Τρίτη, 24 Ιουλίου 2012 19:21

Άσπρο λέει ο Τατούλης για τα σκουπίδια, μαύρο απαντάει ο Νίκας

Η ΚΟΛΟΚΥΘΙΑ 
ΚΑΙ Ο ΠΕΣΔΑ…

Το ανίερο παιχνίδι της δήθεν κόντρας για τα σκουπίδια συνεχίζεται από το δήμαρχο Καλαμάτας και πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παναγιώτη Νίκα και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη. Ένα πρόβλημα που οι πολίτες το πληρώνουν ακριβά μέσω των δημοτικών τελών και προσεχώς θα το πληρώνουν πάρα πολύ ακριβότερα…

Χθες ο περιφερειάρχης ρωτήθηκε για το επίπεδο της συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας και Δήμων προκειμένου να εξευρεθούν λύσεις και η απάντησή του ήταν ότι «η συνεργασία είναι καθορισμένη. Υπάρχουν κανόνες και αυτούς κανένας δεν μπορεί να τους παραβλέπει. Ο κανόνας είναι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ). Εμείς τον παραλάβαμε αλλά αποτελεί κανόνα είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε».
Σήμερα πήρε τη σκυτάλη ο δήμαρχος και πρόεδρος της ΠΕΔ, που από την πλευρά του τόνισε ότι δεν υφίσταται κανένας Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων και ειδικότερα αυτός που υπήρχε έχει ακυρωθεί από νεότερα νομοθετήματα!
Ο κ. Νίκας ανέφερε ότι προσεχώς θα γίνει, με δική του πρωτοβουλία, μεγάλη σύσκεψη για το θέμα, υπό τον υπουργό Εσωτερικών κ. Στυλιανίδη. Εκεί θα ζητηθεί η παράταση λειτουργίας των χωματερών και η οικονομική αρωγή των Δήμων που διαχειρίζονται τα σκουπίδια τους, όπως του Δήμου Καλαμάτας (ο οποίος δεν τα διαχειρίζεται ακριβώς αλλά τα διώχνει με νταλίκες προς άγνωστη κατεύθυνση…).
Επίσης ο δήμαρχος ανέφερε ότι μέχρι την οριστική λύση ο Δήμος θα εφαρμόσει τη μέθοδο της κομποστοποίησης των οργανικών και της μπαλοποίησης των αδρανών. Τόνισε ότι πρόκειται για λύση που δεν δημιουργεί πρόβλημα, ωστόσο κάτι ανάλογο εφαρμόστηκε στη «Μαραθόλακκα» του Ταϋγέτου, με τη «RAM», όπου η κατάσταση είναι δραματική και άκρως επικίνδυνη.
Στ.Μ.