Τρίτη, 05 Ιουνίου 2012 03:20

«Όχι στα διόδια, ελεύθεροι δρόμοι για όλους»

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ
Σε μαζικό ενωτικό αγώνα καλεί η Ανοιχτή Συνέλευση τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να αποτραπεί η λειτουργία των διοδίων στα Αρφαρά, σε λίγες ημέρες που θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Τσακώνα-Καλαμάτα του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Τρίπολης-Καλαμάτας. Η Ανοιχτή Συνέλευση υποστηρίζει ότι οι δρόμοι φτιάχνονται με τα χρήματα των πολιτών και οι εργολάβοι παραχωρησιούχοι, ενώ δε βάζουν δικά τους λεφτά, θα εισπράττουν από τα διόδια για πολλά χρόνια.

Η Ανοιχτή Συνέλευση ανάρτησε σε διάφορα σημεία της εθνικής οδού πανό κατά των διοδίων, ενώ σε σχετικό κείμενό της υπογραμμίζει: «Διόδια: Μια από τις πιο χαρακτηριστικές - αμαρτωλές περιπτώσεις εξυπηρέτησης από το πολιτικό κατεστημένο των συμφερόντων μιας χούφτας μεγαλοκατασκευαστών, που συνήθως είναι και κάτοχοι μέσων μαζικής παραπληροφόρησης, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. 
Με άπλα λόγια: Ένας όμιλος (π.χ. Μωρέας, με βασικό μέτοχο τον Μπόμπολα) αναλαμβάνει την κατασκευή ενός οδικού άξονα. Το δημόσιο αναλαμβάνει μεγάλο μέρος του κόστους. Το υπόλοιπο καλύπτεται από τραπεζικό δανεισμό και η αποπληρωμή του γίνεται από τα έσοδα των διοδίων. 
Πρακτικά ο κατασκευαστής δε βάζει τίποτα από την τσέπη του, θα εισπράττει όμως τα έσοδα των διοδίων δεκάδες χρόνια μετά την αποπληρωμή των τραπεζών. 
Σε αυτή την απαράδεκτη πρακτική έρχεται να προστεθεί η προκλητική απόφαση του Βορίδη, δύο μέρες πριν φύγει από το υπουργείο, να επιτρέψει στον Μωρέα να εισπράττει διόδια στο ύψος των Αρφαρών πριν καν ολοκληρωθεί το έργο. 
Καλούμε το λαό της περιοχής σε μαζικές, ενωτικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, μακριά από τις γνωστές πρακτικές μικροκομματικής - εκλογικής εκμετάλλευσης του ζητήματος. 
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η λειτουργία των συγκεκριμένων διοδίων αλλά και γενικότερα να καταργηθούν όλα τα διόδια. Είναι ψευδαίσθηση να ελπίζουμε ότι τα προβλήματά μας θα τα λύσουν κάποιοι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς. Είναι απαράδεκτο οι μετακινήσεις μέσα στην ίδια μας τη χώρα, ακόμα και μέσα στο νομό μας, να εξαρτώνται από τη δυνατότητα πληρωμής των διοδίων. 
Αντιστεκόμαστε στη βαρβαρότητα της εξουσίας. Οργανώνουμε τη ζωή μας».