Τετάρτη, 18 Ιουλίου 2018 18:47

Σκουπίδια στον Ταΰγετο: SOS από Μάκαρη - Προσφυγή κατά προστίμου ο Δήμος...

Σκουπίδια στον Ταΰγετο: SOS από Μάκαρη - Προσφυγή κατά προστίμου ο Δήμος...

ΜΑΡΑΘΟΛΑΚΚΑ 
Την ώρα που η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καλαμάτας αποφάσιζε, ομόφωνα, σήμερα το μεσημέρι, να προσφύγει ο Δήμος στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την ακύρωση προστίμου 10.000 ευρώ, το οποίο επέβαλε η Περιφέρεια Πελοποννήσου για παραβάσεις που διαπίστωσε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος στο χώρο διαχείρισης των σκουπιδιών, στη Μαραθόλακκα του Ταϋγέτου, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μάνωλης Μάκαρης, πραγματοποιούσε μια ακόμη επίσκεψη στο χώρο αυτό καταγράφοντας προβλήματα και διαπιστώνοντας εκ νέου τη ρύπανση της περιοχής και τη μόλυνση του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα αλλά και του Νέδοντα...

“Ο Ταΰγετος και ο Νέδοντας εκπέμπουν SOS. Αναγκαία τα άμεσα μέτρα ουσιαστικής και νόμιμης αποκατάστασης της χωματερής στη Μαραθόλακκα”, γράφει ο Μανώλης Μάκαρης σε ανακοίνωσή του μετά τη σημερινή του επίσκεψη στο χώρο διαχείρισης των σκουπιδιών, στον οποίο πάντως, δεν παραλείπει να επισημάνει, γίνεται καλύτερη προσπάθεια διαχείρισης σε σχέση με το παρελθόν.

Η ανακοίνωση του Μανώλη Μάκαρη έχει ως εξής: “Επίσκεψη στο χώρο διαχείρισης απορριμμάτων της Καλαμάτας στην Μαραθόλακκα διενήργησε η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες». Σκοπός της επίσκεψης μας ήταν να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασιν την προέλευση των στραγγιδίων που ρυπαίνουν τον ποταμό Νέδοντα.

Κατά την επιτόπου αυτοψία της δημοτικής μας παράταξης διαπιστώθηκαν τα ακόλουθα:

  1.       Η αποκατεστημένη χωματερή συνεχίζει να πάσχει αφού νέα ρήγματα έχουν δημιουργηθεί ενώ τα παλαιότερα δεν έχουν αποκατασταθεί.
  2.       Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται σε μια μεγάλη ποσότητα  τουλάχιστον 3.000 κυβικών μέτρων σύμμεικτων απορριμμάτων τα οποία βρίσκονται σε επικλινές έδαφος δίπλα στην αποκατεστημένη χωματερή. Τα στραγγίσματα αυτής της χωματερής οδηγούνται με φυσική ροή στους Πέντε Δρόμους και από εκεί στο ποταμό Νέδοντα. Η χωματερή αυτή χρήζει άμεσης αποκατάστασης και μάλιστα πριν να ξεκινήσουν οι φθινοπωρινές βροχοπτώσεις που θα συμπαρασύρουν στραγγίσματα τα οποία θα ρυπάνουν ξανά τον  ποταμό Νέδοντα.
  3.       Παρατηρήθηκαν μεγάλες ποσότητες διαρρηγμένων δεμάτων στις θέσεις εναπόθεσης αυτών που θα πρέπει να αποκατασταθούν
  4.       Παρατηρήθηκε βελτίωση των συνθηκών υγιεινής των εργαζομένων
  5.       Έχει ξεκινήσει επιτέλους η κομποστοποίηση των οργανικών.

Συνολικά ενώ διαπιστώνεται ότι γίνονται προσπάθειες καλύτερης διαχείρισης με το νέο ανάδοχο σε σχέση με παλαιότερα δεν έχει αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της χωματερής η οποία συνεχίζει και ρυπαίνει δηλητηριάζοντας τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα αλλά και τον ποταμό Νέδοντα.

Η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» θα  συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς και να παρεμβαίνει αποτελεσματικά στο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Μαραθόλακκας μέχρι να γίνει πλήρης και ουσιαστική αποκατάσταση.

Μανώλης Μάκαρης

Επικεφαλής Μείζονος Αντιπολίτευσης

Δήμου Καλαμάτας”