Πέμπτη, 15 Μαρτίου 2012 15:45

Συμβατός ο τουρισμός με την εξόρυξη λιγνιτών, στο σχέδιο για το νέο χωροταξικό!

Συμβατός ο τουρισμός με την εξόρυξη λιγνιτών, στο σχέδιο για το νέο χωροταξικό!

ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΑΥΞΗΣΗ ΑΡΤΙΟΤΗΤΩN
ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΜΕΣΣΗΝΗ-ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Λερναία Ύδρα το θέμα των λιγνιτών στην Πυλία. Ενώ προχθές ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, απέκλεισε την προώθηση δημιουργίας λιγνιτωρυχείων από τη σημερινή κυβέρνηση, σήμερα ο Δήμος Μεσσήνης ανακάλυψε ότι στο σχέδιο για το νέο ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό υπάρχει ανοιχτό παράθυρο για την εξόρυξη ορυκτών υλών και στις τουριστικές περιοχές!
Υπάρχουν όμως και άλλες πολύ σημαντικές διαφωνίες σχετικά με το σχέδιο του χωροταξικού για τον τουρισμό, στις οποίες αναφέρθηκε σήμερα ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ χθες επισημάνθηκαν σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του Δήμου Καλαμάτας, υπό το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα και την αρμόδια αντιδήμαρχο, Παναγιώτα Ντίντα.

Στη Μεσσήνη το θέμα θα συζητηθεί αύριο, στις έξι το απόγευμα, σε σύσκεψη που έχει συγκαλέσει η δημοτική αρχή με προσκεκλημένους τους εκπροσώπους των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Ο Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε σήμερα ότι «στην υπό ψήφιση Κοινή Υπουργική Απόφαση, ρυθμίζονται πολλά θέματα που χρειάζονται συζήτηση, όπως ενδεικτικά η αλλαγή της αρτιότητας για ξενοδοχειακή μονάδα από τα 8 στα 20 στρέμματα και 15 στρέμματα, ανάλογα με την κατηγοριοποίηση της περιοχής, καθώς και οι αλλαγές των αποστάσεων από τον αιγιαλό». Όπως υπογράμμισε, αυτή η αλλαγή δεν εξυπηρετεί την ανάπτυξη του τουρισμού στην περιοχή του, τομέας στον οποίο ο Δήμος Μεσσήνης επενδύει, ώστε να διαμορφωθεί ένα αύριο με καλύτερο εισόδημα για τους κατοίκους.
Επίσης, τόνισε ότι είναι έντονα προβληματισμένος για τις διατάξεις του τουρισμού κρουαζιέρας, καθώς το λιμάνι της Καλαμάτας δεν συμπεριλαμβάνεται στα λιμάνια προτεραιότητας, παρότι έχει τις υποδομές για εξυπηρέτηση μεγάλων πλοίων και βρίσκεται σε περιοχή τουριστικού ενδιαφέροντος, ιδιαίτερα λόγω του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, ο οποίος είναι σε σταθερή τροχιά ανόδου από άποψη επισκεψιμότητας.
Επιπλέον, ο δήμαρχος Μεσσήνης σημείωσε ότι θα επιθυμούσε να γίνει σαφής αναφορά στην προτεραιότητα για την ανάπτυξη των υφιστάμενων περιφερειακών αεροδρομίων, προφανώς για να προταχθεί η ανάπτυξη του αεροδρομίου Καλαμάτας έναντι άλλων, που δεν έχουν ξεκινήσει καν ακόμη να λειτουργούν ως πολιτικά αεροδρόμια.
Όσον αφορά στο ζήτημα με τους λιγνίτες, ο Στάθης Αναστασόπουλος δήλωσε ότι «θα θέλαμε να καταγγείλουμε και την πρόβλεψη που υπάρχει στο σχέδιο, για συνύπαρξη δραστηριοτήτων εξόρυξης σε τουριστικές περιοχές. Υπάρχει άρθρο όπου ρητά αναφέρεται ότι η άσκηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να αποκλεισθεί, κάτι που μας βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους, καθώς αφήνει ανοιχτό «παράθυρο» για τη δημιουργία μονάδας εξόρυξης λιγνίτη στο Χωματερό και τη Φαλάνθη. Θεωρούμε ότι το πνεύμα στο σχέδιο της ΚΥΑ δεν συνάδει με τα πραγματικά περιστατικά και προτείνουμε να διαμορφωθεί με άξονα ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δραστηριότητες εξόρυξης σε περιοχές όχι μόνο τουριστικά αναπτυγμένες, αλλά και με τουριστικό προσανατολισμό. Εκτός όλων των άλλων, θα πρέπει ρητά να αναφέρεται ότι πρέπει να υπάρχει προτεραιότητα της γνώμης του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης».
Κατά τα άλλα, ο Στάθης Αναστασόπουλος τόνισε ότι δεν έχει δοθεί επαρκής χρόνος για τη διαβούλευση του σχεδίου του υπουργείου, δεδομένου ότι αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Μάρτη. Μάλιστα, σημείωσε ότι ο Δήμος θα ζητήσει παράταση της προθεσμίας, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης.
Στ.Μ.