Σάββατο, 04 Φεβρουαρίου 2012 13:48

"Τερατούργημα" ο "Καλλικράτης"

"Τερατούργημα" ο "Καλλικράτης"

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΔΗΜΑΡΧΩΝ 
Τις διαμαρτυρίες των δημάρχων έχει προκαλέσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τον «Καλλικράτη», το οποίο, μεταξύ άλλων, μειώνει και τον αριθμό των αντιδημάρχων.
Έντονα αντέδρασε χθες, με ανακοίνωσή του, ο δήμαρχος Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ενώ εντελώς ισοπεδωτική ήταν η τοποθέτηση του δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, που υπογράμμισε ότι ο «Καλλικράτης» δε συμμαζεύεται και το καλύτερο είναι «να κατεδαφιστεί»!

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων πάντως, ο δήμαρχος Καλαμάτας σχολίασε ότι αυτό δεν είναι και το σοβαρότερο θέμα. Σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος θα προτιμούσε να οριστεί ότι οι μισθοδοτούμενοι αντιδήμαρχοι θα είναι μόνο δύο και από εκεί και πέρα κάθε δήμαρχος να έχει τη δυνατότητα να ορίζει επιπλέον αντιδημάρχους χωρίς να δικαιούνται μισθό.
Επανερχόμενος στην κριτική του για τον «Καλλικράτη» ο κ. Νίκας τον χαρακτήρισε «τερατούργημα και γονατογράφημα, που δε συμμαζεύεται» και τόνισε ότι η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να το δει από την αρχή με κατεδαφιστική διάθεση».
Από την πλευρά του, ο Στάθης Αναστασόπουλος διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι μόλις λίγα 24ωρα πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου έγινε το συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, όπου όμως οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης κράτησαν κρυφό το συγκεκριμένο θέμα αντί να ενημερώσουν τους αιρετούς και να ζητήσουν τις απόψεις τους.
Η γραπτή δήλωση του δημάρχου Μεσσήνης για το νομοσχέδιο έχει ως εξής: «Λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο νόμου με τίτλο «Ρυθμίσεις για την τοπική ανάπτυξη, την αυτοδιοίκηση, την αποκεντρωμένη διοίκηση και τη μεταναστευτική πολιτική», διαπιστώνουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια δέχονται ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα.
Ενώ ένα τέτοιο νομοσχέδιο μετά από 1 χρόνο ισχύος του Καλλικράτη θα έπρεπε να λύνει προβλήματα και υστερήσεις, αντιθέτως αποδυναμώνει τις δομές διοίκησης των Δήμων παρόλο ότι οι αρμοδιότητες διαρκώς αυξάνονται, με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες και τους πολίτες γενικότερα.
Το χειρότερο είναι ότι, ενώ είχαμε την ευκαιρία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που έλαβε χώρα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Κομοτηνή παρουσία και του Υπουργού Εσωτερικών, να συζητήσουμε το εν λόγω νομοσχέδιο, δεν ενημερωθήκαμε καν για την ύπαρξή του και την πρόθεση της κυβέρνησης να το προωθήσει άμεσα.
Ένα τρανταχτό παράδειγμα των προτεινόμενων αλλαγών είναι η μείωση των αντιδημάρχων στον Καλλικρατικό Δήμο Μεσσήνης σε 4. Θυμίζουμε ότι στον Καποδιστριακό Δήμο Μεσσήνης με 14 χωριά υπήρχαν 4 αντιδήμαρχοι. Τώρα καλούνται οι ίδιοι 4 αντιδήμαρχοι να παράγουν έργο για 114 χωριά. Από αυτό λοιπόν το σχέδιο νόμου, φαίνεται ότι το Αθηνοκεντρικό Κράτος κάνει τα πάντα για την περαιτέρω υποβάθμιση της περιφέρειας και ερήμωση της υπαίθρου».
Στ.Μ.