Πέμπτη, 05 Απριλίου 2012 21:18

Μειώστε τον όγκο των σκουπιδιών για να μην αυξηθούν υπέρμετρα τα δημοτικά τέλη

Μειώστε τον όγκο των σκουπιδιών για να μην αυξηθούν υπέρμετρα τα δημοτικά τέλη

ΕΚΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΕΣΣΗΝΗΣ 
Καμπάνια σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Μεσσήνης, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των κατοίκων για τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων, με την ανάπτυξη της ανακύκλωσης και της οικιακής κομποστοποίησης, ξεκινάει η δημοτική αρχή.

Η αρχή έγινε χθες, Τετάρτη, με την πραγματοποίηση ημερίδας στο Δημαρχείο που είχε ως θέμα «Μειώνοντας τα σκουπίδια μας: Λύσεις και προτάσεις» και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία του Δήμου Μεσσήνης με το δίκτυο της Εύξεινης Πόλης, με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής) και την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης.
Την εκδήλωση άνοιξαν με χαιρετισμούς τους ο δήμαρχος Στάθης Αναστασόπουλος και ο αρμόδιος σε θέματα καθαριότητας αντιδήμαρχος Αναστάσιος Ηλιόπουλος. Ο δήμαρχος τόνισε ότι βασική προτεραιότητα για τον Δήμο Μεσσήνης αποτελεί η μείωση στο ελάχιστο δυνατό του όγκου των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), αφενός για την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου και αφετέρου διότι το κόστος διαχείρισής τους θα είναι υπερβολικά υψηλό. Στο αμέσως επόμενο διάστημα, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτών για την επιτακτική ανάγκη μείωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων, ο Δήμος Μεσσήνης θα διοργανώσει ημερίδες και εκδηλώσεις σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες ανάλογου ύφους.
Ακολούθησε η παρουσίαση της Εύξεινης Πόλης και του Εταιρικού Σχήματος του έργου, των στόχων, των προκλήσεων, των αναμενόμενων αποτελεσμάτων, των δράσεων που υλοποιήθηκαν, των δράσεων που υλοποιούνται, των δράσεων προς υλοποίηση του έργου, καθώς και τα επόμενα βήματα από τη Σύμβουλο - Επιθεωρητή Περιβάλλοντος Έρρικα Μήτση.
Αμέσως μετά, το λόγο έλαβε η περιβαλλοντολόγος, εκ μέρους της Οικολογικής Εταιρίας Ανακύκλωσης, Σταυρούλα Παπαθεοχάρη, η οποία επισήμανε τις βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης οικιακών απορριμμάτων μέσω της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης. Ανέλυσε επίσης, την διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης. Τις παρουσιάσεις των θεματικών ενοτήτων έκλεισε ο αναπληρωτής καθηγητής ΑΠΘ Αβραάμ Καραγιαννίδης, που παρουσίασε την Κοινή Μελέτη αναφορικά με τα συστήματα βιώσιμης διαχείρισης στερεών αποβλήτων σε επίπεδο Δήμων (Zero Waste Systems Common Report), το Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων και το Εγχειρίδιο.
Η ημερίδα έκλεισε με παρεμβάσεις των επικεφαλής της μείζονος και της ελάσσονος μειοψηφίας, Νικόλαου Τζώρτζη και Κώστα Αποστολόπουλου αντίστοιχα, καθώς και του αντιδημάρχου Καλαμάτας Γιάννη Καμβυσίδη, ο οποίος μετέφερε την εμπειρία του από τη διαχείριση απορριμμάτων στο Δήμο Καλαμάτας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, της Οικολογικής Κίνησης Καλαμάτας και του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.