Παρασκευή, 03 Αυγούστου 2012 18:24

Αναθερμαίνεται ο αγώνας του Δικηγορικού Συλλόγου για φυλακές στη Μεσσηνία

Η «ΘΕΜΙΣ» ΘΑ ΨΑΞΕΙ 
ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ

Ξανανοίγει το θέμα της ανέγερσης φυλακών στην Πελοπόννησο, το οποίο ακριβώς ένα χρόνο πριν είχε δημιουργήσει ένα συγκρουσιακό κλίμα μεταξύ Μεσσηνίας και Αρκαδίας, που αμφότερες διεκδικούν να γίνει στα εδάφη τους το σωφρονιστικό κατάστημα. Άμεσα αντέδρασε και πάλι ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας, που ζητάει οι φυλακές να γίνουν στη Μεσσηνία για σειρά λόγων που τους τεκμηριώνει.

Το θέμα άνοιξε μετά τη σύσταση, από τη «Θέμις Κατασκευαστική», Επιτροπής Καταλληλότητας για την εξεύρεση του κατάλληλου οικοπέδου. Ζητήθηκε από την Περιφέρεια να ορίσει δύο εκπροσώπους της στην επιτροπή αυτή και ο περιφερειάρχης, Πέτρος Τατούλης, επέλεξε τους νομαρχιακούς συμβούλους Σπύρο Φλώρο και Παναγιώτα Λαπαθιώτη.
Αντικείμενο της επιτροπής είναι να επισκεφθεί όλα τα προτεινόμενα οικόπεδα και με βάση τα ισχύοντα κριτήρια καταλληλότητας να επιλέξει το καταλληλότερο, καταρτίζοντας κατάλογο κατά σειρά αξιολόγησης.
Σε σημερινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, τόνισε σχετικά: «Η χωροθέτηση του καταστήματος κράτησης είναι ανάγκη να γίνει στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας:
1ον Ως γνωστόν στην πόλη της Καλαμάτας λειτουργεί Μόνιμο Εφετείο από την 1/11/2004, η δε δημιουργία και λειτουργία ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στην έδρα του Εφετείου Καλαμάτας ενδυναμώνει ουσιαστικά την ίδια τη λειτουργία του Εφετείου, ώστε και μόνη η ύπαρξη του ανωτέρω Εφετείου να οδηγεί αναγκαστικά στην ίδρυση και λειτουργία σύγχρονου καταστήματος κράτησης στα όρια της περιφέρειάς του, δεδομένου ότι είναι αλληλένδετη η συλλειτουργία τους.
2ον Είναι επίσης γνωστό ότι έχουν ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα για την εξεύρεση κατάλληλου χώρου για την εγκατάσταση του καταστήματος κράτησης διάφοροι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, οι οποίοι μάλιστα έχουν προτείνει και συγκεκριμένες θέσεις κατάλληλες για την εγκατάστασή του.
3ον Σύσσωμη η τοπική κοινωνία, το σύνολο των Δήμων της περιοχής, οι τοπικοί φορείς, επιστημονικοί σύλλογοι όχι μόνο έχουν τοποθετηθεί θετικά στην προοπτική ανέγερσης ενός σύγχρονου καταστήματος κράτησης στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά θεωρείται και αναγκαία η λειτουργία του σε συνάρτηση πάντα με τη λειτουργία του Εφετείου Καλαμάτας. Κατόπιν των ανωτέρω ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας θεωρεί ότι όχι μόνο υπάρχουν οι προϋποθέσεις (κατάλληλοι χώροι, αποδοχή από το σύνολο της κοινωνίας, λειτουργία έδρας Εφετείου) για την ίδρυση και λειτουργία σύγχρονου σωφρονιστικού καταστήματος στα όρια της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά είναι και απαραίτητη πλέον η χωροθέτησή του καταστήματος κράτησης στην περιφέρεια του Εφετείου Καλαμάτας».