Τετάρτη, 04 Απριλίου 2012 03:44

Συνάντηση στη Μεσσήνη για την υποστήριξη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης

Συνάντηση στη Μεσσήνη για την υποστήριξη της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ
Σε λιγότερο από τρεις μήνες υποτίθεται ότι οι χώροι ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων θα κλείσουν οριστικά, κάτι που θα σημάνει την εκτίναξη του κόστους διαχείρισης των σκουπιδιών, δηλαδή τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των δημοτών. Ο Δήμος Μεσσήνης θεωρεί ότι η λύση για να περιοριστεί όσο γίνεται η επερχόμενη οικονομική επιβάρυνση, είναι η μεγάλη μείωση του όγκου των σκουπιδιών που παράγει κάθε νοικοκυριό, με την αξιοποίηση της ανακύκλωσης και της οικιακής κομποστοποίησης, θέματα, τα οποία θα αναλυθούν το απόγευμα σε ενημερωτική συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο στις έξι.

Ο τίτλος της συνάντησης είναι «Μειώνοντας τα σκουπίδια μας: λύσεις και προτάσεις» και αυτή γίνεται σε συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης με το δίκτυο της Εύξεινης Πόλης, στο οποίο ο Δήμος είναι μέλος, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής) και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μεσσήνης, Στάθης Αναστασόπουλος, «η κίνηση αυτή ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη προσπάθεια για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της ορθολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης, των συστημάτων βιώσιμης διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων και της οικιακής κομποστοποίησης. Επιδιώκουμε να ευαισθητοποιήσουμε τον πολίτη για την ελαχιστοποίηση του όγκου των σκουπιδιών που θα πετάξει στον κάδο, δίνοντας του την επιλογή της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης, δράσεις με ευεργετικές συνέπειες για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία».
Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Εδαφικής Συνεργασίας «Μεσογειακός Χώρος (MED) 2007- 2013», η Εύξεινη Πόλη, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Οικολογική Εταιρία Ανακύκλωσης από την Ελλάδα, το Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης από την Ισπανία, το Δήμο Ragusa από τη Σικελία και το Ερευνητικό Εργαστήριο Bistra Ptuj από τη Σλοβενία, υλοποιεί από το  Μάιο του 2009 το έργο ZERO WASTE, το οποίο αφορά, μεταξύ άλλων, στη διάχυση τεχνογνωσίας και τη συλλογή στοιχείων για τη διευκόλυνση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εφαρμογή μεθόδων μείωσης των παραγόμενων απορριμμάτων τους. Μία από τις Δράσεις του έργου Zero Waste, αποτελεί η διοργάνωση της σημερινής συνάντησης στη Μεσσήνη.