Σάββατο, 23 Ιουνίου 2012 04:27

Και ο «Ριζοσπάστης» έγραψε για την «καταστροφική ανάπλαση» της πλατείας

Και ο «Ριζοσπάστης» έγραψε για την «καταστροφική ανάπλαση» της πλατείας

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ Η «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»
Μετά την «Καθημερινή» χθες έγραψε και ο «Ριζοσπάστης» για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Καλαμάτας και ειδικότερα για την καταστροφή του επιδαπέδιου έργου τέχνης με τα ασπρόμαυρα μάρμαρα, η απόφαση για το ξήλωμα του οποίου είναι οριστική, ξεκαθάρισε πάλι χθες ο δήμαρχος, Παναγιώτης Νίκας.

Ωστόσο ο κ. Νίκας σημείωσε ότι διερευνάται η κατασκευή ενός μικρότερου αντίγραφου του συγκεκριμένου έργου op art, στο τμήμα της πλατείας που βρίσκεται μπροστά από το «Λωτό», όπως εδώ και μέρες έχει γράψει το «KJ».
Ο «Ριζοσπάστης» στο χθεσινό του φύλλο, σε ρεπορτάζ με τίτλο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος - «Όχι» στην καταστροφική «ανάπλαση», γράφει μεταξύ άλλων: «Ένα κόσμημα γκρεμίζει ο Δήμος Καλαμάτας, ένα πλακόστρωτο, μοναδικό δείγμα op art στη χώρα μας», τονίζει στο Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος για την πλατεία της Καλαμάτας, που «αναπλάθεται» με τις ευλογίες της Περιφέρειας και άδεια του ΥΠΠΟΤ, καταστρέφοντας ένα μοναδικό δείγμα εφαρμοσμένης τέχνης. Είναι δυστυχώς παράδοση στην Ελλάδα να καταστρέφεται συστηματικά η πολιτιστική κληρονομιά, παλιότερη και νεότερη. Να δίνεται ο δημόσιος χώρος βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα, να κερδοσκοπούν διάφοροι σε βάρος του, ενώ κράτος, δήμοι και Περιφέρειες γίνονται ο αγωγός που το δημόσιο χρήμα, η φορολογία μας δηλαδή, εν έσω πείνας του λαού και κρίσης, να δίνεται σε έργα που αλλοιώνουν τη σύγχρονη πολιτιστική μνήμη».
Ο δήμαρχος τόνισε χθες ότι το δάπεδο θα ξηλωθεί. Σημείωσε ωστόσο ότι στην πλατεία θα γίνουν άλλες εικαστικές παρεμβάσεις και για το σκοπό αυτό είχε συνεργασία με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εικαστικού Εργαστηρίου της «Φάρις», με τον ανάδοχο του έργου της ανάπλασης και με τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου.
Στ.Μ.