούσαν για ελέγχους από τη Δημοτική Πολεοδομία.
Τίθεται, λοιπόν, αυτονόητα ερωτήματα:
·        Πως ο ελεγχόμενος για αυθαιρεσίες και παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας δεξιώνεται παρά θιν’ αλός για να γνωρίσει την πολιτική ηγεσία του Δήμου Τριφυλίας;
·        Γιατί οι ελέγχοντες δημοτικοί παράγοντες  δεν εκάλεσαν τον ελεγχόμενο στο Δημαρχείο να δώσει εξηγήσεις για την έκρυθμη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην παραλία με διανοίξεις δρόμων, ανοιξιάτικα οργώματα και άλλα… παρατράγουδα;
·        Πως είναι δυνατόν οι ελέγχοντες με τη δημόσια εμφάνισή τους και την οικειότητα με τον ελεγχόμενο να δίνουν την εντύπωση ότι όλα καλά στην περιοχή και τρόπον τινά να τον επιβραβεύουν κιόλας;
·        Και γιατί χρειαζόταν η «ουζοποσία» για να εξηγηθεί στους δημοτικούς παράγοντες η «ήπια τουριστική επένδυση παραθεριστικής κατοικίας» στην περιοχή και όχι μια σύσκεψη στο Δήμο, παρουσία τεχνικών και επιστημόνων;
·        Πόσο μπορούν να πείσουν τους πολίτες οι ελέγχοντες δημοτικοί παράγοντες ότι πήγαν στο ουζερί για να δηλώσουν στον (ελεγχόμενο) επενδυτή ότι στηρίζουν τις επιχειρηματικές αναπτυξιακές δραστηριότητες στην περιοχή, με βασικές προϋποθέσεις ότι αυτές θα σέβονται το περιβάλλον και θα τηρούνται όλες οι νόμιμες διαδικασίες;
·        Γιατί χρειαζόταν η επίκληση του σεβασμού στο περιβάλλον και της τήρησης της νομιμότητας; Προφανώς γιατί έχουν παραβιασθεί και στην καλύτερη περίπτωση δεν έχουν τηρηθεί όλες οι νόμιμες διαδικασίες. Αλλιώς προς τι η επίκληση του αυτονόητου;
Σε κάθε περίπτωση αποδεικνύεται ότι ο εν λόγω εφοπλιστής:
·        Δεν κινείται θεσμικά, αφού δεν… γνώριζε(!) ούτε τη Δημοτική Αρχή (άλλα μαθαίνω όμως εγώ, που τα γνωρίζει σύμπασα η τοπική κοινωνία…) και χρειάστηκε «συνάντηση γνωριμίας» και το… ξεκάρφωμα στο παραλιακό ουζερί.
·        Δεν παρουσιάζει σοβαρό επενδυτικό σχέδιο, αλλά μια αόριστη… εξαγγελία (πολιτικός είναι;) για 50 εξοχικές κατοικίες προς πώληση. Ε, και; Μας τα ’παν κι άλλοι αυτά αλλά επενδύσεις δεν είδαμε και οι πολίτες είναι πλέον υποψιασμένοι, βλέποντας την τοπική ηγεσία να συναγελάζεται δημόσια με τον «επενδυτή» που αγνοεί την τοπική κοινωνία, περιφρονεί τη διαφάνεια και κινείται αργίες, απεργίες και Σαββατοκύριακα!
·        Δεν πείθει ότι έχει προβεί στις κατά νόμον ενέργειες και ότι έχει σοβαρή μελέτη και σχέδιο για επένδυση στην περιοχή. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι θα ανέμεναν να γίνει δημόσια παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου, στο Δημοτικό Συμβούλιο κατά πρώτον, και στη συνέχεια - γιατί όχι - και σε ειδική ενημερωτική ημερίδα με τη συμμετοχή φορέων και πολιτών της περιοχής.
Τις ίδιες απορίες και απόψεις έχει και η «Φ», αλλά πρωτίστως πιστεύει ότι η Δημοτική Αρχή οφείλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία και να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα και τα αντεπιχειρήματα πολιτών και φορέων.
Όταν μάλιστα η υπόθεση γίνεται αντικείμενο σύσκεψης στο υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή εκπροσώπων της πολιτικής ηγεσίας, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο, προκειμένου να αποτραπεί η επιβολή προστίμων για παραβίαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, δεν μπορεί η Δημοτική Αρχή ούτε να σιωπά, ούτε να δίνει την εντύπωση που έδωσε με τη… «συνάντηση γνωριμίας» παρά θιν’ αλός, τη συνοδεία ούζου και οστρακοειδών!
Δεν υπονοούμε, ούτε ισχυριζόμαστε κάτι, απλά ζητούμε από τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας να κινείται θεσμικά και με διαφάνεια όταν χειρίζεται θέματα μείζονος σημασίας για μια περιοχή με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες.
Δεχόμαστε κάθε αντεπιχείρημα, αλλά αδυνατούμε να κατανοήσουμε τις «συναντήσεις γνωριμίας» με… επενδυτές και να βαφτίσουμε επενδυτικά σχέδια και μελέτες τα «γονατογραφήματα» που παρουσιάζονται χαλαρά σε παραλιακές ταβέρνες…
Παρ’ όλα αυτά κάθε αντίλογος σεβαστός και εδώ είμαστε να φιλοξενήσουμε όλες τις απόψεις για τη σφαιρική ενημέρωση φορέων και πολιτών που συγκροτούν την τοπική κοινωνία, χωρίς προαπαιτούμενα και διαμεσολαβητές.
Ένα είναι βέβαιο ότι ο «συνωμοτικός» τρόπος που κινούνται διάφοροι «πρωταγωνιστές» γύρω από την «υπόθεση  Παππά» συσκοτίζει τα πράγματα και δημιουργεί ερωτήματα, τα οποία δεν μπορούν να απαντηθούν χωρίς διαφάνεια, νομιμότητα και πρωτίστως σοβαρότητα».