Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου 2012 02:30

Θα "καθαρίσει" η Περιφέρεια για τον Βιολογικό Καθαρισμό;

Θα "καθαρίσει" η Περιφέρεια για τον Βιολογικό Καθαρισμό;

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Την ένταξη του Βιολογικού Καθαρισμού στο ΕΣΠΑ, με σκοπό τον εκσυγχρονισμό του, προανήγγειλε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας. Ειδικότερα, δήλωσε ότι για το θέμα αυτό υπάρχουν «θετικές εξελίξεις», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα, που συνδέεται και με την οικολογική προστασία της επιβαρυμμένης περιοχής του Ασπροχώματος.
Ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με το ποσό των 4.000.0000 ευρώ περίπου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο το θέμα της διαχείρισης της λυματολάσπης του Βιολογικού. Ο Δήμος πιέζει, ώστε το έργο αυτό να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Για το άλλο μεγάλο θέμα, αυτό της αποχέτευσης των πρώην Δήμων Θουρίας, Άριος και Αρφαρών, δε φαίνεται να υπάρχουν νέα. Ο Δήμος με τη ΔΕΥΑΚ έχουν ετοιμάσει μελέτες, ώστε τα λύματα των τριών Δημοτικών Ενοτήτων να διοχετεύονται στον Βιολογικό της Καλαμάτας, σχεδιασμός που βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους του Ασπροχώματος, αλλά και τη δημοτική παράταξη «Δίκτυο», που θεωρεί ότι είναι επικίνδυνο ένας Βιολογικός Καθαρισμός να δέχεται τα λύματα μιας τόσο μεγάλης περιοχής, με πληθυσμό που ξεπερνάει τους 100.000 (μαζί με τους κατοίκους της Μεσσήνης, που επίσης στέλνει τα λύματά της στο Βιολογικό της Καλαμάτας).
Στ.Μ.