Πέμπτη, 05 Ιανουαρίου 2012 17:43

Ντόρος για την ανάπλαση της πλατείας

Ντόρος για την ανάπλαση της πλατείας

ΜΠΡΕΔΗΜΑΣ-ΡΙΖΑΣ
Καλά κρατούν οι διαξιφισμοί για το έργο της ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, η οποία είναι η «ναυαρχίδα» των έργων που έχει προγραμματίσει ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας, στη δεύτερη συνεχόμενη θητεία του.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας, επανήλθε τονίζοντας ότι είναι έργο πολυτέλεια για τις σημερινές συνθήκες και υποστηρίζοντας ότι η πλατεία δεν έχει τόσο μεγάλα προβλήματα ώστε να επείγει η ανάπλασή της.Κυρίως όμως έθεσε το αίτημα διάσωσης των σχεδίων στο κέντρο της πλατείας, με τα μαύρα και άσπρα μάρμαρα, που από ψηλά παρουσιάζουν μια πραγματικά εντυπωσιακή εικόνα.

Ο Θόδωρος Μπρεδήμας τόνισε ότι πρέπει να τροποποιηθεί η μελέτη ώστε να μην ξηλωθούν αυτά τα σχέδια, που έχουν αρχιτεκτονική και καλλιτεχνική αξία.Πρότεινε να συνεδριάσει για το θέμα αυτό η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, με τη συμμετοχή μηχανικών, αρχιτεκτόνων και εικαστικών, ώστε να πάρουν και οι συγκεκριμένοι την ευθύνη για τη διάσωση ή όχι αυτού του έργου.Προειδοποίησε επίσης ότι θα διαμαρτυρηθεί εγγράφως και στον αιρετό περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη, σε περίπτωση που ο δήμαρχος αδιαφορήσει στην έκκλησή του.
Απάντηση σε αυτά τα θέματα έδωσε χθες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Χρίστος Ριζάς, που σημείωσε ότι η μελέτη για την ανάπλαση είναι εγκεκριμένη από τις αρμόδιες υπηρεσίες, που δεν έθεσαν θέμα για τη διατήρηση της μαρμαρόστρωσης.
Σε ό,τι αφορά την ανοιχτή επιστολή της Γεωργίας Σαραντέα-Κουνιάδου, που ζήτησε τα χρήματα για την ανάπλαση της πλατείας να διατεθούν για την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού, δηλαδή για την προστασία του περιβάλλοντος, ο Χρίστος Ριζάς, τόνισε ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο. Είπε ότι η ανάπλαση έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων και μάλιστα παρατήρησε ότι με προτροπή της Διαχειριστικής Αρχής του ΕΣΠΑ επιλέχθηκε να γίνουν αναπλάσεις σε κεντρικές περιοχές των πρωτευουσών της Περιφέρειας.
Επιπλέον σημείωσε ότι ο Δήμος Καλαμάτας έχει καταθέσει μελέτες στην Περιφέρεια, τόσο για την αναβάθμιση του Βιολογικού Καθαρισμού όσο και για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στους πρώην Δήμους Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, ώστε τα λύματά τους να διοχετεύονται για επεξεργασία στο Βιολογικό της Καλαμάτας.